Predstavljamo
  • By: Davor Kindy
  • Foto: Mercedes-Benz
  • Objavljeno: 15.12.2016 10:00 sati
  • Kratki link: http://bit.ly/2sW5DXu

Nova Mercedes-Benz E-klasa Coupé: stilska i sportska

Sa svojim izražajnim cupéovskim proporcijama, čistim i senzualnim dizajnom i udobnosti na duge pruge za četiri osobe, nova E-klasa Coupé kombinira ljepotu i klasične vrijednosti GT modela s najmodernijom tehnologijom. Također nudi inteligenciju obitelji E-klase s potpunom integracijom pametnih telefona, široki virtualni kokpit i najnovije sustave pomoći vozaču uz između ostaloga, opciju djelomične autonomne vožnje. Snažni motori s niskom razinom emisija i udoban ovjes s prilagodljivom tvrdoćom pružaju jamstvo sportskog i agilnog iskustva vožnje.

Nova Mercedes-Benz E-klasa Coupé: stilska i sportska
Nova Mercedes-Benz E-klasa Coupé: stilska i sportska

Nakon najinteligentnije poslovne limuzine na svijetu, karavanske i All-terrain izvedbe, uspješna obitelj E-klase sada pruža dobrodošlicu novom članu: izvedbi Coupé
 "Sa svojim čistim, estetskim linijama, naša nova E-klasa Coupé jednako privlači srce i dušu. Ona utjelovljuje moderan luksuz, agilnu sportsku notu i napredna inženjerska rješenja u obliku automobilske osobnosti s duhom, nudeći ekskluzivan, profinjeni užitak u vožnji," kaže Prof. Dr Thomas Weber, član upravnog odbora kompanije Daimler AG zadužen za istraživanja i razvoj Mercedes-Benz automobila.

Nova Mercedes-Benz E-klasa Coupé
Nova Mercedes-Benz E-klasa Coupé

Tehnički bazirana na limuzinskoj izvedbi, izvedba Coupé predstavlja slijedeći korak u evoluciji Mercedes-Benzovog dizajnerskog izričaja. Sa svojim savršenim proporcijama, novi Coupé odražava čisti, na površine orijentiran dizajn sa skraćenim linijama i senzualnim oblicima. Istovremeno istaknut i samozatajan, smanjeni dizajnerski idiom predstavlja ljepotu i eleganciju uz istovremeno isticanje sportske i luksuzne osobnosti izvedbe Coupé. Cupéovske proporcije, tipične za Mercedes-Benz, karakterizira prepoznatljivi prednji kraj s nisko postavljenom sportskom prednjom maskom i središnjom zvijezdom, dugim poklopcem motora s istaknutim bubrezima, prema nazad pomaknuta, spuštena putnička kabina i mišićav stražnji kraj. Dinamični izgled istaknut je sa četiri bočna prozora bez okvira i nepostojanje B nosača. S ovim čistim oblicima, dizajn izvedbe Coupé odiše ozračjem luksuza i visokog stila.

Nova Mercedes-Benz E-klasa Coupé
Nova Mercedes-Benz E-klasa Coupé

Jednako tipična za Mercedesov coupé su dvodijelna, ekstremno vodoravna LED stražnja svjetla, koja u kombinaciji s LED MULTIBEAM prednjim svjetlima, predstavljaju svjetsku premijeru funkcije dobrodošlice. Kada se vozilo otključa, LED lampe stražnjih svjetala se sukcesivno upale od sredine vozila prema van. Prilikom zaključavanja vozila, sekvenca svijetla kreće se u suprotnom smjeru. Obje sekvence dodatno se kombiniraju s funkcijom smanjenja intenziteta prema gore i dolje. Ova predstava stražnjih svjetala pozdravlja vlasnika vozila slično kao poznata funkcija dobrodošlice plavih optičkih vlakana u prednjim svjetlima. Zahvaljujući inovativnoj kristalnoj optici, stražnja svjetla također imaju izuzetan izgled koji podsjeća na sjaj mlaznog motora.

