Tehnika

Otkrivamo kako ispravno upaliti motor automobila na debelom minusu?

Kad padnu temperature ispod ništice mnogi vozači se pitaju kako postupati s pokretanjem motora i koliko treba pričekati prije nego započnu vožnju. U Njemačkoj je zabranjeno grijati motor automobila dok stoji na mjestu, ali taj zakon je donesen iz ekoloških razloga. No, ima i tehničkog aspekta. Vozači se pitaju da li s benzinskim ili dizelskim motorom smiju prvo na mjestu zagrijati motor ili je sasvim svejedno ako se krene odmah.

Kako postupati s pokretanjem motora i kada početi voziti po hladnom na debelom minusu – pokrenite motor, pričekajte pola minute do minutu i polako krenite i pripazite na mjenjač

Situacija je ovakva. Hladan motor koji se pokrene u pravilu puno sporije dosegne radnu temperaturu ako vozilo stoji na mjestu, nego u vožnji. Osobito je to izraženo kod dizel motora koji se na niskoj vanjskoj temperaturi zraka ni neće zagrijati na radnu temperaturu ako radi na mjestu. Dakle, preporučamo da po pokretanju motora krenete odmah i to lagano. Samo kod jako ekstremno niskih temperatura, minus 15 i niže savjetujemo da po pokretanju motora pričekate minutu dvije 'na leru' da se sve u motoru stigne podmazati prije nego što opteretite motor višim okretajima, odnosno prije nego započnete vožnju.

Otkrivamo kako ispravno upaliti motor automobila na debelom minusu?
Otkrivamo kako ispravno upaliti motor automobila na debelom minusu?

Motoru treba puno duže da se zagrije dok je vozilo zaustavljeno, nego u vožnji. Dakle, krenite polagano i ne pretjerujte s gasom, odnosno s visokim okretajima dok se motor ne zagrije na radnu temperaturu. U svakom slučaju pri pokretanju motora stisnite papučicu spojke (kuplunga) da olakšate posao akumulatoru i da se motor lakše pokrene. Kod izrazito niskih temepratura posebno obratite pozornost prema mjenjaču, jer se njegovo ulje može jako zgusnuti i pružati veći otpor na ručici pri promjeni stupnjeva prijenosa, pa dok se i ulje u mjenjaču ne zagrije treba nježnije postupati s mjenjačem.


www.AUTOMANIA.hr pratite putem Mobilni | Youtube | Twitter | Facebook | ISSUU

AUTOMANIA.TV

Učitavam video ...

ANKETA