Predstavljamo

HRVATSKA PREZENTACIJA Kia Stonic u Hrvatskoj starta cijenom od 112.990 kuna

Hrvatskom prezentacijom novog Kia Stonica, malog kompaktnog crossovera, počela je i njegova prodaja na našem tržištu. Novi Kia Stonic je atraktivan i kompaktni crossover s pravim europskim dizajnerskim ukusom koji je postao Kijin model s najviše mogućnosti personalizacije eksterijera i interijera do sada. Ovaj crossover nastao je na platformi automobila Kia Rio uz udaljenost karoserije od tla 18,5 cm, pa je kao takav konkurent automobilima kao što su Peugeot 2008, Renaulta Captur i Hyundai Kona. Od lansiranja u ponudi su tri benzinska i jedan dizelski motor koji dolaze u kombinaciji s ručnim mjenjačem, što omogućava niske emisije štetnih plinova i skromnu potrošnju goriva. Vožnja i upravljivost podešeni su za maksimalno pružanje užitka u vožnji, s upravljačem i ovjesom po europskom ukusu. Stonicova karoserija napravljena je od naprednog čelika visoke čvrstoće (AHSS) i vozaču daje izvanrednu samouvjerenost, a svim putnicima pruža vrhunsku udobnost.  

HRVATSKA PREZENTACIJA Kia Stonic u Hrvatskoj starta cijenom od 112.990 kuna
HRVATSKA PREZENTACIJA Kia Stonic u Hrvatskoj starta cijenom od 112.990 kuna

Kia Stonic je jedan od najatraktivnijih automobila u svom razredu, s dosta širokom ponudom tehnologije, namijenjene unaprjeđenju upravljivosti, sigurnosti i udobnosti. Pametni raspored nudi prostranu kabinu i omogućava svestranost u spremanju prtljage. Proizvod, koji je plod tijesne suradnje Kijinog europskog i korejskog dizajnerskog centra, proizvodit će u tvornici u gradu Sohari, u Južnoj Koreji. Automobil, kao i sve ostale nove Kije, standardno dolazi sa 7-godišnjim tvorničkim jamstvom (do 150.000 km, prve tri godine bez ograničenja kilometraže), koja vrijedi za cijelo vozilo. Prodaja Stonica kod nas i širom Europe počinje ovih dana, i to u razredu koji će u nadolazećim godinama postati jedan od najvećih u Europi. Stonic je za Kiju važan model u jednom od najvećih i najbrže rastućih razreda automobila. Trenutno se u razredu B-SUV u Europi godišnje proda 1,1 miliijuna vozila – oko 7% ukupnog tržišta – i po očekivanjima će do 2020. godine narasti na 2 milijuna vozila godišnje. “Što se tiče prodajnih količina razred B-SUV će do 2020. po procjenama narasti na sličan opseg kao razred C-SUV, što znači da će više od 1 od 10 novih automobila, prodanih u Europi dolaziti iz Stonicovog razreda,” objašnjava Michael Cole, izvršni direktor Kia Motors Europe. “Razred B-SUV privlači različite kupce, 21% svih kupaca će biti iz razreda B, a 15% iz obiteljskih kombilimuzina razreda C. Vozila kao što je Stonic će privući i one, koji traže zamjenu za svoje kompaktne monovolumene. ”  

Kia Stonic u Hrvatskoj starta cijenom od 112.990 kuna
Kia Stonic u Hrvatskoj starta cijenom od 112.990 kuna

Europski dizajn je suština Stonicovog privlačnog izgleda. Dizajn Stonica je vodio Kijin dizajnerski centar u Frankfurtu, a konačni rezultat je plod suradnje s Kijinim dizajnerskim centrom u južnokorejskom gradu Namyang. Zadatak dizajnera je bio kreirati vrlo kompaktnog crossovera, a inspiraciju za model su našli u dizajnu sportskih terenaca. Kompaktne dimenzije i nisko težište vozila dozvoljavaju elegantan izgled, inspiriran oblikom, funkcijom i samouvjerenom pojavom Kijinih većih sportskih terenaca (SUV). S kratkim prevjesom (sprijeda 830 mm, straga 730 mm), u kombinaciji s dugim poklopcem motora i niskom linijom krova (visina 1.520 mm) Stonic donosi sportski i uvjerljiviji izgled na cesti – bez odricanja višeg položaja sjedenja, koje stranke očekuju od kompaktnih SUV-ova. Crni obrubi i zaštitni poklopci podvozja sprijeda i straga izgledaju lijepo, dok krovni nosači naglašavaju praktičnost vozila.

