Tehnika

Bosch ispituje mišljenja vozača o automatiziranoj vožnji

„Pazi na razmak!”, „Nemoj voziti tako brzo!” ili: „Mogao si stići na zeleno.” Vozači često moraju slušati takve rečenice svojih suputnika. No to bi ubrzo moglo postati stvar prošlosti. Automatizirana vožnja vozače pretvara u putnike, a automobile u vozače. Jednim dodirom gumba automobili će se ubuduće samostalno usmjeravati kamo god vozači požele. Na taj će se način poštovati prometni propisi i ograničenja brzine što će vožnju učiniti sigurnijom. Mnogi sudionici ankete od automobila s mogućnošću automatizirane vožnje očekuju da ih oslobodi stresnih vozačkih dužnosti. Prema anketi koja je nedavno provedena za tvrtku Bosch u šest zemalja (u Brazilu, Kini, Njemačkoj, Francuskoj, Japanu i SAD-u), vozači su osobito zainteresirani za to da se upravljanje tijekom parkiranja ili u prometnim gužvama prepusti automobilu. Vrijeme tijekom kojega automobil samostalno vozi većina bi vozača iskoristila za gledanje kroz prozor i uživanje u pogledu (63 %) te razgovor sa suputnicima (61 %).  

Gotovo dvije trećine vozača primarno bi automobile s mogućnošću automatizirane vožnje upotrebljavali za duge relacije.
Gotovo dvije trećine vozača primarno bi automobile s mogućnošću automatizirane vožnje upotrebljavali za duge relacije.

Više udobnosti i manje stresa za upravljačem  
Za samo nekoliko godina automobili s automatiziranom vožnjom bit će uobičajena pojava na cestama. Ispitanici se uglavnom nadaju da će automatizirana vožnja značiti više udobnosti i znatno manje stresa za upravljačem. Automobil budućnosti – koji će u potpunosti poštedjeti vozače potrebe za upravljanjem, dodavanjem gasa i kočenjem – prvenstveno se smatra korisnim za duge relacije (67 %) i putovanja na godišnji odmor (61 %). Većina ispitanika očekuje znatan porast praktičnosti (68 %) i sigurnosti (60 %) u mnogim svakodnevnim situacijama poput traženja parkirnog mjesta u gradovima. Anketom je također utvrđeno zanimljivo rangiranje najpoželjnijih funkcija automatizirane vožnje: vrlo često navodilo se parkiranje (65 %), ali i automatizirano traženje parkirnog mjesta u središtu grada (60 %) te opuštena vožnja tijekom prometnih gužvi (59 %).  

Tehnologija automatizirane vožnje pruža veći poticaj za kupnju novog automobila.
Tehnologija automatizirane vožnje pruža veći poticaj za kupnju novog automobila.

Vrijeme da se vozač opusti kao putnik
Opustiti se, zavaliti se u sjedalo, gledati kroz prozor i uživati u pogledu: većina vozača tako zamišlja alternativu za neprekidnu koncentraciju za upravljačem. Od ukupnog broja ispitanika, njih 63 % reklo je da bi se voljeli opustiti dok je automobil u načinu automatizirane vožnje. Sudionicima je bilo jednako važno što bi zahvaljujući automatiziranoj vožnji imali više vremena za razgovore i suputnike. Opcije koje nudi automatizirana vožnja čine automobile privlačnijima mnogim korisnicima. Više od polovice sudionika (54 %) Boscheve ankete za korisnike složilo se s tom tvrdnjom. Nove tehnologije važna su stavka u prodaji, posebice kod muških ispitanika. Naime, 52 % muških ispitanika reklo je da bi tehnologija automatizirane vožnje povećala njihov interes za kupnju novog automobila. U principu, što je vozač mlađi, to je veći interes za kupnju automobila s funkcijama automatizirane vožnje.  

Vozači bi bili opušteniji za upravljačem i provodili bi vrijeme razgovarajući sa suputnicima.
Vozači bi bili opušteniji za upravljačem i provodili bi vrijeme razgovarajući sa suputnicima.

Ustroj i metodologija ankete
Za potrebe ankete o automatiziranoj vožnji tvrtka Bosch ispitala je približno 6000 vozača s važećom vozačkom dozvolom u jednoj od ovih šest zemalja: u Brazilu, Kini, Njemačkoj, Francuskoj, Japanu i SAD-u. U anketi je sudjelovalo po 1000 ljudi iz svake zemlje u dobi od 16 godina i više. Sudionici su odabrani na temelju kriterija koje su odredile tvrtke Bosch i Lightspeed Research.


www.AUTOMANIA.hr pratite putem Mobilni | Youtube | Twitter | Facebook | ISSUU

AUTOMANIA.TV

Učitavam video ...

ANKETA