Tehnika

Cjelogodišnje gume na testu – kompromis koji baš i ne zadovoljava

Premda nismo pobornici cjelogodišnjih guma i nikako ih ne preporučujemo za korištenje ni zimi, ni ljeti, ni nikada, zbog ogromnog interesa vozača za njima odlučili smo objaviti članak testa cjelogodišnjih guma koje je napravio njemački klub ADAC. Cjelogodišnje gume u svakom su slučaju kompromis, i to kompromis koji ne daje zadovoljavajuće rezultate. Gume su to koje nemaju najbolja svojstva ni zimi ni ljeti, ali na vama je kao čitatelju i korisniku da sami odlučite koliko vas ovakve gume zadovoljavaju, pogotovo na potezu – cijena, sigurnost, kvaliteta….
Univerzalne gume  koje su jednako dobre u svim vremenskim uvjetima ne postoje, a cjelogodišnje gume se tome najviše približavaju. Velike prednosti ovog tipa gume su obično niža cijena nego kod ljetnih ili zimskih i mogućnost korištenja tijekom cijele godine. Cjelogodišnje gume su svojevrsna mješavina zimskih i ljetnih guma pa je s njima dopuštena vožnja tijekom cijele godine. Karakteriziraju ih oznake M+S (blato+snijeg) i ''All Season'' (cjelogodišnje). U smislu kvalitete nisu najbolje niti za zimske niti za ljetne uvjete vožnje, a usmjerene su na one koji žele malo uštedjeti i ne trebaju dva seta guma (zimske i ljetne). Kod cjelogodišnjih guma izražena je dosta brza potrošnja u odnosu na ljetne ili zimske gume. Oznaka M+S (mud + snow / blato i snijeg) je prisutna kod većine cjelogodišnjih guma.

Cjelogodišnje gume na testu – kompromis koji baš i ne zadovoljava
Cjelogodišnje gume na testu – kompromis koji baš i ne zadovoljava

Pogledajmo kako je ADAC testirao cjelogodišnje gume u dimenziji 175/65 R14T. Ova dimenzija guma izabrana je prije svega, jer se iskustveno uvidjelo da za cjelogodišnjim gumama najviše pitaju vlasnici vozila s ovim dimenzijama guma. Rezultati testa cjelogodišnjih guma koje je proveo ADAC su: četiri puta 'zadovoljavajuće' i pet puta 'dovoljno dobre'. Devet malih automobilskih guma morale su dokazati svoju vrijednost na suhom i vlažnom asfaltu, kao i na ledu i snijegu. Nexen N blue 4 Season je ukupni pobjednik testiranja, a drugoplasirana je guma Michelin CrossClimate

Cjelogodišnje gume na testu – kompromis koji baš i ne zadovoljava
Cjelogodišnje gume na testu – kompromis koji baš i ne zadovoljava

U 2014. i 2016. godini, cjelogodišnje gume na ADAC testovima redovno su dobile ocjenu 'dovoljan' ili 'loše', ali rezultat je ipak nešto bolji ovaj put: Neki od modela, uključujući Continental, Goodyear i Nokian, postigli su kraći put kočenja na ledu i snijegu, kao i na suhim, toplim cestama. Dakle, Goodyear Vector 4Seasons Gen-2 za kočenje na mokroj cesti od 80 km/h do zaustavljanja treba 37,6 metra – što je u rangu s paralelnim testiranjem nekih ljetnih guma i samo 1,4 metara više nego što treba zimskim gumama. Također se put kočenja cjelogodišnjeg gume na snijegu može mjeriti sa zimskim gumama: Nokian Weatherproof je sa zaustavnim putom 29,4 metara tek nešto slabiji od 'specijalnih' guma sa 29,1 metara (s 50 km/h).

Iako su cjelogodišnje gume u ovogodišnjoj maloj kategoriji automobila se bolje pokazala nego prijašnjih godina, ponašanje u vožnji i mjesto i način korištenja trebaju se uzeti u obzir prije kupnje. Cjelogodišnje gume se preporučuju samo vozačima koji ne planiraju skijaški odmor ili ljetni odmor na jugu. Stručnjaci savjetuju kako su 'čistokrvne' ljetne ili zimske gume uvijek bolji izbor u ekstremnim vremenskim uvjetima. Međutim, cjelogodišnje gume pogodne su za gradsku vožnju u umjerenim klimatskim područjima.


www.AUTOMANIA.hr pratite putem Mobilni | Youtube | Twitter | Facebook | ISSUU

AUTOMANIA.TV

Učitavam video ...

ANKETA