Kia Stonic
Kia Stonic

Veliki uticaj na dizajn novog modela imala je filozofija Kijinog voditelja dizajna, legendarnog Nijemca Petera Schreyera – “jednostavnost ravnih linija ”. Rezultat je jedan od Kijinih najatraktivnijih modela do sada, koji je zahvaljujući brojnim karakterističnim dizajnerskim elementima već na prvi pogled prepoznatljiv kao i sve ostale Kije. Kijina karakteristična maska u obliku 'tigrovog nosa’ je osvježena novom trodimenzionalnim kromiranim okvirom, dok široki C stupići odražavaju Kijin pečat, koji vrijedi za sve njene modele - od gradskih mališana do velikih sportskih terenaca. Kao i kod svih ostalih Kijinih modela i Stonicova karoserija je sačuvala oštre vodoravne linije s meko dizajniranim udubinama. Na prednjem dijelu vozila se paralelne linije protežu uzduž maske motora i tako se spajaju s linijama ramena. Meko dizajnirane udubine na prednjem dijelu su u suprotnosti s oštrim vodoravnim linijama maske motora, niže postavljenim otvorima za protok zraka, ukrasnim poklopcem podvozja i svjetlima za maglu. Širinu, koja iznosi točno 1.760 mm, naglašavaju zaobljeni farovi s tankim, ali do najmanjeg detalja dizajniranim LED dnevnim svjetlima.

Kia Stonic
Kia Stonic

Gledajući s boka, nisku liniju krova dopunjuju A stupići, koji su malo pomaknuti nazad kao i kod većine konkurentskih modela u B-SUV segmentu, što vozilu daje izgled duljeg poklopca motora, nego što je u stvarnosti i tako nudi sportski, natrag pomaknut, dinamičan izgled. 4.140 milimetara dugo vozilo može se pohvaliti relativno dugim međuosovinskim razmakom (2.580 mm). Glatke površine vrata zaključuju oštre linije ramena, dok bočne ukrasne lajsne na spoju s crnim obrubima i meko dizajniranim udubinama donose primjesu agresivnosti. Bočne linije, kao i linije ramena i zadnji blatobrani se završavaju na zadnjem kraju, što kreira širok, mišićav dizajn. Zadnja svjetla su, kao i cijeli Stonic, dizajnirana do najmanjeg detalja. I tu su meko dizajnirane udubine karoserije u suprotnosti s jednostavnim linijama branika i zadnjeg ukrasnog poklopca podvozja. Pošto je personalizacija odn. prilagođavanje vozila ukusu i željama pojedinca sve važnija stavka kupaca u razredu B-SUV-eva, Stonic je postao Kijin model sa najviše mogućnosti izbora paketa i dodatne opreme. Jedinstveni C stupić u ‘Targa’ stilu stvara prirodnu granicu između krova i karoserije te predstavlja savršeno »slikarsko platno« za dvobojni krov, prilagođen svakom pojedinačnom kupcu. Opcijsku dvobojnu karoseriju je Kia prvi put predstavila na svom konceptnom vozilu Provo, premijerno predstavljenom 2013. godine na salonu automobila u Ženevi. Taj koncept je imao C stupić u ‘Targa’ stilu, koji je sada dobio Stonic kao vozilo, namijenjeno serijskoj proizvodnji. Kupci mogu birati između 9 jednobojnih karoserija i 5 boja krova, što čini do 20 dvobojnih kombinacija. U zavisnosti od boje karoserije krov može biti u sljedećim bojama: crna (Aurora Black), jarko zelena (Electric Green), crvena (Signal Red), bijela (Clear White), ili narančasta (Tan Orange). Kupci mogu birati aluminijske naplatke od 15 ili 17 inča.

