Tehnika

Bosche truba i sirena za vozila - Bosch je prijavio patent prve električne trube 1914. godine

Zahvaljujući svojem karakterističnom zvuku Bosch trube i sirene održavaju sigurnost vozila na cestama diljem svijeta. Bosch je prijavio svoj patent prve električne trube prije 100 godina u Njemačkoj. Vozači su već od samog početka bili zadivljeni pouzdanošću tehnologije legendarne Bosch trube. Bosch sada u ponudi ima široki asortiman truba i sirena za motocikle, automobile i gospodarska vozila. Te proizvode karakterizira njihova funkcionalna pouzdanost, dug vijek trajanja i atraktivan dizajn. Tvrtka Robert Bosch GmbH prijavila je patent za električnu trubu 12. travnja 1914. godine. Prilikom razvoja željelo se postići da proizvod ima velik domet i ugodan zvuk. Truba je trebala pouzdano proizvoditi zvuk odmah po uključenju, iako su i niska potrošnja energije i atraktivan dizajn bili važni preduvjeti. Nova Boscheva truba koja je plasirana na tržište 1921. ispunila je sve te ciljeve. Truba se temeljila na načelu „zatvorenih cijevi“ koje se koristi pri izradi orgulja. Te su cijevi zatvorene na gornjem kraju te zato ispuštaju dublji zvuk od otvorenih cijevi. Primjena tog načela u Boschevoj trubi rezultirala je ugodnim i vrlo karakterističnim tonom.

Elektropneumatska sirena EC9-C određuje ton automobila (intenzivnog zvuka, kompaktne instalacije, dostupna pojedinačno ili u kompletu)
Elektropneumatska sirena EC9-C određuje ton automobila (intenzivnog zvuka, kompaktne instalacije, dostupna pojedinačno ili u kompletu)

Trube ispuštaju zvuk u svim smjerovima – sirene koncentriraju zvuk u jednom smjeru. To se originalno dizajnersko načelo nije mijenjalo kod nijednog nasljednika Bosch trube patentirane prije 100 godina. Električno aktivirana membrana proizvodi zvuk i emitira ga u svim smjerovima. Asortiman proizvoda nadopunjen je sirenamaa. Lijevak u sireni kalibriran je na preciznu visinu tona te također koristi membranu kako bi proizveo iznimno ugodan i blag zvuk koji se za razliku od zvuka koji proizvode sirene emitira u jednom smjeru. Danas se karakteristični zvuk Boschevih truba i fanfara može čuti na cestama diljem svijeta.

Bosch truba u reklami iz 1921. godine
Bosch truba u reklami iz 1921. godine

Trenutačno je dostupan širok asortiman za nove i rabljene automobile te oldtimere i klasične automobile. Bosch trube dostupne su u nizu modela i varijanti za originalnu opremu, individualne izvedbe i posebne zahtjeve u gospodarskim vozilima, automobilima, gradskim terencima (SUV) i pick-up kamionetima. U ponudi su i prikladne za ljubitelje klasičnih automobila. Bosch odjel za klasične automobile Automotive Tradition je 2006. redizajnirao poznatu Bosch trubu na novi, no istovremeno i klasičan način, a među ostalim su korišteni i vijci s utorom te kromirani poklopci za trubu. Original se koristio u mnogim markama automobila i modelima iz 1950-ih i 1960-ih. Na prvoj fotografiji može se vidjeti Bosch sirena s komprimiranim zrakom (snažnog dvotonskog zvuka, izrađena od robusnog materijala, sofisticiranog dizajna).


www.AUTOMANIA.hr pratite putem Mobilni | Youtube | Twitter | Facebook | ISSUU

AUTOMANIA.TV

Učitavam video ...

ANKETA