Noviteti

Russo Baltique - nova blindirana limuzina za Vladimira Putina čvršća je od tenka

Iz Moskve nam dolaze fotografije kojima se najavljuje nova predsjednička blindirana limuzina koju će koristiti Vladimir Putin. Šefovi država, predsjednici, diktatori, kraljevi, kancelari i drugi koji drže do svoje važnosti i sigurnosti oduvijek se voze u posebnim blindiranim limuzinama. Najčešće se za potrebe VIP prijevoza i blindiranih limuzina koriste prerade Mercedesovih najprestižnijih modela koje su produžene i dobe oklop na karoseriji.

Straga je kao kopija Rolls-Roycea
Straga je kao kopija Rolls-Roycea

Posljednja ruska blindirana limuzina za prijevoz glavešina SSSR-a bila je blindirana posebno napravljena limuzina marke ZIL model 4104 (na fotografiji) iz 1978. godine koja je konstruirana po uzoru na američke blindirane limuzine tog vremena. ZIL je bio dugačak 6,33 metara i pokretao ga je V8 motor. Njega je koristio i Boris Jelcin prvi predsjednik Rusije. Poslije je izrađen i prototip blindirane  limuzine ZIL 4112R koju je trebao koristiti Vladimir Putin, ali nije izrađena, jer je bila zastarijela i s dizajnom iz 70-tih godina..

Hoće li se ruska VIP blindirana limuzina zvati Russo Baltique kao marka koja je postojala od 1909.do 1923. godine tek treba vidjeti
Hoće li se ruska VIP blindirana limuzina zvati Russo Baltique kao marka koja je postojala od 1909.do 1923. godine tek treba vidjeti

Zato je najavljena nova blindriana predsjednička limuzina u kojoj bi se Vladimir Putin trebao voziti do kraja 2018. godine, jer je najavljeno njeno predstavljanje javnosti idući mjesec. Nova ruska VIP limuzina konstruirana je pod motom ' Što može učiniti Rolls-Royce, Maybach i Co, možemo to učiniti i mi!'. Ruski ministra industrije Denis Manturow izjavio je da je nova predsjednička VIP limuzina konstruirana znanjem i tehnologijom kojom raspolaže Rusija i njeni stručnjaci, te je najavio njenu premijeru 7.5.2018. godine.

Nova blindirana limuzina za Vladimira Putina čvršća je od tenka
Nova blindirana limuzina za Vladimira Putina čvršća je od tenka

Hoće li se ruska VIP blindirana limuzina zvati Russo Baltique kao marka koja je postojala od 1909.do 1923. godine tek treba vidjeti. Navodno je za sada još uvijek bezimena ruska VIP blindirana limuzina već u dvorištu Kremlja i na raspolaganju Vladimiri Putinu. Navodno je i sam Putin sudjelovao u razvoju ove VIP limuzine, pa ju je više puta i sam vozio dok je još bila prototip. Rusi se hvale kako je razvoj VIP limuzine samo njihovo dijelo i znanje, ali priznali su kako je nastala uz obilatu pomoć i tehničku podršku tvrtke Porsche.

ZIL 4104 sa V8 motorom iz 1978. godine
ZIL 4104 sa V8 motorom iz 1978. godine

Sasvim je izvjesno kao su u konstrukciji ruske VIP blindirane limuzine uvelike imali za uzor Cadillac 'The Beast' američkog predsjednika Donalda Trumpa, koji isto tako očekuje najnoviju verziju svoje blindriane limuzine. Kao i kod vozila vrhovnih šefova država, iz sigurnosnih razloga, mnoge pojedinosti nisu za objavu u javnosti. Putinov oklopni automobil pokreće uz suradnju Porschea osposobljeni 4,6 V8 turbo benzinski motor najveće snage 600 KS i najvećeg okretnog momenta 881 Nm. Na motor je postavljen automatski mjenjač sa devet stupnjeva prijenosa koji je razvijen u Rusiji. Uz Porsche značajnu ulogu u pomoći razvoja ove blindirane limuzine imao je i Bosch.

Nova blindirana limuzina za Vladimira Putina čvršća je od tenka
Nova blindirana limuzina za Vladimira Putina čvršća je od tenka

Navodno su u planu i druge prestižnije verzije, prij svega s još većim međuosovinskim razmakom i s možda čak 6 vrata. Od opreme ima sve što i američki pandan 'The Beast' - neovisna vanjska opskrba kisikom, vlastita rezerve krvi, sendvič okvir i neprobojna stakla i karoserija… Do sada je sve to došlo oko 119 milijuna američkih dolara, no osim ove verzije u planu je Van i SUV verzija.


www.AUTOMANIA.hr pratite putem Mobilni | Youtube | Twitter | Facebook | ISSUU

AUTOMANIA.TV

Učitavam video ...

ANKETA