Tehnika

Audi AI s inteligencijom i empatijom – Audi budućnosti

Visoko umrežen, automatiziran i elektriziran – ovo su karakteristike Audija budućnosti. Audi AI u budućnosti će biti pojam za veći broj inovativnih sustava koji će rasteretiti vozača i pružiti mu nove mogućnosti za vožnju. Audi AI za to također koristi strategije i tehnologije s područja umjetne inteligencije kao i strojnog učenja. Time će marka Audi preteći konkurenciju.  Audi AI sustavi sposobni su za učenje i pružanje potpore u vožnji i djeluju proaktivno i individualno. Zahvaljujući Audi AI-ju modeli s Četiri Prstena na cesti će se ponašati inteligentno i doslovno imati sposobnost suosjećanja, odn. „empatije“. Kontinuirano mogu komunicirati s okolinom i putnicima u vozilu i na taj način bolje reagirati na njihove zahtjeve.  
Audi AI nastavak je dugogodišnjeg iskustva marke s konceptualnim automobilima s pilotiranom vožnjom. Novi label spoj je inovativnih Audi sustava i tehnologija zasnovanih na inteligentnim elektroničkim sustavima. Audi AI stvara novu slobodu u prometu tako što smanjuje kompleksnost pri interakciji s automobilom i ostalim sudionicima u prometu. Pritom ključnu ulogu također igraju razni elementi umjetne inteligencije, kako kod razvoja novih inteligentnih sustava tako i kod njihove uporabe. Audi za to evaluira različite pristupe i metode strojnog učenja.

Audi AI s inteligencijom i empatijom – Audi budućnosti
Audi AI s inteligencijom i empatijom – Audi budućnosti

Već 2009. godine pilotirani je Audi TTS na zaleđenom slanom jezeru u saveznoj državi Utah (SAD) iscrtao četiri Audijeva prstena kao vidljivi znak desetogodišnjeg istraživanja. Godinu dana kasnije Audi TT bez vozača odvezao se do vrha Pikes Peak u saveznoj državi Colorado (SAD).  Audi je 2013. godine kao prvi proizvođač automobila dobio licencu za testiranje u saveznim državama Kalifornija i Nevada. U siječnju 2015. godine istraživački automobil  Audi A7 piloted driving concept pilotirano je prešao 900 kilometara na autoputu od Stanforda do Las Vegasa. U svibnju 2015. godine  Audi bez vozača sudjelovao je u gustom prometu Šangaja (Kina) – to je jedna od najkompleksnijih situacija u prometu uopće.
U kojem je danas stadiju razvoj inteligentnog automobila? Ultrazvučni i radarski senzori, laserski skeneri, sustavi bazirani na kameri, snažni procesori za obradu informacija i brzo povezivanje s internetom preko mobilne mreže – sve to danas sadrži Audi A8. Korištenje sustava potpore za vozača poput potpore zadržavanja vozila na voznom traku i active lane assista temeljena na pravilima, adaptive cruise controla (ACC) ili prediktivne potpore za učinkovitu vožnju već je proteklih godina vožnju automobilom učinilo sigurnijom, komfornijom i učinkovitijom.  

Audi AI s inteligencijom i empatijom – Audi budućnosti
Audi AI s inteligencijom i empatijom – Audi budućnosti

Audi AI označava sljedeći korak: obrada velikih količina informacija koje putem prikupljaju različiti sustavi potpore ubuduće će biti još brža – i te će se informacije moći uspoređivati s podacima drugih sudionika u prometu i zajednički koristiti gotovo u stvarnom vremenu. Audi AI omogućit će potpuno umreženom vozilu puno dalji pogled u budućnost od dosad korištenih sustava. Drugim riječima: automobil budućnosti po prvi će put imati sposobnost prognoziranja. Audi AI sustav za praćenje zastoja u novom modelu A8 bit će prvi sustav na svijetu koji će omogućavati vožnju na razini 3 (level 3). Razina 3 znači da automobil u određenim situacijama preuzima vožnju. Za razliku od razine 2 vozač pritom ne mora stalno nadzirati sve postupke. On samo mora moći ponovno preuzeti kontrolu kad ga vozilo upozori na to. Novi Audi AI sustav za praćenje zastoja tehnološka je prekretnica kojoj su prethodile mnoge godine istraživačkog i razvojnog rada.

Audi AI s inteligencijom i empatijom – Audi budućnosti
Audi AI s inteligencijom i empatijom – Audi budućnosti

Inteligencija vozila važna je komponenta Audi AI-ja: sustavi potpore za vozača i tehnologije koji njome raspolažu utiru put prema automobilima sa sposobnošću potpuno samostalne vožnje. Audi AI sustav za praćenje zastoja u novom Audiju A8 primjer je za to kako inteligencija vozila može izgledati danas. Opsežan komplet senzora registrira okolinu. Pomoću tako dobivenih podataka središnji upravljački uređaj potpore za vozača (zFAS), čija je premijera održana zajedno s premijerom novog Audija A8, kontinuirano generira prikaz okoline uz potporu druge fuzije podataka u upravljačkom uređaju radara. Novi Audi A8 bit će prvi serijski automobil na svijetu koji ispunjava tehničke uvjete za visoko-automatiziranu vožnju po želji u zastojima.
Automobil budućnosti na putu prema potpuno automatiziranim funkcijama vožnje i ostvarenju vizije o samostalnoj vožnji nudit će još više. Uza sve veću inteligenciju automobila pristaje i visoka interaktivna inteligencija.  
Zahvaljujući Audi AI-ju automobil će ubuduće imati novu karakternu osobinu: sposobnost prepoznavanja potreba putnika u vozilu, empatiju. Inteligentni sustavi i tehnologije automobil će učiniti empatičnim suputnikom sposobnim za učenje, čime će uvelike premašiti izvornu namjenu automobila. Zahvaljujući Audi AI-ju automobili će ubuduće predviđati zahtjeve vozača ili putnika u vozilu u skladu sa situacijom i na taj ih način proaktivno podupirati u svim okolnostima. Osim toga, oni putnicima mogu predlagati usluge i samostalno ih kupovati za njih poput osobnog batlera. Time Audi stvara dodatnu slobodu i novu vrstu premium iskustva.

Audi AI s inteligencijom i empatijom – Audi budućnosti
Audi AI s inteligencijom i empatijom – Audi budućnosti

Ukratko, Audi AI predstavlja cjelovitu i odgovornu kombinaciju inovativnih tehnologija koje su besprijekorno umrežene s infrastrukturom i ostalim sudionicima u prometu. Audi budućnosti stalno će učiti nove stvari i razvijati svoje sposobnosti. Pritom će se tehnologija sve više prilagođavati individualnim potrebama ljudi. Pojedinačne komponente Audi AI-ja značajno mijenjaju interakciju s automobilom i poboljšavaju iskustvo zadržavanja u automobilu. Automobil se sve više pretvara u „treći životni prostor“ uz dom i radno mjesto. Audi pritom posebnu pažnju pridaje pogodnostima za pojedinačnog kupca i snažno je usredotočen na mobilnost. Pogodnosti koje kupcu pruža Audi AI jasno su definirane: inteligentni sustavi i tehnologije služe za uštedu vremena, sigurnost, učinkovitost i individualizaciju.


www.AUTOMANIA.hr pratite putem Mobilni | Youtube | Twitter | Facebook | ISSUU

AUTOMANIA.TV

Učitavam video ...

ANKETA