Kia Stonic
Kia Stonic

Stonic svojom živahnom upravljivošću i sportskim voznim svojstvima u razred B-SUV-eva donosi uzbudljiv i samouvjeren karakter, koji će zadovoljiti i najzahtjevnije europske ukuse. Cilj razvojnog odjeljenja je bio na najbolji mogući način spojiti sportsku i preciznu upravljivost sa stabilnošću vozila u vožnji te uglađenu vožnju pri većim brzinama. Više nego kod bilo kojeg drugog serijskog modela Kije inžinjeri su se posvetili sportskoj, samouvjerenoj dinamici, s direktnim i trenutnim odazivom. Stonic predstavlja nova podešavanja prednjeg i zadnjeg ovjesa, čime su ga učinili posebnim jer se može pohvaliti zabavnim voznim karakterom. Hidraulični kompenzator krajnjeg položaja amortizera na prednjoj osovini bolje „guta“ neravnine na cestama i istovremeno smanjuje ‘plivanje’ vozila pri većim brzinama. Kod podešavanja ovjesa inžinjeri su tražili prirodno, linearno ponašanje, s relativno tvrdim ovjesom u odnosu na konkurenciju, što za posljedicu ima manje naginjanje karoserije. Stonicova upravljivost je i podešena za brže okretanje i pruža preciznije okretanje upravljačkog obruča nego konkurencija, s omjerom 14,1:1 i samo 2,52 okretaja od jednog do drugog krajnjeg položaja. Upravljački obruč, postavljen na nazubljenoj letvi, dobio je novi motor, što omogućava bolji odaziv za prirodnije kontroliranje težine vozila i bolji osjećaj na upravljaču. Stonicov kratki prevjes također pruža takvo postavljanje motora tako da se smanjuje inercija prednje osovine pri skretanju.

Kia Stonic
Kia Stonic

Stonic je opremljen relativno velikim kočnicama – sprijeda: 280 mm samoventilirajući diskovi, straga: 262 mm diskovi – što garantira sigurno zaustavljanje. Tehnologija će, kao i sigurnost, igrati ključnu ulogu pri unaprjeđenju vozačkog iskustva. Stonicov prednji pogon standardno nudi elektronsku kontrolu stabilnosti (ESC) i pomoćni sustav stabilnosti (VSM). Na raspolaganju su i dodatna asistencijska pomagala za pomoć vozaču, koja čine automobil komotnijim i vozača samouvjerenijim na svim podlogama, u svim voznim uvjetima. Ta pomagala su sljedeća:
- Sustav za kontrolu proklizivanja pogonskih kotača TVB (Torque Vectoring by Braking): radi se o novom obliku sustava za kontrolu proklizivanja kotača, koji na klizavim zavojitim cestama, gdje kod unutrašnjeg kotača može doći do proklizivanja, djeluje pri većim brzinama i bez oduzimanja okretnog momenta motora. TVB taj kotač blago zaustavlja bez oduzimanja snage motora i tako stabilizira vozilo u vožnji u krivinama
- Kontrola kočenja u zavojima CBC (Cornering Brake Control): sustav koči unutrašnje kotače pri vožnji u zavoju i održava smjer i poboljšava voznu stabilnost
- Sustav za održavanje stabilnosti pri vožnji ravno SLS (Straight Line Stability): sustav prilikom snažnog kočenja koči svaki pojedinačni kotač – npr. kod kočenja u nuždi – kako vozilo ne bi »zaplivalo«
- Sustav za kontrolu pri polaženju uzbrdo HSA (Hill Start Assist): sustav pomoću senzora detektira blago pomicanje vozila unazad, zato automatski aktivira ručnu kočnicu na nekoliko trenutaka i omogućava lakši polazak.

