Vijesti

Mokri asfalt po ljeti može biti sklizak i jednako opasan kao i na poledici zimi - na kiši popustite pritisak noge s gasa, prilagodite brzinu uvjetima na cesti i pažljivo dozirajte kočenje

Ovo ljeto je izuzetno visokih temperatura, ali i naglih velikih i jakih nevremena s velikim količinama kiše. Kiša i mokri asfalt tako je redoviti pratitelj svih vozača koji putuju na godišnji odmor. Mnogi vozači nemaju iskustva, a niti saznanja da ljeti na mokrom kolniku može biti jednako sliksko kao i zimi, po snijegu i ledu. Dakle već na prve kapi smanjite pritisak na pedau gasa, brzinu prilagodite novim uvjetima, jer prve minute na mokrom asfaltu od kiše znaju biti podmukle i prepune neočekivanih opasnosti, tu prije svega mislimo na brzo i neičekivano prosklizavanje pogonskih kotača, kako pri ubrzanju, tako i pri kočenju, te osobito u zavojima. Kad nakon ljetne sparine padne kiša, površinski se sloj prašine navlaži i cesta postaje skliska kao na poledici. To je osobito opasno na našim cestama u Dalmaciji i Istri, koji s prvim kapima kiše postaje iznimno opasan... Na suhom je svaki vozač spretan i svaka guma dobra. Na kiši se poznaju junaci! Posebice na ljetnoj kiši. Ovo valja dobro upamtiti u vrijeme kada kiše i nevere smjenjuju ljetne vrućine. Kiša koja padne nakon duže sparine, pretvara ceste u opasne skliske podloge. Najopasnije je kad kiša počinje. Ne kad padnu prve kapljice, nego kad se navlaži cijeli kolnik.

Na kiši nogu s gasa, prilagodite brzinu i pažljivo kočite - vozite kao zimi, po snijegu i ledu
Na kiši nogu s gasa, prilagodite brzinu i pažljivo kočite - vozite kao zimi, po snijegu i ledu

Najkritilčnije je kad je cesta toliko navlažena, da se vide tragovi od prolaska vozila. Tad se površinski sloj prašine pomiješa s vodom, tvoreći tanak sloj blata, koji je opasan poput leda. Problemi bi bili znatno manji, da je površina ceste, kao kod inozemnih autoputova, izvedena hrapavije. Ovako neiskustvo i nepažnja vozača, te neispravnost vozila, izrazitije dolazi do izražaja. Najgore je što niti jedan vozač, u niti jednom automobilu, ne može biti potpuno siguran, jer ne može utjecati na ponašanje ostalih sudionika u prometu.

Oprezno po ljetnoj poledici: skliska je kao i pravi led
Oprezno po ljetnoj poledici: skliska je kao i pravi led

Najbolje je ne voziti za ljetnih kiša ili barem pričekati dok kiša ne ispere površinski sloj ceste. Mnogi ipak nisu spremni za ovakva ‘odricanja’, što se donekle može shvatiti ako je automobil potpuno ispravan. No, upuštanje u takve avanture s istrošenim gumama i neispravnim kočnicama, ravno je ruskom ruletu. Toga bi trebao biti svjestan vlasnik svakog starijeg i zapuštenijeg automobila. Kako povećati sigurnost vožnje na ‘ljetnoj poledici’ i voziti uz prihvatljivu razinu rizika? Vrijede iste preporuke kao i kod prave, zimske poledice.
VAŽNI SAVJETI ZA VOŽNJU PO KIŠI!
- vozite što sporije, ne brže od 80 km/h
- papučicu kočnice pritiskujte što opreznije te izbjegavajte naglo uključivanje nižeg stupnja, jer kotači mogu blokirati
- povećajte razmak od vozila ispred sebe na barem 50 metara
- izbjegavajte nagle pokrete volanom ili kočnicama
- pravodobno upozorite ostale sudionike u prometu u svoje namjere. Posebice kod skretanja ulijevo
- izbjegavajte sva pretjecanja i pozorno motrite na ostale sudionike u prometu, posebice na motocikliste i pješake
- upalite svjetla da bolje vidite i da vas drugi bolje vide


www.AUTOMANIA.hr pratite putem Mobilni | Youtube | Twitter | Facebook | ISSUU

AUTOMANIA.TV

Učitavam video ...

ANKETA