Sport
  • By: Miroslav Krpan
  • Foto: Arhiva HR dobitnika
  • Objavljeno: 27.12.2017 07:00 sati
  • Kratki link: http://bit.ly/2BG9YOO

FIA CEZ: HRVATI U EUROPSKOJ ELITI

Na fotografiji: GREGUREK,DAMARIJA i RADOLA na CEZ proglašenju u Beču
Hernadi dvostruki dobitnik, „Ladies cup“ Ivi Damarija, a kartingaši hrvatski ponos.
Središnji događaj četverodnevnog redovnog godišnjeg okupljanja zemalja u sustavu FIA CEZ – Srednjeeuropske zone bila je svečanost proglašenja najuspješnijih sudionika FIA CEZ Prvenstva 2017. u devet automobilističkih disciplina i kartingu. Bečki Hotel Hilton sijao je od bisera oktanskog sporta na četiri kotača, a radost 152 dobitnika visokih priznanja, uobičajeno je na ovakvim svečanostima CEZ-a, najbrojnije i zasigurno najorganiziranije regionalne asocijacije FIA Svjetske automobilističke federacije, uveličao sam predsjednik FIA Jean Todt.

Jean Todt i Jan Pokos
Jean Todt i Jan Pokos

Hrvatski automobilistički sport i karting mogu biti ponosni što su na svečanosti bili zastupljeni s 12 predstavnika, dobitnika nagrada za osvojena prva, druga ili treća mjesta ili pak posebna priznanja, sve redom uglavnom višestruki hrvatski prvaci u svojim kategorijama. Tako je dvostrukim dobitnikom  postao član AK Dubrovnik racing Mađar Laszlo Hernadi i to za naslov prvaka CEZ-a Divizije 1 grupe N u autoslalomu, te drugo mjesto Divizije 2 na brdskim stazama.

Ivo Matić preuzima nagradu CEZ-a
Ivo Matić preuzima nagradu CEZ-a

Uz njega su još trojica članova AK Dubrovnik racing: na brdskim stazama Laszlo Szasz,prvak Divizije 4 i Istvan Kavecz , drugi u Diviziji 3, te Žarko Knego drugoplasiran u skupini D4-2000 prvenstva na kružnim stazama. Laskavi naslov najuspješnije vozačice „Ladies Cup“ u disciplini autoslalom osvojila je Iva Damarija, članica AK Pula-Rovinj.

Marko Kranjčec prima nagradu
Marko Kranjčec prima nagradu

Među dobitnicima priznanja za nastupe na brdskim stazama su još Saša Radola, član AMK No Traction iz Pule za naslov prvaka Divizije 1, Filip Bijelić-Križanić (AMK Rogoznica) drugoplasirani Divizije 1, te Lorenzo Martincich (AK Skok racing Brtonigla), drugi Kategorije 3 Povijesnih vozila.

Saša Radola i Iva Damarija s priznanjima CEZ-a
Saša Radola i Iva Damarija s priznanjima CEZ-a

Posebnu su ulogu na svečanosti imali hrvatski kartingaši. Trojica su se ovjenčali naslovom CEZ prvaka za prošlu godinu i to Marko Kranjčec (AMKK Cobra Virovitica) u klasi KZ2, Jan Pokos (AKK Zanatlija Zagreb) u klasi Rotax Max senior i Ivo Matić (AKK Podravina Koprivnica) u klasi DD2 Masters.

Laszlo Hernadi na CEZ proglašenju
Laszlo Hernadi na CEZ proglašenju

Vrijedi istaknuti da su na svečanosti uručena i posebna priznanja CEZ Talent of the year 2017. koje su osvojili Talijan Alessandro Irlando (karting) i Čeh Petr Nikodem (automobilizam). U najužem izboru sedmorice kandidata za ovo prestižno priznanje bili su i hrvatski automobilist Martin Kodrić, te kartingaši Leon Zelenko i Jan Pokos.

Dobitnici CEZ-a za 2017. u Beču
Dobitnici CEZ-a za 2017. u Beču

Nakon Bečke CEZ konvencije poznat je i kalendar priredbi za 2018.godinu u koji su u brojnim disciplinama auto sporta, ali i kartinga, uvrštena ponajbolja hrvatska natjecanja, slobodno se može reći najveći broj do sada. To je garancija da ćemo i diljem hrvatskih staza slijedeće godine gledati uzbudljiva nadmetanja najboljih oktanskih asova Europe na četiri kotača.

Snimci: Arhiva HR dobitnika
Miroslav KRPAN


www.AUTOMANIA.hr pratite putem Mobilni | Youtube | Twitter | Facebook | ISSUU

AUTOMANIA.TV

Učitavam video ...

ANKETA