Kia Stonic
Kia Stonic

Stonicovu ponudu motora čine Kijini najnapredniji i najpouzdaniji benzinski i dizelski motori, napravljeni za postizanje maksimalne učinkovitosti, performansi i uživanja u vožnji. Očekuje se da će kod kupaca širom Europe najbolje kotirati 1.0 T-GDI benzinski motor s turbopunjačem. Trocilindrični turbo motor omogućava trenutno ubrzanje i izvanrednu učinkovitost, dok se istovremeno može pohvaliti manjom masom na prednjoj osovini (u odnosu na veće motore) i trenutnim odazivom upravljača. Laki 1,0-litarski T-GDI motor dostiže maksimalnu snagu 120 KS pri 6.000 okretaja u minuti, a najveći okretni moment 172 Nm u rasponu od 1.500 do 4.000 okr./min. Inačica sa 100 KS kupcima će biti raspoloživa od sredine 2018. godine. U odnosu na ostale Kijine modele, opremljene s 1.0 T-GDI motorom, Stonicov motor je dobio nove dijeljene kanale za protok rashladne tečnosti za hlađenje motora – jedan kanal za hlađenje bloka motora (viša temperatura) i drugi kanal za hlađenje dna klipova (niža temperatura) i novu dvostupanjsku uljnu pumpu visokog pritiska. Motor je sačuvao integrirani ispušni kolektor, električni bypass ventil ispušnih plinova turbo punjača i single-scroll turbo, čime je postignuta i maksimalna učinkovitost i sportske performanse. Inačica sa 120 KS ubrzava od 0 do 100 km/h u 10,3 sekundi i u prosjeku troši 5,0 l/100 km. Emisije CO2 iznose 115 g/km (novi europski vozni ciklus - NEDC, kombinirano).

Kia Stonic
Kia Stonic

Na raspolaganju su i benzinski motori s multipoint ubrizgavanjem (MPI). 1,25-litarski motor ima najveću snagu 84 KS i 122 Nm okretnog momenta, a emisije CO2 iznose 118 g/km (NEDC, kombinirano). 1,4-litarski motor proizvodi maksimalnih 100 KS i 133 Nm okretnog momenta, a emisije CO2 u zrak ispuštaju125 g/km (NEDC, kombinirano). Oba MPI motora imaju novi dijeljeni sustav hlađenja motora s regulacionim ventilom protoka. To s boljim održavanjem temperature u vožnji i sa skraćenjem vremena grijanja motora smanjuje potrošnju goriva. Najštedljiviji motor u Stonicu je Kijin 1,6-litarski dizelski motor snage 110 KS i okretnim momentom od 260 Nm, emisijama od 109 g/km i službenom potrošnjom goriva od 4,2 l/100 km (NEDC, kombinirano). Bypass ventil hladnjaka ulja omogućava motoru da se brže zagrijava u odnosu na prijašnje verzije motora, dok nova pumpa za ulje omogućava učinkovitiju upotrebu ulja kod povećavanja brzine motora. Svaki Stonicov motor dolazi s ručnim mjenjačem, napravljenim za pružanje maksimalne učinkovitosti i uglađenijeg mijenjanja brzina. 6-stupanjski ručni mjenjač je standardan kod svih motora (osim baznog 1.25 MPI motora s 5 brzina). Stonicov ručni mjenjač predstavlja novu kočnicu spojke (clutch-gear stopper), koja smanjuje trenje i omogućava veću učinkovitost i bolji osjećaj pri mijenjanju brzina. Novi ležajevi u 5 točaka smanjuju kontakt s površinom na mjenjaču, što znači poboljšanje učinkovitosti mjenjača od 1%. Kia trenutno ekskluzivno za Stonic usavršava svoj postojeći 7-stupanjski mjenjač s dvostrukom spojkom (7DCT), koji stiže u 2018. godini u kombinaciji s 1.0 T-GDI motorom.

