Vozili smo

Vozili smo Hyundai i20: treća generacija stigla na hrvatsko tržište – starta cijenom od 79.990 kuna koliko košta početni benzinski model Hyundai i20 1,2 iStart

S lansiranjem najnovijeg modela, potpuno novog  i20, Hyundai Motor Europe nastavlja uspješnu prisutnost u B segmentu, ističući prodaju od gotovo milijun komada od 2002. Popularnost originalnog i20 učinila ga je jednim od najprodavanijih Hyundai automobila u regiji. Glavni ciljevi novog modela su osvajanje još šire publike, razvoj percepcije branda i potvrda Hyundaijevog strateškog fokusa na Europu. Nova generacija i20 dizajnirana je i razvijena u Hyundaijevom dizajnerskom centru u Europi u Rüsselsheimu, Njemačka, a tri glavne osobine posebice potvrđuju kako zadovoljava potrebe europskih kupaca: prostor unutrašnjosti vodeći u klasi, visoka tehnologija i osobine koje povećavaju udobnost, i čist, profinjen dizajn.

Hyundai i20: treća generacija stigla na hrvatsko tržište
Hyundai i20: treća generacija stigla na hrvatsko tržište

Hyundaijeva treća generacija vozila B segmenta ističe značajan korak naprijed za tvrtku od 2002. kada je Getz prvi put predstavljen Europi. Dulji, niži i širi u odnosu na prethodni model, nova generacija i20 dizajnirana je u Hyundaijevom Motor's Design europskom centru u Rüsselsheimu, Njemačka. Karakter novog modela inspiriran je tvrtkinom filozofijom dizajna fluidne skulpture, s elegantnim linijama i isklesanim profilom koji mu daje odvažan i sofisticiran izgled. Na novoj generaciji i20, glavni element dizajna tvrtke Hyundai Motor's - šesterokutna rešetka - prelazi u stilska prednja svjetla s LED svjetlima za vožnju po danu.

Starta cijenom od 79.990 kuna koliko košta početni benzinski model Hyundai i20 1,2 iStart
Starta cijenom od 79.990 kuna koliko košta početni benzinski model Hyundai i20 1,2 iStart

U usporedbi s njegovim prethodnikom, novi i20 je dulji, širi i niži. Školjka karoserije dulja je 40 mm (ukupna duljina 4.035 mm) i niža 16 mm (ukupna visina 1.474 mm). Širina je povećana za 24 mm (ukupno 1.734 mm) što ga čini jednim od najširih automobila u njegovoj klasi. Nova platformaima međuosovinski razmak povećan za 45 mm na 2.570 mm, stvarajući više prostora za putnike. Odlučan stav nove generacije i20 naglašen je njegovim dugačkim poklopcem motora, niskom linijom krova i linijom oštrog nabora koja se spaja kako bi se dobilo aerodinamičnije vozilo, spuštajući vrijednost koeficijenta otpora zraka na 0,30 Cd (s 0,32 Cd za prethodni i20). Sjedeći prostor u unutrašnjosti vodeći je u klasi – 1.892 mm kombiniranog prednjeg i stražnjeg prostora za noge – novu generaciju i20 čini istinskim peterosjedom, dok izvanredni prtljažnik od 326 litara povećava svestranost vozila (10% veći u odnosu na prethodnu generaciju), dok s preklopljenim sražnjim sjedalima ima obujam od 1.042 litre. Otvor širine 1027 mm jedan je od najširih u segmentu. Svjetlo za vožnju unatrag integrirano je u stražnji odbojnik – prvi put u Hyundaiju. U usporedbi s prethodnim modelom, putnici na prednjim sjedalima uživaju u 33 mm većem prostoru za glavu (1038 mm), više prostora za noge (+24 mm na 1098 mm), povećanje od 6 mm u prostoru za kukove (1301 mm) i 15 mm više prostora za ramena (1.365 mm). U stražnjem dijelu kabine, prostor za glavu od 978 mm, prostor za noge od 794 mm i prostor za ramena od 1.350 mm omogućavaju udobno sjedenje za tri odrasle osobe.