Nova Mercedes-Benz E-klasa Coupé
Nova Mercedes-Benz E-klasa Coupé

Unutrašnjost nove E-klase Coupé utjelovljuje sintezu emocija i luksuzne inteligencije. Dva, opcijski dostupna 12,3-inčna zaslona visoke razlučivosti – jedinstvena za ovaj segment – spojena su ispod jedne leće kako bi se dobio široki virtualni kokpit koji se čini kao da lebdi u prostoru. Ovaj ključni dizajnerski element, ističe širinu, kao i izduženi ukrasni element prednje ploče, koji se dinamično spaja s oblogama u vratima. Postavljena u vidnom polju vozača, ova ploča s instrumentima prikazuje virtualne instrumente, čiji prikaz vozač može birati na tri načina, "Classic", "Sport" i "Progressive", ovisno koje informacije i prikaze vozač smatra bitnim. Osnovni model kombinira dva okrugla instrumenta i 17,8 cm zaslon u boji (razlučivost 1000 x 600 točaka) sa središnjim zaslonom dijagonale 21,3 cm (960 x 540 točaka). Okrugli instrumenti, ploča s instrumentima i središnji zaslon  ugrađeni su u jedan okvir s piano izgledom visokog sjaja. Izražajna sportska nota očita je u otvorima za zrak, na liji izgled je snažno utjecao oblik mlaznog motora. Oni su izvedeni do najsitnijeg detalja i u potpunosti izvedeni u srebrnoj shadow boji.

Nova Mercedes-Benz E-klasa Coupé
Nova Mercedes-Benz E-klasa Coupé

Na dodir osjetljive Touch Control tipke na upravljaču, vozaču omogućuju kontrolu prikaza ploče s instrumentima i multimedijskog sustava koristeći poteze prstima bez potrebe skidanja ruku s upravljača. Dodatne kontrole dolaze u obliku dodirne površine s kontrolerom na središnjoj konzoli, koja također može prepoznati rukopis, plus LINGUATRONIC sustava glasovnih naredbi. Tu su također tipke za na primjer direktan pristup kontrolama klima uređaja, i praktično aktiviranje i deaktiviranje određenih sustava pomoći vozaču. Avangardna ali jako luksuzna sjedala u izvedbi Coupé ideju su pokupila iz limuzinske izvedbe. Sav četiri sjedala izvedena su kao sportska, individualna sjedala. Mnoštvo ekstremno kvalitetnih dizajnerskih detalja svjedoči superlativnim standardima ovog sportskog, luksuznog coupé modela.
Visokokvalitetni materijali i moderne kombinacije boja spajaju se kako bi kreirali sportski, moderan luksuz. Atraktivni dodaci u yacht plavoj boji u kombinaciji s macchiato bež boji vozilu pružaju pritajen, ekskluzivan izgled jahte. Pogotovo za E-klasu Coupé u ponudi su dva inovativna paketa ukrasnih elemenata od svijetlog drveta otvorenih pora i završne obrade visokog sjaja. Precizno izvedeni šavovi ističu dizajn sjedala svake linije opreme. Izvedba presvlaka sjedala i ponuda boja AMG Line linije opreme još su više prepoznatljivi nego ikada prije. Sportski karakter je naglašen snažnim kontrastima boja kožnih elemenata u crnoj i klasičnoj crvenoj, te crno-bijeloj kombinaciji. Impresivna ponuda boja karoserije harmonično je usklađena modernoj shemi boja unutrašnjosti.