Kia Stonic
Kia Stonic

Kao i eksterijer tako je i Stonicova kabina nastala pod utjecajem europskog dizajna jer je glavnu ulogu pri realizaciji imao Kijin europski dizajnerski centar, koji je tijesno surađivao s Kijinim korejskim centrom. Stonicova kabina je uspješan nastavak dizajna eksterijera i kombinira jednostavne linije i meko dizajnirane površine. Unutrašnjost donosi kiparske oblike s geometrijskim linijama, a površina instumentne ploče je napravljena na osnovi čistih linija Stonicovog eksterijera. Armaturna ploča ispred suvozača dijeli nekoliko detalja s maskom motora i ‘tigrovim nosom’, dok su otvori za zrak pored vrata slični obliku farova. Široke, vodoravne linije armaturne ploče naglašavaju osjećaj prostranosti, ali je ipak suština kabine skrivena u ugrađenoj tehnologiji i ergonomiji. Armaturna ploča je zbog veće upotrebljivosti blago okrenuta prema vozaču, dok je u središtu ‘plutajući’ HMI interface (human-machine interface). Infotainment sustav s ekranom na dodir ima tek nekoliko tipki, postavljenih nešto više, u vozačevom vidnom polju kako bi ih vozač mogao dosegnuti bez pomicanja pogleda s ceste. Stonicov ventilacijski sustav nalazi se ispod ekrana na dodir, a njime se upravlja pomoću velikih okruglih prekidača.
Kao i eksterijer i unutrašnjost kupcima nudi puno mogućnosti prilagođavanja pojedincu, jer su na raspolaganju 4 mogućnosti izbora boja tapacirunga: siva, brončana, narančasta i zelena. Svaka od te 4 mogućnosti predstavlja vrhunski tapacirung u boji po čitavoj kabini. U kolor paket spada i upravljački obruč u obliku slova D s odsječenim dnom. Stonic standardno dolazi s crnim tapacirungom, dok sivi, narančasti i zeleni paket imaju dvobojna tamna i svijetlo siva sjedišta, u kombinaciji tkanina/umjetna koža, s kontrastnim šavovima u boji i umecima u boji. Primjerci s brončanim paketom imaju sjedišta presvučena perforiranom umjetnom crnom kožom. U okviru svojih kompaktnih vanjskih dimenzija Stonicov pametni raspored prostora omogućava maksimalnu prostranost za sve putnike.

Kia Stonic
Kia Stonic

Kabina nudi obilje prostora za vozača i suvozača – 1.070 mm prostora putnike naprijed i 850 mm za one koji sjede straga, 996 mm i 975 mm prostora za glave, i velikodušni dio za ramena (1.375 mm sprijeda i 1.355 mm pozadi). Pored toga tu su i upravljački obruč u obliku slova D s odrezanim dnom i nešto više postavljena armaturna ploča s ravnim dnom, što omogućava više prostora za koljena vozača i suvozača. Rezervoar za gorivo od 45 litara je smješten ispod zadnje klupe, što putnicima na zadnjim sjedištima ostavlja više prostora za noge i nizak položaj sjedenja.
Ostali elementi Stonicove kabine su stvoreni za pružanje praktičnih i pametnih rješenja spremanja. Kijini dizajneri unutrašnjosti su tražili način kako malo podignuti prostore za odlaganje, zbog čega su smješteni nešto više nego kod konkurencije, što je putnicima omogućilo lakši pristup do njih. Dvostruki prostor za spremanje na središnjoj konzoli može spremiti velike pametne telefone (npr. Apple iPhone 8 Plus i iPhone X, Google Pixel XL i Samsung Galaxy Note 8). U svaki pretinac u vratima možemo pohraniti bocu (1,5-litarsku sprijeda i 0,5-litarsku straga), a sprijeda su i dva držača za piće. 7,0-litarski pretinac ispred suvozača može spremiti iPad i ostale tablice. Vozači mogu staviti svoje naočale u pretinac u plafonu, dok klizni pretinac središnjeg naslona za ruke, koji možemo pomicati naprijed i natrag za 55 mm i svako ga može sebi prilagoditi, nudi dodatnih 3,3-litra prostora za odlaganje.

