Pitanja i odgovori

Kako pripremiti sebe, putnike i automobil za duže putovanje po ljetnim vrućinama? – Proučite praktične savjete, a do cilja i odmora metalni ljubimac će vas pouzdano odvesti

Mladi sam vozač s tek 2,5 godine iskustva za volanom. Do sada sam vozio jako malo, a automobil star 5 godina koristim uglavnom za odlazak na posao na kratkoj relaciji u gradu. Možete li me savjetovati kako pripremiti putnike i automobil za duže putovanje do mora, a da ne bih imao velikih problema s visokim vrućinama. Nikako ne bih htio zbog tehničkog kvara ostati s pokvarenim automobilom pored ceste? Zahvaljujem na odgovoru i htio bih samo napomenuti da mi se sviđa dizajn ovog novog portala i jako kvalitetni tekstovi.

Marijan Krnjak, Zagreb

Spremate li se na put s društvom ili na poslovno putovanje, u svakom ćete slučaju poželjeti izbjeći neugodna iznenađenja na putu. Vaše iskustvo i automobil star 5 godina ne bi trebala biti prepreka za vašu sigurnu i bez problema vožnju na dužem putovanju. Na današnjim modernim automobilima, u koje možemo ubrojiti i vaš, vozač i nema na raspolaganju puno zahvata kojima bi mogao sam utjecati na tehničku ispravnost i sigurnost vožnje. Pretpostavljamo kako automobil redovito servisirate i kako je tehnički ispravan, pa tu ne bi trebalo biti problema. Međutim, ako automobil nije održavan redovito, poželjno bi bilo da ga stručni mehaničar pregleda. Niste naveli o kojoj marki i modelu automobila se radi, ali skoro svi ovlašteni servisi imaju akciju besplatnog tehničkog pregleda automobila besplatno ili za tek simboličnu 1 kunu, pa naš je savjet da takvu ponudu prihvatite, jer je besplatna. Mehaničar će vam detaljno opisati stanje, te upozoriti na to što biste obavezno trebali napraviti na automobilu, a koji dijelovi i zahvati mogu pričekati.

Time biste trebali riješiti najveći problem koji vas brine, no ima tu radnji koje možete izvesti i sam, a usput donosimo upute kako se pripremiti na duže putovanje. Pobrinite se za muziku bilo CD, DVD ili mp3, jer na našim cestama nepouzdano se osloniti na radijski prijem koji je jako loš. Planirajte put, vrijeme odmora, a u nastavku proučite upute koje će vam osigurati ugodno putovanje automobilom.

POPIS ZA PUTOVANJE:
IMAJTE PLAN
Teturanje s kartom na cesti bespotrebno će razvući put, zato odvojite vremena za planiranje puta prije nego što krenete. Možete pogledati i na internet tražilice putova, koje će vas upozoriti na moguće radove na cesti. Naravno najjednostavnije je koristiti ugrađeni ili prijenosni uređaj satelitske navigacije koja će vas sigurno i pouzdano odvesti do cilja putovanja.
PRIPREMITE GUME
Težina dodatnih putnika i prtljage utječe na tlak guma, zato ih provjeravajte i uvijek imajte na raspolaganju rezervnu gumu. Izlizane gume opasne su na mokrim ili vrlo vrućim podlogama, zato ih provjeravajte barem svaka dva tjedna s primjerenom napravom za mjerenje tlaka u gumama. Propisani tlak u gumama ovisno o opterećenju automobila možete pročitati u knjižici s uputstvima, a kod nekih automobila te podatke možete pročitati s naljepnice stavljene na okvir vozačevih vrata ili na unutrašnjoj strani poklopca rezervoara.
VIJCI I MATICE
Upoznajte se s osnovnim alatom vašeg automobila – u priručniku piše gdje se nalazi dizalica, ključ za odvijanje matica kotača i eventualni drugi priručni alat.
OSTANITE HLADNI
Za mirnu vožnju bez pregrijavanja pregledajte motor prije polaska. Napunite razine tekućina, ali samo kada je motor hladan. Svaki vozač može i sam provjeriti nivo ulja u motoru sa šipkom, te po potrebi uliti motorno ulje, ali pazeći da nivo ulja u motoru bude između minimalne i maksimalne oznake nivoa. Provjerite novo tekućine za kočnice, te nivo rashladne tekućine motora. Obje tekućine moraju isto tako biti između minimalne i maksimalne oznake na posudama. Ostaje još kontrola razine tekućine za pranje stakla, koju dolijte u posudicu do vrha.
OČI NA CESTI
Oštećeni brisači i svjetla predstavljaju opasnost i smanjuju vidljivost. Provjerite barem dva puta rade li sva svjetla – to vrijedi i za pokazivače smjera, kočnice i svjetla za maglu. Brisači bi trebali bit zamijenjeni barem jednom godišnje, jer u suprotnom će slučaju samo mazati staklo i smanjivati vidljivost.
ODMORITE SE
Barem svaka dva sata napravite kratku pauzu i protegnite noge. Pijte i dovoljno tekućine, što će vam pomoći ostati budnima i povećati udobnost na putu.
NE PRETJERUJTE S KLIMOM
Ako imate automobil opremljen klima uređajem podesite unutrašnju temperaturu u odnosu na vanjsku, jer prevelike temperaturne razlike izazivaju opasan termo šok na organizam ljudi, što može izazvati zdravstvene probleme
JESMO STIGLI?
Idu li s vama na put i djeca, razmislite o vožnji noću, kada je vjerojatnije da će spavati. Ponesite nešto što će im odvratiti misli s vožnje, npr. knjige i igrice, odnosno moderne gadgete.


www.AUTOMANIA.hr pratite putem Mobilni | Youtube | Twitter | Facebook | ISSUU

AUTOMANIA.TV

Učitavam video ...

ANKETA