Tehnika
  • By: Mladen Kunščak
  • Foto: Automania
  • Objavljeno: 09.01.2018 13:00 sati
  • Kratki link: http://bit.ly/2sO0YTh

Zimski savjeti o dječjim sjedalicama - nošenje zimske jakne u sjedalici loše utječe na sigurnost djeteta

Roditelji ne znaju kako nošenje deblje zimske jakne u automobilu može ugroziti sigurnost djeteta. Stoga roditeljima savjetujemo da kod pripreme svog automobila za zimu svakako povedu računa o dječjim sjedalicama. Prema podacima britanskog ministarstva prometa, čak do 80 posto sjedalica u automobilima ne upotrebljava se na ispravan način, pri čemu najveći problem predstavlja zatezanje pojasa. Ako na sebi ima deblju jaknu, dijete se ne može smjestiti u sjedalici na odgovarajući način budući da mu pojas više ne odgovara -  na taj se način povećava mogućnost da zbog toga bude izbačeno iz sjedalice.

Premda je činjenica da će u slučaju sudara sva vrsta odjeće biti izložena određenom pritisku, pojas se u slučaju nošenja deblje jakne, pri naglom kočenju, može olabaviti do te mjere da dijete isklizne iz sjedalice. Upravo zbog toga pojas dječje sjedalice u svakom trenutku mora biti dobro zategnut i u stalnom dodiru s tijelom djeteta. Najbolji način da sigurnost vašeg djeteta i zimi ostane na visokoj razini postiže se tako da ga odjenete u toplu, ali tanju jaknicu, kao i da unutrašnjost vozila ugrijete prije početka putovanja.  Nakon što dijete odgovarajuće smjestite u sjedalicu i osigurate ga pojasem, pokrijte ga njegovom jaknom, jer će na taj način zadržati toplinu bez ugrožavanja sigurnosti.

Čak do 80 posto sjedalica u automobilima ne upotrebljava se na ispravan način
Čak do 80 posto sjedalica u automobilima ne upotrebljava se na ispravan način

Provjerite predstavlja li dječja jakna moguću prijetnju za sigurnost! Kako biste provjerili predstavlja li jakna ili skafander vašeg djeteta moguću prijetnju za njegovu sigurnost ili ga ono može bezbrižno nositi i tijekom boravka u automobilu, odvojite pet minuta vremena. Jednostavan ispit pokazat će vam koliko je zapravo debela dječja jakna i koliki pritisak trpi za vrijeme putovanja.
- Izvadite sjedalicu iz automobila i unesite je u kuću
- Pripremite dijete kao da ide na zimsku vožnju te ga odjenite u njegovu zimsku jaknu
- Posjednite dijete u sjedalo, vežite ga i prilagodite mu duljinu odnosno zatezanje pojasa
- Izvadite dijete iz sjedala, pazeći da kod otkapčanja ne olabavite niti ne pritegnete pojas
- Djetetu skinite jaknu i ponovno ga posjednite u njegovu sjedalicu
- Ne pritežite pojas. Možete li ispod njega, u visini ključne kosti, zavući dva ili više prsta? Ako je to slučaj, ta zimska jakna nije sigurna za nošenje tijekom vožnje u automobilu


www.AUTOMANIA.hr pratite putem Mobilni | Youtube | Twitter | Facebook | ISSUU

AUTOMANIA.TV

Učitavam video ...

ANKETA