Vijesti

Ne zaboravite očistiti snijeg i led s krova automobila – kod naglog kočenja led i snijeg postaju opasni i ubojiti projektili

Vjerujemo kako velik broj vozača zna kako prije vožnje treba očistiti karoseriju automobila od snijega i leda, o čemu smo već opširno pisali na linku AUTOM U ZIMU. Ponovno podsjećamo, zatekne li vas policija kako vozite automobil neočišćen od snijega i leda dobit ćete novčanu kaznu od 700 kuna. Prije nego krene voziti automobil, vozač mora očistiti snijeg ne samo s malog dijela vjetrobrana, kako bi vidio pred sebe, već snijeg treba očistiti sa cijelog vjetrobrana, bočnih stakala i stražnjeg stakla, te s poklopca motora i prtljažnika, predjih i stražnjih svjetala, te svakako s krova. Primijetili smo kako jako velik broj vozača tek površno očisti svoj automobil od snijega i leda. A najslabije očišćeni dio na karoseriji uvjerljivo je krov, na kojem ostaju velike količine snijega i leda. Ako vozite automobil s puno snijega i leda na krovu velika ste opasnost za sebe i druge sudionike u prometu.

Ne zaboravite očistiti snijeg i led s krova automobila
Ne zaboravite očistiti snijeg i led s krova automobila

Zašto? Kod naglog kočenja led i snijeg postaju opasni i ubojiti projektili koji lete velikom brzinom i mogu ozlijediti ili usmrtiti pješaka, ili pak izazvati veliku materijalnu štetu udarcem u drugo vozilo ili objekte. I tu nije samo problem poštivanja Zakona, već prije svega sigurnosti. Kod vožnje krov se zagrijava od toplije unutrašnjosti, te se stvara sloj vode između ledenog/sniježnog oklopa i lima krova što je dovoljno da se kod na primjer naglog kočenja od brzine 50 km/h cijeli led pokrene i završi ispred automobila kao opasan leteći projektil. Snijeg na krovu kada se ovlaži, počne topiti i ako ga ima puno, kao i led donosi dodatne kilograme, pa je opterećenje ovjesa veće, kočnica, a i potrošnja goriva je veća, a samim time i onečišćenje okoliša, a isto tako dodatna težina podiže jako težište te ima utjecaja na stabilnost vozila. Ako tijekom vožnje s vašeg vozila otpadaju dijelovi snijega ili leda, prema Zakonu o sigurnosti prometa na cestama zbog ometanja prometa i ugrožavanja sigurnosti policija vas može kazniti sa 1.000 kuna.

Pogledajte video kako može biti opasan snijeg i led na krovu automobila...


www.AUTOMANIA.hr pratite putem Mobilni | Youtube | Twitter | Facebook | ISSUU

AUTOMANIA.TV

Učitavam video ...

ANKETA