Tehnika

Bosch utire nove puteve u području mobilnosti i zaštite okoliša

Bosch želi i dalje rasti u 2018. godini, unatoč zahtjevnom gospodarskom okruženju. Nakon ostvarivanja rekordnih rezultata u 2017. godini te uzimajući u obzir gospodarske i geopolitičke rizike, Grupa Bosch očekuje da će prihod od prodaje u 2018. godini porasti za 2 do 3 posto. Prihod od prodaje koji je tvrtka ostvarila u prva tri mjeseca izjednačio se s gornjom razinom iz istog razdoblja prethodne godine, a čak se i povećao za približno 5 posto nakon prilagodbi zbog učinaka tečajne razlike. Bosch puno ulaže kako bi ostvarila cilj prometa koji gotovo nema emisija, a ulaže podjednako u tržišni uspjeh elektromobilnosti i u poboljšanje motora s unutrašnjim izgaranjem. Inovativna dizelska tehnologija: nikad prije ostvarene emisije dušikovih oksida Bosch je došao do prekretnice u dizelskoj tehnologiji: Boschevi su inženjeri s pomoću nove Boscheve dizelske tehnologije uspjeli smanjiti emisije dušikovih oksida na jednu desetinu zakonom dopuštene granice. Testna vozila opremljena poboljšanom tehnologijom prosječno ne emitiraju više od 13 miligrama NOx po kilometru, odnosno mnogo manje od 120 miligrama koliko će biti dopušteno nakon 2020. „Dizel ima budućnost. Ostat će ključan za rješenja mobilnosti sutrašnjice”, izjavio je Boschev glavni izvršni direktor. [Detaljnije informacije o tim tehnološkim naprecima možete pronaći ovdje.] Pregled 2017. godine: rekordni prihod od prodaje i zarada Bosch je imao iznimno uspješnu 2017. godinu. Tvrtka je ostvarila prihod od prodaje od 78,1 milijardu eura. To predstavlja povećanje od 6,8 posto, ili 8,4 posto nakon prilagodbe zbog učinaka tečajne razlike, što ukupno iznosi oko 1,2 milijarde eura. Sva poslovna područja pridonijela su tim pozitivnim rezultatima.

Bosch utire nove puteve u području mobilnosti i zaštite okoliša
Bosch utire nove puteve u području mobilnosti i zaštite okoliša

Ključna disciplina povezana s internetom stvari: ekosustavi u više domena Nijedna druga tvrtka ne nudi više rješenja za povezivost koja se mogu primijeniti u stvarnom svijetu od Boscha: osim pametne mobilnosti, ona obuhvaćaju domene kao što je povezana proizvodnja (Industrija 4.0), pametni grad i pametni dom. Bosch je do sada proveo već 170 internih IoT projekata s fokusom na temeljne izazove kao što je rast populacije, urbanizacija i klimatske promjene. Tvrtka je u 2017. prodala oko 38 milijuna proizvoda koji se mogu spojiti na internet, što je otprilike 40 posto više nego u 2016. Bosch danas zapošljava više od 25.000 programskih inženjera, a njih barem 4000 angažirano je na razvijanju rješenja za internet stvari. Tvrtka vidi sve više prilika za buduće poslovne projekte u sferi digitalizacije cijelih ekosustava. Home Connect – najveći IoT ekosustav za kućanske aparate već je uvelo 28 partnera u branši. Aplikacija Home Connect može se upotrebljavati za upravljanje svime od aparata za kavu do perilica rublja.

Bosch utire nove puteve u području mobilnosti i zaštite okoliša
Bosch utire nove puteve u području mobilnosti i zaštite okoliša

Bosch neumorno radi kako bi ostvario prekretnicu u području elektromobilnosti. Tvrtki je u 2017. dodijeljeno 20 ugovora za proizvodnju električnih sustava pogonskih sklopova ukupne vrijednosti 4 milijarde eura. Bosch očekuje da će masovno tržište za električna vozila doživjeti veliki skok u 2020. i nastoji biti vodeći akter na tom tržištu. Tomu je već tako u Kini, gdje Bosch trenutačno surađuje s američkim novoosnovanim poduzećem Nikola Motor Company i kineskom tvrtkom Weichai Power, najvećim svjetskim proizvođačem motora za gospodarska vozila, na promociji uporabe gorivih ćelija u proizvodnim vozilima. Osim u poslovanju s dijelovima, Bosch vidi potencijal i u internetskim uslugama, kao što je nedavno predstavljena usluga system!e za poboljšanje pogodnosti električne vožnje za uporabu. Automatizirana vožnja: od prodaje dijelova do rješenja za sustave Bosch također značajno napreduje s prijelazom na automatiziranu vožnju.

Bosch utire nove puteve u području mobilnosti i zaštite okoliša
Bosch utire nove puteve u području mobilnosti i zaštite okoliša

Tvrtka očekuje da će već 2019. ostvariti prodaju od dvije milijarde eura u području sustava pomoći vozaču. Bosch raste brže nego tržište za koje se prognozira da će narasti 20 posto ove godine. Primjerice, očekuje se rast prodaje Boschevih radarskih i videosenzora za 40 posto. „Veća razina automatizacije znači veću tehničku složenost. U budućnosti će naši kupci trebati sveobuhvatna rješenja, a ne samo određene dijelove. To je još jedno područje u kojem je naše poznavanje sustava prednost”, rekao je Denner. Oko 4000 inženjera radi za Bosch na rješenjima za automatiziranu vožnju, što je 1000 više nego lani. Povezana vožnja: početak poslovanja u području dijeljenja prijevoza Povezana mobilnost još je jedno tržište na kojem Bosch namjerava ostvariti značajne poslovne rezultate. Procjenjuje se da će vrijednost tog tržišta doseći 140 milijardi eura na svjetskoj razini do 2022. godine. Do 2025. godine na cestama diljem svijeta bit će više od 450 milijuna povezanih vozila. Bosch počinje poslovati u području dijeljenja prijevoza svojim preuzimanjem američkog novoosnovanog poduzeća Splitting Fares (SPLT). Bosch je objedinio SPLT i više od 20 drugih pružatelja mobilnih usluga u svojem novom odjelu Rješenja za povezanu mobilnost. Ona obuhvaćaju uslugu za dijeljenje e-skutera COUP, koja će uskoro proširiti poslovanje i na Madrid u Španjolskoj.


www.AUTOMANIA.hr pratite putem Mobilni | Youtube | Twitter | Facebook | ISSUU

AUTOMANIA.TV

Učitavam video ...

ANKETA