Kia Stonic
Kia Stonic

Stonicov svestrani prtljažnik zapremnine 352 litre (VDA) ima dvostruko dno. To vlasnicima omogućava širenje ili sužavanje prtljažnika, kada je to potrebno i prilikom obaranja zadnje klupe stvara potpuno ravno dno. U skrivenom pretincu u dvostrukom dnu moguće je staviti svoje dragocjenosti. Stonic nudi najšire otvaranje prtljažnih vrata u svom razredu B-SUV (1.022 mm), što je pogotovo korisno kod utovara većih predmeta, a kupci mogu birati između kompleta za krpanje probušene pneumatike ili rezervnog kotača, koji se nalazi ispod prtljažnog dna. Na obje strane prtljažnog prostora su dvije kuke za vješanje shopping vrećica, što spriječava prosipanje sadržaja vrećica tijekom vožnje. S potpuno oborenim zadnjim sjedištima Stonic vlasnicima nudi čak 1.155 litara zapremine u prtljažniku.
Stonic nudi velik izbor intuitivnih tehnologija, koje povećavaju udobnost svih putnika. Kao jedan od najmodernijih automobila u svom razredu Kijin se novi B-SUV može pohvaliti infotainment sustavom, koji jednostavno kombinira funkcionalnost pametnog telefona s ključnim funkcijama vozila. Veliki 7,0-inčni ekran na dodir u središtu armaturne ploče nudi kontrolu brojnih funkcija Stonica. Sustav standardno omogućava Apple CarPlay™ (za iPhone 5 ili novije) i Android Auto™ (za Android 5.0 Lollipop ili novije) i pruža cjelovit pristup brojnim funkcijama pametnih telefona. Oba sustava korisnicima nude korištenje navigacije preko Apple Maps ili Google Maps, korištenje aplikacija tijekom vožnje i emitiranje glazbe. Vozači mogu upravljati sustavom preko glasovne asistencije Siri ili preko glasovnih naredbi ‘OK Google’. Na raspolaganju su i upravljanje pritiskanjem i pomicanjem , kao i glasovne naredbe, opcijska navigacija i DAB digitalni radio. USB ulaz, koji se nalazi sprijeda omogućava povezivanje i punjenje mobilnih uređaja preko kabla, a još jedan USB ulaz nalazi se straga, gdje je moguće dodatno naručiti naslon za ruke.Ako je Stonic opremljen satelitskom navigacijom tu je i Kijin sustav usluga povezivosti (Kia Connected Services), poznatog proizvođača TomTom®. Ovaj opcijski paket povezivosti uključuje promet uživo, upozoravanje na kamere za mjerenje brzine *, zanimljive lokacije i vremensku prognozu. Kia Connected Services je besplatno na raspolaganju 7 godina od dana kupovine novog vozila. Kao i ostali modeli iz Kije i Stonic je opremljen brojnim tehnologijama, koje su namijenjene većoj udobnosti. Te između ostalog donose: 3-stupanjsko grijanje sjedišta; grijanje obruča upravljača; audio sustav sa šest zvučnika; tempomat; ogledalo za vožnju unatrag u kabini s automatskim zatamnjivanjem; paljenje motora na tipku; kamera za pomoć kod vožnje unatrag; potpuno automatski klima uređaj; brisači na vjetrobranskom staklu sa senzorima za kišu; automatsko djelovanje dugih i kratkih svjetala.

Kia Stonic
Kia Stonic

Stonic je napravljen na čvrstoj, ali lakoj platformi i karoseriji, što nudi maksimalnu pasivnu sigurnost. Veliki udio nove karoserije čini napredni čelik visoke čvrstoće (AHSS) i sadrži 98 metara strukturnih ljepila za pružanje još veće čvrstoće i sigurnosti. Karoserijska energija se prilikom sudara učinkovito raspršuje u više smjerova - iznad i ispod predjela, gdje sjede putnici. Stonic je standardno opremljen sa šest sigurnosnih zračnih jastuka (ispred vozača i suvozača, na bokovima uz dvije bočne zavjese) i ISOFIX dječijim sidrištem na zadnjim sjedištima. Kia Stonic nudi mnoštvo najnovijih tehnologija DRiVE WISE, na čelu s naprednim sustavom asistencije vozaču ADAS (Advanced Driver Assistance Systems), koji unaprjeđuje aktivnu sigurnost. ADAS je napravljen da vozačima pomaže kod sigurnog upravljanja vozilom i istovremeno pruža intuitivnu pomoć pri izbjegavanju eventualnih opasnosti. Tehnologije ADAS, raspoložive kod Stonica, su između ostalog: sustav za aktivno sprječavanje sudara FCA (Forward Collision-avoidance Assist)** s detekcijom pješaka; sustav za upozoravanje na sudar s vozilima u mrtvom kutu BCW (Blind-spot Collision Warning) sa sustavom za upozoravanje na sudar pri vožnji unazad RCCW (Rear Cross-traffic Collision Warning); kao i sustav za upozoravanje na nenajavljeno napuštanje vozne trake LDW (Lane Departure Warning). Sustav za održavanje vozila na voznoj traci LKA (Lane Keeping Assist) kupcima Stonica će biti na raspolaganju od sredine 2018.

