Oldtimeri

30 godina modela California –kamperska ikona proslavila je rođendan na Zagreb Auto Showu

- Model California T3 iz 1988. godine dobiva status 'klasika'
- Tijekom triju desetljeća prodano je 157.500 kampera California

Prije 30 godina na tržište je uvedeno prvo vozilo California. Bio je to početak jedinstvene priče o uspjehu. Marka Volkswagen gospodarska vozila proslavila je rođendan ove ikone među kamperima i pokazata ju je na Zagreb Auto Showu koji se održao od 10. do 15. Travnja 2018.

California je najuspješniji kamper svoje klase, životni stav, želja za slobodom. Do danas je, u četiri generacije, prodano 157 500 kampera California. Jedan važan detalj povezuje današnje modele i prvu generaciju modela T3: podizni krov. Šator visok gotovo dva metra. Putnicima u Californiji nije trebalo ništa više kako bi bilo gdje na svijetu mogli reći: „Dom je ondje gdje parkiramo svoj kamper.“

kamperska
kamperska

Pogled unatrag – povijest modela California
Priča o modelu California započela je 1988. godine s kamperom koji se temeljio na generaciji kombija T3. Krajem ljeta spomenute godine predstavljen je prvi model California na sajmu karavanskih vozila u Essenu. To je bila godina kada je Whitney Houston svojom pjesmom „One Moment in Time“ preko radiouređaja pratila svjetske putnike, a Tom Cruise oduševljavao je, zajedno s Dustinom Hoffmanom, u Kišnom čovjeku. Njemački je kancelar bio Helmut Kohl, a američki predsjednik Ronald Reagan.

kamperska
kamperska

Kupci su mogli naručiti prvi model California u jednoj od dviju boja: „Pastel bijeloj“ ili „Marsala crvenoj“. Dizajneri unutrašnjosti pokazali su stilsku osviještenost s crnobijelim, jasno konstruiranim kuhinjskim jedinicama. Cijena toga kampera iznosila je 39.900 DM. Atraktivna cijena modela California, njegove inteligentne značajke i neuništiva konstrukcija Bullija odmah su ga pretvorili u bestselera s 5,000 vozila prodanih već tijekom prve godine. Zatim se model California razvio iz posebne edicije modela u samostalnu liniju, postajao je sve popularnijim te je u svega tri godine osvojio srca 22,000 vozača kampera.

30 godina modela California
30 godina modela California

Prijelaz iz generacije T3 u generaciju T4 tijekom kolovoza 1990. godine uvelike je nalikovao tehnološkoj revoluciji. Nakon četiri desetljeća kombinacije pogona na stražnje kotače i 4-cilindričnog bokser-motora, Volkswagenovi stručnjaci za gospodarska vozila jednostavno su preokrenuli ploču: montirali su motor sprijeda, a odande se također pogonila prednja osovina. Time se promijenilo sve: dizajn, ovjes, motori i prostor. Sada je posebice u stražnjem dijelu vozila na raspolaganju stajalo puno više prostora, a to je nešto što je model California T4, lansiran 1990. godine, iskorištavao bolje od bilo kojeg drugog kampera toga doba.

30 godina modela California
30 godina modela California

Marketinški slogan tijekom lansiranja glasio je „Hotel California. Mirna lokacija, udoban namještaj i panoramski pogled zajamčeni.“ To je bilo poigravanje s riječima grupe Eagles i hotelom u Zapadnom Hollywoodu o kojem pjevaju. I baš poput pjesme „Hotel California“, model California T4 također je bio iznimno popularan, a prodan je 39 000 puta tijekom toga razdoblja te sve do 2003. godine.

30 godina modela California
30 godina modela California

Kultni status – California T6, sučelje za budućnost
Ono što je uslijedilo s modelom T5 bila je nova dimenzija kompaktnoga kamperskog komfora. No ovaj je model California također zadržao karakteristike inovativnog koncepta prostora originala. Do 2015. godine oko 55 000 zaljubljenika u kampere odlučilo se za model California T5, koji je od tada postao jednim od najuspješnijih kampera svoje klase.

30 godina modela California
30 godina modela California

I prije no što se završila 2015. godina, uslijedio je California T6. S brojnim sustavima potpore za vozača i najvišom razinom povezivosti utro je put u budućnost kampera. Ovaj model California također je postao bestselerom, a tijekom 2017. godine probio je rekord ove linije u pogledu novih registracija unutar godine dana s 15 155 vozila.

30 godina modela California
30 godina modela California

Slobodno se može reći da kamperi California od svojih početaka nikada nisu bili uobičajena vozila. Naprotiv, oni su sazreli u klasike svojeg doba. U Njemačkoj je prvomu modelu California T3 upravo dodijeljen službeni status „klasika“, a s njime i dodatak „H“ na registarskoj pločici.

30 godina modela California
30 godina modela California

Vrlo je vjerojatno da će i kasnije generacije također biti primljene u hram slave klasičnih vozila jer svi kamperi California – bez obzira na to je li riječ o modelu iz 1988. ili 2018. godine – već imaju kultni status. A on je bezvremenski.

30 godina modela California
30 godina modela California

Ako posjetiteljima sajma Techno-Classica iznenada počne kruliti želudac pri pogledu na kuhinju montiranu u izloženi model California T3, moći će se uputiti do izložbenog prostora marke Volkswagen gospodarska vozila u dvorani 7.0. Naime, ondje će se posluživati legendarna, originalna Volkswagen kobasica.

30 godina modela California
30 godina modela California

U izložbenom prostoru u Essenu također će se nalaziti „Becks Bulli“ iz 1963. godine, iz kojeg će posjetitelji sajma moći uzeti napitak koji će savršeno odgovarati originalnoj Volkswagen kobasici u kojoj uživaju.

30 godina modela California
30 godina modela California

30 godina modela California
30 godina modela California


www.AUTOMANIA.hr pratite putem Mobilni | Youtube | Twitter | Facebook | ISSUU

AUTOMANIA.TV

Učitavam video ...

ANKETA