Pitanja i odgovori

Imate pravo na naknadu štete za tjelesne povrede i kada ste krivi za nezgodu, ali morate imati uplaćeno AO osiguranje koje to jedino pokriva uz relativno mali izdatak dodatne premije

Imao sam sudar u kojem sam proglašen krivim za izazivanje prometne nezgode. Vozač drugog automobila prošao je bez ozljeda, ali ja sam imao dosta tešku tjelesnu povredu od koje se još oporavljam i idem na terapiju. Imao sam obavezno osiguranje i to obično, a prijatelj mi kaže da sam uplatio neko drugo osiguranje da bi imao pravo naknade i u slučaju kada sam kriv za izazivanje sudara. Je li to točno? Anđelko Patrijani (Pula)

Vaš prijatelj vam je točno rekao. Niste naveli koje osiguravajuće društvo koristite pa ćemo Vam dati odgovor na primjeru Auto Allianz osiguranja. Vozač koji prouzroči prometnu nezgodu nema pravo na naknadu štete za tjelesne povrede temeljem police autoogovornosti. Upravo zato su osiguravatelji u svom programu osiguranja kreirali dodatno osiguranje za vozača koje možete ugovoriti na polici autoodgovornosti. Allianz nudi ‘AO XL osiguranje’, a ovim osiguranjem, sa svotom pokrića 250.000 kn, vozač krivac ostvaruje naknadu za pravno priznati oblik neimovinske štete nastale uslijed tjelesnih ozljeda koje je zadobio u prometnoj nesreći koju je sam skrivio (odbitna franšiza je 10.000 kn). Godišnja premija (za osobna vozila) ovisi o snazi motora za osobna vozila do 44kW iznosi 130kn, za vozila 44kW-66kw iznosi 160kn, preko 66kW iznosi 210kn.Ukoliko je ugovoreno i osiguranje od posljedica nesretnog slučaja (za vozača i putnike), vozač krivac može ostvariti naknadu po oba pokrića, ovisno o zadobivenim tjelesnim ozljedama.Osiguran je samo vozač koji je skrivio nesreću (ne i putnici), a u slučaju smrti vozača, pravo na naknadu za duševne boli zbog smrti bliske osobe ostvaruju svi članovi uže obitelji u istom iznosu (uz naknadu za trošak sahrane do 20.000 kn). Allianzovo AO XL osiguranje omogućava, sa svotom pokrića 250.000 kn, da vozač krivac ostvaruje naknadu za pravno priznati oblik neimovinske štete.


www.AUTOMANIA.hr pratite putem Mobilni | Youtube | Twitter | Facebook | ISSUU

AUTOMANIA.TV

Učitavam video ...

ANKETA