Tehnika

Bosch je predstavio nova pametna rješenja na CES-u u Las Vegasu

Na sajmu CES 2018., koji je održan u Las Vegasu od 9. do 12. Siječnja 2018., Bosch je demonstrirao da su pametni, povezani gradovi sutrašnjice već postali stvarnost. Bosch je predstavio različita rješenja za povezano i automatizirano parkiranje. Parkiranje temeljeno na zajednici omogućuje vozačima pronalazak nečega što je postalo rijetkost u naseljenim mjestima i gradskim centrima: slobodnog parkirnog mjesta. Dok prolaze ulicom, automobili automatski prepoznaju i mjere veličinu razmaka između parkiranih automobila i u stvarnome vremenu prenose podatke u digitalnu mapu parkirnih mjesta koja vozačima omogućuje pronalazak praznih parkirnih mjesta. Boscheva automatizirana usluga parkiranja odlazi jedan korak dalje – automobil se samostalno parkira bez potrebe za ikakvom radnjom vozača.  Vozači ostavljaju svoje vozilo na ulazu parkirne garaže i pošalju odgovarajuću naredbu putem aplikacije na pametnom telefonu: automobil zatim samostalno traži prazno mjesto i ondje se parkira bez pomoći. Čimbenik koji potpuno automatizirano parkiranje pretvara u stvarnost je infrastruktura pametne parkirne garaže koja se povezuje sa softverom u vozilu. Inteligentno napajanje istosmjernom mikromrežom: Mikromreže su relativno mali, nezavisno upravljani sustavi za upravljanje energijom koji mogu napajati velike komplekse zgrada. Njihova sposobnost rada s tradicionalnim i obnovljivim gorivima znači da imaju odlične značajke kad je riječ o ekološkoj prihvatljivosti. Još jedna velika prednost mikromreža je samodostatnost, što ih čini pouzdanim izvorima struje kad nestanak struje uzrokovan vremenskim uvjetima ili sigurnosnim čimbenicima utječe na veću mrežu.

Bosch je predstavio nova pametna rješenja na CES-u u Las Vegasu
Bosch je predstavio nova pametna rješenja na CES-u u Las Vegasu

Za razliku od uobičajenih sustava, Boscheve mikromreže rade s istosmjernom (DC) umjesto s izmjeničnom (AC) strujom, što omogućuje uštedu energije do deset posto. Boscheva istosmjerna mikromreža razvijena je u SAD-u kao dio strateškoj projekta za stvaranje novih poslovnih prilika za tvrtku u okruženju s razvojnim tvrtkama. Bosch je već 2015. godine postojeće postrojenje u mjestu Fort Bragg u saveznoj državi Sjeverna Karolina opremio mikromrežom za pametne zgrade koja napaja jeftinijom, ekološki prihvatljivijom električnom energijom. Bosch je predstavio futurističku vozačku kabinu za sljedeću generaciju motornih vozila. Posjetitelji sajma CES 2018. imali su priliku uživo isprobati sveobuhvatan zaslon i koncept upravljanja u demonstracijskom vozilu izrađenom prema Cadillacu Escalade. Zahvaljujući pet međusobno spojenih zaslona, sučelje između vozača i vozila (sučelje čovjek-stroj, HMI) vožnju čini sigurnijim i manje stresnim iskustvom te vozaču omogućuje bolju koncentraciju na situaciju u prometu. Kamera u vozačkoj kabini i softver za prepoznavanje glasa prepoznaju vozača i automatski učitavaju osobne postavke sjedala i vozačkih zrcala, ali i vozačev omiljen popis pjesama. Vozači mogu upravljati sustavima za infozabavu, navigaciju i klimatizaciju svojim glasom ili zaslonom osjetljivim na dodir s haptičkom povratnom informacijom bez skretanja pogleda s ceste.

Bosch je predstavio nova pametna rješenja na CES-u u Las Vegasu
Bosch je predstavio nova pametna rješenja na CES-u u Las Vegasu

Bosch je predstavio usluge mobilnosti za povezana vozila s pomoću novog konceptnog automobila čija se izrada temelji na modelu BMW i3. Porastom broja povezanih vozila – prema Gartneru oko 250 milijuna automobila iz cijelog svijeta bit će povezano do 2020. godine – raste i potencijal za nove digitalne usluge. Bosch nudi širok raspon usluga za vozila koje vozačima mogu pomoći pronaći slobodno mjesto za punjenje ili parkirno mjesto uz minimalne poteškoće. Ostale usluge uključuju upozorenje o vozaču u pogrešnom traku i automatsku aktivaciju hitnog poziva nakon nesreće. Mobilnost sutrašnjice: Boschev povezan izložbeni automobil utjelovljuje budućnost mobilnosti. Izložbeni automobil uvijek je povezan na mrežu i spojen je sa svojim okruženjem, kao i s vlasnikovim pametnim domom. Ta povezivost omogućuje vozaču rezerviranje najbližeg e-bicikla ili zatvaranje prozora kod kuće ako krene padati kiša – potrebno je samo dodirnuti zaslon ili povući po njemu. Praktična uporaba aplikacija na motociklima i drugim vozilima na dva kotača: Zahvaljujući svojem rješenju za integraciju pametnog telefona mySPIN, Bosch vozačima omogućava jednostavan pristup naprednim funkcijama kao što su navigacija, prilagođena glazba i prognoza vremena na pametnim telefonima, čak i za vrijeme vožnje. Rješenje mySPIN dostupno je za automobile od 2014. godine, a sada je optimizirano za vozila na dva kotača i vozila za ekstremne sportove.


www.AUTOMANIA.hr pratite putem Mobilni | Youtube | Twitter | Facebook | ISSUU

AUTOMANIA.TV

Učitavam video ...

ANKETA