Hyundai i20
Hyundai i20

Novi i20 dostupan je u devet boja karoserije, koje se sastoje od dvije osnovne (Baby Elephant i Polar White), četiri metalik (Mandarine Orange, Iced Coffee, Sleek Silver i Star Dust) i tri biserne (Aqua Sparkling, Phantom Black i Red Passion). Nova generacija i20 pruža najveći izbor boja unutrašnjosti na tržištu. Presvlake su dostupne u dva materijala – tkanina i koža – a armaturna ploča i sjedala su bojom usklađeni. Tkanina sjedala se može odabrati u četiri boje: Comfort Grey, Elegant Beige, Cappuccino i Blue Grey, dok su kožna sjedala crna, s izražajnim prošivom u boji. Vozilo je također opremljeno i brojnim novim tehnologijama koje pružaju razinu udobnosti karakterističnu za vozila iz većih segmenata, primjerice, ugradnja prednje i stražnje pomoći pri parkiranju, grijano kolo upravljača, prednja svjetla s dodatnim osvjetljenjem zavoja i sustav automatskog odmagljivanja prvi su u Hyundaijevim vozilima B segmenta. Dodatno, sustav upozorenja napuštanja vozne trake je još jedna inovativna osobina, koja se obično nalazi u višim segmentima. Panoramski krovni otvor jedinstven u klasi, koji se može podignuti i potpuno otvoriti, poboljšava udobnost i osjećaj prostora za putnike, ispunjavajući kabinu prirodnim svjetlom i svježim zrakom.

Hyundai i20
Hyundai i20

Nova generacija i20 dostupna je s izborom između tri ‘Kappa’ benzinska motora i dva ‘U-II’ dizelska motora. Dokazani pogoni preneseni su iz modela prethodne generacije s brojnim poboljšanjima kako bi se unaprijedile vozne osobine i osigurala usklađenost s novim Euro 6 propisima emisije dok je 1,4 litarski benzinski motor novorazvijen. Novi Kappa 1,0 litarski T-GDI smanjeni benzinski motor s turbopunjačem koji će kasnije biti u ponudi, poboljšat će paletu motora nove generacije i20. Novi motor je prvi od nove generacije smanjenih benzinskih motora s turbopunjačem, pružajući poboljšane performanse, užitak vožnje i učinkovitost.  1,0 litarski T-GDI motor, koji je razvijen u Hyundaijevom europskom tehničkom centru u Rüsselsheimu, može proizvesti do 120 KS i 172 Nm okretnog momenta.

Hyundai i20
Hyundai i20

Kupci koji preferiraju benzinski motor mogu izabrati između izrazito hvaljenog 1,25 litarskog ‘Kappa’ četverocilindarskog motora male snage (75 KS) ili velike snage (84 KS).  Alternativno, kupci benzinskih motora mogu izabrati novo razvijeni Kappa 1,4 litarski četverocilindarski motor sa 100 KS. Ovaj motor obujma 1352 cc značajno je lakši nego njegov prethodnik, Gamma 1,4 litarski motor. Snažniji motor se može kombinirati sa šeststupanjskim ručnim ili četiristupanjskim automatskim mjenjačem. Za zadovoljavanje rastućih zahtjeva na nisku emisiju, dizelski pogoni izrazito niske potrošnje, Hyundai europskim potrošačima pruža izbor između dva motora iz njegove popularne ‘U-II’ obitelji: 75 KS, 1,1 litarski motor ili 90 KS 1,4 litarski pogon. Oba motora su opremljena šeststupanjskim ručnim mjenjačem. Kupci dizelskih izvedbi nove generacije i20 uočit će smanjenje buke zahvaljujući dodatku gumom presvučenih lančanika, pružajući pristojno poboljšanje u odnosu na prethodni model.Hyundai i20 dolazi s petogodišnjim jamstvom bez ograničenja prijeđenih kilometara. Hyundai i20 je europsko vozilo, a proizvodi se u turskoj tvornici Hyundai Assan Otomotiv Sanayi (HAOS) u Izmitu. Nova generacija i20 je treći automobil koji će se lansirati kao dio ‘Product Momentum 2017’, inicijative unutar koje će Hyundai lansirati 22 nova modela i izvedenice u Europi do 2017.


www.AUTOMANIA.hr pratite putem Mobilni | Youtube | Twitter | Facebook | ISSUU

AUTOMANIA.TV

Učitavam video ...

ANKETA