Vijesti

Njemački sud odobrio zabranu dizelaša: Hrvatima jeftiniji rabljeni dizelaši

Dok jednom ne smrkne, drugom ne svane! Tako kaže narodna poslovica i tu nema greške. U Njemačkoj je sudski dozvoljeno gradovima zabraniti promet vozilima koja pokreću dizel motori. To je za ekologe u Njemačkoj odlična vijest, ali ostaje vidjeti kako je takvo nešto moguće i provesti u praksi s obzirom na ogroman broj vozila s dizel motorima na cestama. I tako ovoj vijesti će se sigurno razveseliti hrvatski kupci rabljenih dizel vozila, jer im cijena u Njemačkoj već pada, a padat će i dalje, pa je za očekivati kako će u Hrvatskoj nastati bum s velikim brojem unosa rabljenih dizelskih vozila koji su postali nepoželjni u Njemačkoj, a po svemu sudeći i u cijeloj Europi.
Savezni upravni sud u Leipzigu je načelno dopustio uvođenje zabrane prometa vozilima s dizel motorima u svrhu smanjenja štetnih čestica i plinova u njemačkim gradovima. Time je odbačena žalba saveznih pokrajina Baden-Wuerttemberg i Sjeverna Rajna-Vestfalija gdje su upravni sudovi odlučili da gradovi Stuttgart i Duesseldorf, u svrhu održavanja dopuštenih vrijednosti ispušnih plinova i čestica, mogu posegnuti i za mjerama poput zabrane prometa.

Njemački sud odobrio zabranu dizelaša: Hrvatima jeftiniji rabljeni dizelaši
Njemački sud odobrio zabranu dizelaša: Hrvatima jeftiniji rabljeni dizelaši

Suci su zaključili kako nema pravnih prepreka, ali da gradovi istodobno moraju odluku o uvođenju zabrana prometa za vozila s dizel motorima uvesti postupno, a moraju se uvesti i izuzeci npr. za male poduzetnike. U Njemačkoj u više od 70 gradova vrijednosti dušikovih oksida već godinama višestruko prelazi dopuštene granice. Sada pokrajine i gradovi u Njemačkoj traže od savezne vlade uvođenje zakona koji regulira pitanje zabrana, pa se predlaže uvođenje plave naljepnice kojom bi bili označeni automobili koji bi bili izuzeti od zabrana. Zabrana se pak odnosi na sve benzince i na dizelaše najnovije generacije. Konkretno bi oko 12 milijuna vozila u Njemačkoj moglo biti pogođeno zabranama.


www.AUTOMANIA.hr pratite putem Mobilni | Youtube | Twitter | Facebook | ISSUU

AUTOMANIA.TV

Učitavam video ...

ANKETA