Kia Stonic
Kia Stonic

Stonic nudi i opcijski sustav za upozoravanje na dekoncentraciju vozača DAW (Driver Attention Warning), čiji cilj je spriječiti dekoncentraciju ili umor vozača. U Europi je umor vozača ocijenjen kao jedan od najvećih uzroka za čak četvrtinu prometnih nesreća sa smrtnim posljedicama ***. Sustav prati brojne parametre vozila i vozača i zvučnim upozorenjem i grafičkim prikazom na komandnoj ploči upozorava na dekoncentraciju vozača. Kao i ostale Kije i Stonic je standardno opremljen sustavima stabilnosti ESC i VSM, s kojima održava stabilnost pri kočenju u zavojima, ukoliko detektira proklizavanje vozila. Tu su i ostale tehnologije, koje pomažu vozaču: sustav za kontrolu proklizavanja pogonskih kotača TVB (Torque Vectoring by Braking), kontrola kočenja u zavojima CBC (Cornering Brake Control), sustav za održavanje stabilnosti pri vožnji ravno SLS (Straight-Line Stability), kao i sustav kontrole pri kretanju uzbrdo HSA (Hill Start Assist).
NOVI KIA STONIC – TEHNIČKI PODACI (EUROPA)
Karoserija i šasija: 5-vratni, kompaktni crossover s 5 sjedišta, s čeličnom konstrukcijom karoserije. Na raspolaganju s dizelskim i benzinskim motorima s tri i četiri cilindra, s pogonom na prednji par kotača preko 5- ili 6-stupanjskog ručnog mjenjača.
Benzinski  
1,0-litarski / 120 KS T-GDI  

Tip   Tri cilindra, u liniji, turbo punjač
Zapremina  1,0-litarski, 998 cc
Promjer i hod  71,0 x 84,0 mm
Omjer kompresije  10,0:1
Najveća snaga  120 KS (88 kW) pri 6.000 okr./min
Najveći okretni moment 172 Nm u rasponu od 1.500~4.000 okr./min
Br. ventila  12 (4 po cilindru)
Sustav dovoda goriva Direktno ubrizgavanje
Emisijski razred  Euro 6b

1,25-litarski / 84 KS MPI  
Tip   Četiri cilindra, u liniji
Zapremina  1,25-litarski, 1.248 cc
Promjer i hod  71,0 x 78,8 mm
Omjer kompresije 10,5:1
Najveća snaga  84 KS (62 kW) pri 6.000 okr./min
Najveći okretni moment 122 Nm pri 4.000 okr./min
Br. ventila  16 (4 po cilindru)
Sustav dovoda goriva Multipoint ubrizgavanje
Emisijski razred  Euro 6b

1,4-litarski / 100 KS MPI  
Tip   Četiri cilindra, u liniji
Zapremina  1,4-litarski, 1,368 cc
Promjer i hod  72,0 x 84,0 mm
Omjer kompresije 10,5:1
Najveća snaga  100 KS (74 kW) pri 6.000 okr./min
Najveći okretni moment 133 Nm pri 4.000 okr./min
Br. ventila  16 (4 po cilindru)
Sustav dovoda goriva Multipoint ubrizgavanje
Emisijski razred  Euro 6b
 
