Tehnika

Potpuno novi Volvo XC90: inovativna IntelliSafe rješenja sigurno olakšavaju parkiranje u uska mjesta

Stvoren za očekivanja modernih kupaca u pogledu inteligentne funkcionalnosti, potpuno novi Volvo XC90 donosi niz inovativnih tehnoloških rješenja koja olakšavaju nezgodne situacije prilikom parkiranja u uska mjesta. IntelliSafe tehnologije, razvijene od Volva, sada uključuju i unaprijeđeni pilot za asistenciju kod parkiranja koji nudi mogućnost automatskog parkiranja u željeno parkirno mjesto te mogućnost paralelnog uparkiravanja. Volvo XC90 može sada prikazati i digitalno kreirani pogled od 360 stupnjeva iz ptičje perspektive na velikom središnjem ekranu.

Vozač dobiva ptičji pogled iznad automobila
Vozač dobiva ptičji pogled iznad automobila

“Nekoliko studija različitih instituta pokazalo je da dvije trećine ispitanih vozača osjećaju nelagodu prilikom parkiranja u uska mjesta. Opcije kao što su pilot za asistenciju kod parkiranja i pogled iz ptičje perspektive olakšavaju ove stresne situacije te ih čine ugodnijima, a samo parkiranje preciznijim,” ističe Dr Peter Mertens, stariji dopredsjednik odjela za istraživanje i razvoj pri Volvo Car grupaciji. Dodatno unaprijeđeni pilot za pomoć pri parkiranju olakšava paralelno i obično parkiranje tako što preuzima proces upravljanja nad upravljačem vozila dok vozač mijenja brzine te kontrolira samu brzinu automobila.

Ultrazvučni senzori otkrivaju prakirno mjesto
Ultrazvučni senzori otkrivaju prakirno mjesto

Sam proces parkiranja temelji se na informacijama koje donosi 12 ultrazvučnih senzora smještenih na različitim dijelovima automobila. Kada vozač aktivira pilot za pomoć pri parkiranju u situaciji paralelnog parkiranja, senzori počinju skenirati i pretraživati paralelni prostor koji bi mogao poslužiti za parkiranje auomobila. Kada sustav otkrije parkirno mjesto barem 1.2 puta veće od dužine automobila, vozaču se upućuje zvučni signal kao i poruka na komandnoj ploči. Kod običnog parkiranja, detektirano parkirno mjesto mora biti iste širine kao i automobil plus jedan metar.

Inovativna IntelliSafe rješenja sigurno olakšavaju parkiranje u uska mjesta
Inovativna IntelliSafe rješenja sigurno olakšavaju parkiranje u uska mjesta

Ekran potom navodi vozača, korak po korak, uz pomoć tekstualnih poruka i animacija na komadnoj ploči sve dok automobil ne dovrši parkiranje. Pogled iznad automobila iz ptičje perspektive. Potpuno novi Volvo XC90 ima mogućnost Surround pogleda od 360°, a koji omogućava vozaču pregled situacije iz ptičje erspektive kako bi bolje vidio sve što se nalazi i događa uokolo automobila. Pogled iz ptičje perspektive osiguravaju 4 skrivene kamerice s tzv. „ribljim okom“ – jedna je ugrađena u prednji dio automobila, dvije se nalaze u retrovizorima za vrata, a posljednja iznad stražnjih registarskih oznaka.

Klasično automatsko parkiranje s mogućnošću paralelnog uparkiravanja
Klasično automatsko parkiranje s mogućnošću paralelnog uparkiravanja

Surround pogled od 360° daje vozaču ugodan pregled situacije i okolnog područja ispred, iza i oko automobila. “Surround pogled od 360° iznimno je koristan u situacijama kada je vozačev izravni pogled zapriječen, kao npr. kod izlaska s uske ceste s bočnim zaprekama ili kod vožnje unatrag prema prikolici ili kamp kućici,” napominje Peter Mertens. “Surround pogled od 360° omogućava također i podršku tijekom parkiranja, posebice kada želite biti sigurni da će svi dijelovi automobila biti lijepo poravnati s parkirnim mjestom.”

Upozorenje na nailazeća vozila
Upozorenje na nailazeća vozila

Izvanredno rješenje u sklopu IntelliSafe tehnologije, a koje dolazi uz potpuno novi XC90, jest Cross Traffic Alert - funkcija upozorenja na nailazeća vozila – funkcija je to koja nadzire promet iza vozača prilikom vožnje unatrag s parkirnog mjesta. Ova opcija upozorava na sva prometala u blizini od 30 metara sa svake strane te uzbunjuje vozača uz pomoć zvučnog signala i upozorenja na središnjem ekranu.


www.AUTOMANIA.hr pratite putem Mobilni | Youtube | Twitter | Facebook | ISSUU

AUTOMANIA.TV

Učitavam video ...

ANKETA