Sport
  • By: Miroslav Krpan
  • Foto: Miroslav Krpan
  • Objavljeno: 24.11.2017 14:10 sati
  • Kratki link: http://bit.ly/2B8J816

Edukacija sudaca HAKS-a: uspješan FIA trening

Na fotografiji predavači HAKS-a na FIA treningu (snimio M.Krpan)
Temeljem odobrenog FIA Grand programa za 2017.godinu, a u organizaciji Komisije za edukaciju UO HAKS-a i Komisije za suce i volontere Odbora za autosportove u Zagrebu je održan trening za suce auto sportova kojem je prisustvovalo 87 sudaca uglavnom klupskog i nacionalnog ranga, te aktivista iz 15-tak klubova. Osnovni cilj treninga, kako se naziva ovaj oblik obrazovnog sustava sudaca, bio je da pred FIA i MSA komisijom osam višegodišnjih i iskusnih sportskih sudaca pokažu  koliko su svladali tehnike prilikom prenošenja  svog znanja i edukativne sposobnosti ostalim sportskim sucima klupskog i nacionalnog ranga, koji su ovog puta biti aktivna „publika“.

Sudionici FIA treninga sudaca Zagreb 18.11.2017. (snimio M.Krpan)
Sudionici FIA treninga sudaca Zagreb 18.11.2017. (snimio M.Krpan)

Prezenteri i predavači bili su Gabrijela Jerman, Goran Vujisić, Dean Grbac,  Edin-Dino Deljkić, Zvonimir Harapin, Zlatko Grotić, Boris Gorup i dr.Mirko Grgurev. Uz brojne živopisne, što video primjere, što fizičkom prezentacijom sredstava i opreme, interaktivnim prenošenjem pravila, znanja i iskustva zainteresirali su prisutne suce koji su cjelodnevni rad ocijenili veoma dobrim, ujedno temeljem budućih oblika edukativnih seminara za sve nositelje licenci u okviru Hrvatskog auto i karting saveza.

Liječnici HAKS-a u zanimljivoj prezentaciji (snimio M.Krpan)
Liječnici HAKS-a u zanimljivoj prezentaciji (snimio M.Krpan)

Seminaru su prisustvovale, te ujedno mentorirale uočeno Sue Sanders, voditeljica međunarodnih FIA MSA treninga i Kate Robson, voditeljica FIA Sport Grand programa i akreditacija. Ukoliko uspješno zadovolje kriterije ubuduće će Hrvatski auto i karting savez imati svoju sudačku, edukacijsku, ekipu koja će međunarodne seminare moći održavati u zemljama okruženja, odnosno tamo gdje bude potrebno. Prve dojmove edukacijska ekipa saznala je kroz razgovore i evoluaciju učinjenog.


Jerman,Vujisić i Robson na treningu (snimio M.Krpan)
Jerman,Vujisić i Robson na treningu (snimio M.Krpan)

Tijekom cjelodnevnih predavanja, uz osvrst na pojedinačne specifičnosti vrhunskih automobilističkih disciplina, posebna je pažnja posvećena  komunikacijama u vrijeme utrka, administrativnim zadaćama sudaca, mjerenju vremena i obradi podataka s istog,a uz prisustvo većine sudaca tehničara, te članova Zdravstvene komisije HAKS-a, posebna je pozornost bila na sigurnosnoj opremi vozila i vozača potrebnih za natjecanja, te načinima,  postupcima i efikasnosti medicinskih ekipa na utrkama.


www.AUTOMANIA.hr pratite putem Mobilni | Youtube | Twitter | Facebook | ISSUU

AUTOMANIA.TV

Učitavam video ...

ANKETA