Dizelski
1,6-litarski / 110 KS CRDi diesel

Tip   Četiri cilindra, u liniji, turbo punjač
Zapremina  1,6-litarski, 1.582 cc
Promjer i hod  77,2 x 84,5
Omjer kompresije 16,0:1
Najveća snaga  110 KS (81 kW) pri 4.000 okr./min
Najveći okretni moment 260 Nm pri 1.500~2.750 okr./min
Br. ventila  16 (4 po cilindru)
Sustav dovoda goriva Common-rail direct injection
Emisijski razred  Euro 6b
Prijenos
5-stupanjski ručni mjenjač / 6-stupanjski ručni mjenjač
Benzinski 1.0 T-GDI 1.25 MPI 1.4 MPI  
Ručni   6-stupanjski 5-stupanjski 6-stupanjski
Dizelski 1.6 CRDi
Ručni   6-stupanjski
Pogon: Pogon na prednje kotače (sve varijante)
Ovjes i amortizeri
Sprijeda McPherson noge sa spiralnim oprugama, stabilizatorom i plinskim amortizerima
Straga Dvije poprečne vodilice i jedna uzdužna vodilica na svakoj strani, plinski amortizeri i torzijski stabilizator.  
Upravljanje
Tip Električni progresivni servo volan, postavljen na nazubljenoj letvi
Omjer volana 14,1:1
Zaključavanje volana 2,52
Okretajni krug 10,4 m
Naplatci i gume
Standardno Čelični 15-inčni naplatci, pneumatike dimenzija 185/65 R15  
Opcijski   Aluminijski 15-inčni naplatci, pneumatike dimenzija 185/65 R15
 Aluminijski 17-inčni naplatci, pneumatike dimenzija 205/55 R17  
Rezervni kotač  Set za krpanje probušene pneumatike ili privremeni rezervni kotač (opcija)
Kočnice
Sprijeda  280 mm, samoventilirajući diskovi
Straga   262 mm, diskovi
Dimenzije (mm)
Vanjske
Dužina: 4.140 / širina*: 1.760 / visina: 1.500 / 1.520**  
Međuosovinski razmak: 2.580 / Prevjes 830 (sprijeda)  / 730 (straga)
Udaljenost od tla: 165 / 183***
*bez bočnih ogledala **s krovnim nosačima, 15- / 17-inčni naplaci ***15- / 17-inčni naplaci
Unutrašnje 1. red  2. red
Prostor za glave  996  975
Prostor za noge  1.070  850
Prostor za ramena 1.375  1.355
Prostor za bokove 1.344  1.330
Rezervoar goriva 45 litara
Prtljažnik (VDA)  352 litra / 1.155 litara (s potpuno oborenim zadnjim sjedištima)
Masa (kg)
1.0 T-GDI  1.25 MPI 1.4 MPI  1.6 CRDi
Masa praznog vozila  1.185  1.145  1.160  1.255
Najveća dozvoljena masa 1.640  1.600  1.610  1.700
Masa prikolice, s kočnicom 1.110  910  1.000  1.110
Masa prikolice, bez kočnice 450  450  450  450
Performanse
1.0 T-GDI  1.25 MPI 1.4 MPI  1.6 CRDi
Najveća brzina (km/h)  184  165  172  175
Ubrzanje, 0 - 100 km/h  10,3  13,2  12,6  11,3
Potrošnja goriva i emisije – NEDC (novi europski vozni ciklus)
Potrošnja goriva (l/100km) 1.0 T-GDI  1.25 MPI 1.4 MPI  1.6 CRDi
15-inčni naplatci
- Prosječna   5,0  5,2  5,5  4,2
- U naselju   6,0  6,4  7,0  4,9  
- Izvan naselja  4,5  4,6  4,6  3,8
17-inčni naplaci
- Prosječna   5,0  ---  5,5  4,2
- U naselju   6,0  ---  7,0  4,9
- Izvan naselja  4,5  ---  4,6  3,8

CO2 (g/km), prosječno  1.0 T-GDI  1.25 MPI 1.4 MPI  1.6 CRDi
15- inčni naplatci   115  118  125  109
17- inčni naplatci   115  ---  125  109


www.AUTOMANIA.hr pratite putem Mobilni | Youtube | Twitter | Facebook | ISSUU

AUTOMANIA.TV

Učitavam video ...

ANKETA