Noviteti

Lamborghini Terzo Millennio: električni koncept super automobila budućnosti

Automobili Lamborghini u suradnji s dva laboratorija na Massachusetts Institute of Technology označavaju prve korake mogućeg budućeg Lamborghini električnog super sportskog automobila. U povodu ove najave Lamborghini predstavlja novi koncept dizajna 'Lamborghinija iz trećeg tisućljeća'. Lamborghini Terzo Millennio koncept pokazuje dizajn i tehnologiju bliske nam budućnost. Tehnološki cilj projekta je omogućiti marki Lamborghini da se u budućnosti kod super sportskog automobila razvija u pet različitih pravaca: sustavi za pohranu energije, inovativni materijali, pogonski sustav, vizionarski dizajn i emocije.
Stefano Domenicali, predsjednik i glavni izvršni direktor tvrtke Automobili Lamborghini, kaže: 'Prije točno godinu dana potpisali smo sporazum s programom MIT-Italy na Massachusetts Institute of Technology koji je označio početak suradnje između dva izvrsna entiteta za stvaranje projekt koji namjerava napisati važnu stranicu u budućnosti super sportskih automobila za treće tisućljeće. Suradnja s MIT-om za naš odjel za istraživanje i razvoj (R&D department) izuzetna je prilika da učinimo ono što je Lamborghini oduvijek bio vrlo dobar: stvoriti pravila o super sportskim automobilima. Sada predstavljamo uzbudljivi i progresivni konceptni automobil. Nadahnuli smo se prihvaćanjem onoga što je danas nemoguće izraditi kako je stvarnost sutra.

Lamborghini Terzo Millennio: električni koncept super automobila budućnosti
Lamborghini Terzo Millennio: električni koncept super automobila budućnosti

Strategija stvaranja super sportskih automobila s beskompromisnom izvedbom generira Lamborghinijevu motivaciju da revolucionira pristup pohrane energije, odmaknuvši se od konvencionalnih baterija i istražuje potencijal supercapacitera za Terzo Millennio. Ovo je u skladu s primjenom niskog napona u V12 Aventadoru, koji je započeo prije pet godina. Sljedeći logični korak je razvoj sustava spremišta energije koji može isporučiti visoku vršnu snagu i regenerira kinetičku energiju s vrlo ograničenim utjecajem starenja tijekom životnog vijeka vozila i sa sposobnošću simetrijskog oslobađanja i sakupljanja električne energije. Stoga suradnjom nastoje nadvladati granice današnje tehnologije i zatvoriti jaz na gustoći energije konvencionalnih baterija uz očuvanje visoke snage, simetričnog ponašanja i vrlo dugog životnog ciklusa povezane s najnovijom tehnologijom.
Da bi podržao ovu revoluciju u sustavima za pohranu energije, materijali i njihove funkcije također se moraju mijenjati. Lamborghini nastoji razvijati dizajn i proizvodnju struktura i dijelova od ugljičnih vlakana, povećavajući svoju sposobnost razvijanja laganih materijala na višoj razini.Traže se novi proizvodni pristupi za izradu materijala od ugljičnog vlakna kao kod električne studije Terzo Millennio, kod koje pojedini konstrukcijskinoseći dijelovi služe istovremeno i kao akumulator za skladištenje energije. Cilj je omogućiti korištenje cijelog tijela automobila kao sustav za pohranu energije.

Lamborghini Terzo Millennio
Lamborghini Terzo Millennio

Sustav za pohranu energije ide ruku pod ruku s performansama: u svaki kotač ugrađuje se integrirani električni motor, nastavljajući prednosti pogona na četiri kotača. Terzo Millennio stoga također utjelovljuje prve korake za Lamborghini da ide u smjeru stvaranja 'električnog' Lamborghinija. Premještanje električnih motora u kotače ima još jedan pozitivan učinak: sloboda za dizajnere i aerodinamičare. Terzo Millenio je vizionarski rezultat dizajna koji je osmislio Lamborghini Centro Stile da bi pokazao i istražio buduće elemente dizajna, uzimajući u obzir radikalne promjene u tehnologiji i anticipirajući elemente predstojećeg dizajna Lamborghinija. Kao rezultat promjene tehnologija, dizajn može biti radikalna ekspresija aerodinamičke supremacije, koja se temelji na potpuno novoj arhitekturi, potpuno posvećenu usavršavanju protoka zraka. Vrlo napredna izrada temelji se na Lamborghini Forged Composite tehnologiji koja može biti oblikovana po želji.

Lamborghini Terzo Millennio
Lamborghini Terzo Millennio

Lamborghini  super automobil budućnosti ima fenomenalan odziv električnih motora, kontrolu momenta na sva četiri kotača i dinamički sustav upravljanja vozilom, a sve to će poboljšati iskustvo vozača. Konačno posljedica aerodinamike i inovativnog laganog pristupa rezultirat će novom dimenzijom uzdužne i lateralne dinamike, u toj kombinaciji do danas nepoznatima električnim automobilima. Virtualni kokpit Terzo Millenio dopušta više nego putovanje autocestama budućeg svijeta: simulacija Piloted Driving omogućuje vozaču da se vozi po krućnoj staze kao što je Imola od strane 'virtualnog stručnjaka' prije nego što se vozač počne osjećati kao 'pilot'.


www.AUTOMANIA.hr pratite putem Mobilni | Youtube | Twitter | Facebook | ISSUU

AUTOMANIA.TV

Učitavam video ...

ANKETA