Nova Mercedes-Benz E-klasa Coupé
Nova Mercedes-Benz E-klasa Coupé

Unutrašnje osvjetljenje izvedeno je s trajnom, štedljivom LED tehnologijom. To jednako vrijedi za opcijski dostupno unaprjeđeno ambijentalno osvjetljenje sa 64 boje. Čak je i osnovni paket opreme Avantgarde bogato opremljen. Alternativno, tu je AMG Line paket, koji se od Avantgarde paketa razlikuje po značajkama kao što su prednji i stražnji branici kao i bočni pragovi, te veći AMG Styling kotači. Točke na prednjoj maski u obliku dijamanta su kromirane, dok su diskovi prednjih kočnica perforirani. Unutrašnjost se može pohvaliti značajkama kao što su sjedala presvučena kombinacijom Artico kože/Dinamica vlaknima u crnoj boji sa sivim gornjim vezom, Seat Comfort paket i AMG kožom presvučeni sportski upravljač. Dodatne opcije individualizacije za obje linije opreme dolaze u obliku Night paketa s nizom dizajnerskih detalja u crnoj boji visokog sjaja i zatamnjenim bočnim prozorima.

Nova Mercedes-Benz E-klasa Coupé
Nova Mercedes-Benz E-klasa Coupé

Uz dužinu od 4826 mm, širinu od 1860 mm i visinu od 1430 mm, nova E-klasa Coupé jasno nadizali svog prethodnika u smislu dužine, širine i visine. Glavni dobitnik šireg traga kotača, sa 1605 mm sprijeda  (+67 mm) i 1609 mm straga (+68 mm) je dinamika vožnje.Značajno veće dimenzije u odnosu na prethodnika doprinosi dodatnom prostoru i udobnosti putnika. Oni pogotovo imaju korist od prostora za noge na stražnjim sjedalima, širini u razini ramena na prednjim i stražnjim sjedalima kao i prostoru za glave putnika na stražnjim sjedalima. U svakom od četiri coupéovska individualna sjedala, vozač i putnici uživaju u originalnoj udobnosti na dugim putovanjima kao i u klasičnim značajkama GT modela.Snažni i učinkoviti benzinski i dizelski motori, svi opremljeni s ECO start/stop funkcijom i sukladni Euro 6 normi emisija, osiguravaju živahne performanse i zabavu za upravljačem. Dostupne inačice uključuju novo razvijeni četiri cilindrični dizelski motor. Prilikom početka prodaje u početku će se moći birati između jednog dizelskog i tri benzinska motora s rasponom snage od 135 kW (184 KS) do 245 kW (333 KS). Nakon toga slijediti će dodatne inačice motora i 4MATIC izvedbe.

Nova Mercedes-Benz E-klasa Coupé
Nova Mercedes-Benz E-klasa Coupé

Projektiran da zadovolji buduća ograničenja emisija, ovaj četverocilindarski dizelski motor iz nove obitelji Mercedes-Benz motora otvara novu dimenziju učinkovitosti. Uz zapreminu od približno dvije litre, ovaj novi dizelski motor razvija snagu od 143 kW/194 KS, dok izvedba E 220 d u kombiniranom NEDC ciklusu vožnje impresionira s prosječnom potrošnjom od 4,0 litre na 100 kilometara. To je ekvivalentno CO2 emisijama od 106 grama po kilometru. Osim toga, ovaj četverocilindraš s jednostupanjskim turbo punjačem promjenjive geometrije turbine može se prepoznati po visokoj razini profinjenosti. Glava i blok motora napravljeni su od aluminija. Mercedes-Benzova NANOSLIDE® tehnologija površinskog premaza učinkovito smanjuje trenje između stjenke cilindara i čeličnih klipova.Svi modeli, koji će biti u ponudi prilikom početka prodaje, standardno će se opremati s 9G-Tronic devet-stupanjskim automatskim mjenjačem, koji omogućuje brze promjene stupnjeva zajedno s niskim brojem okretaja motora. To posebno koristi učinkovitosti i buci. Ovjes nove E-klase Coupé nudi agilni užitak vožnje na zavojitim cestama zajedno s izuzetnom udobnosti. Coupé se standardno oprema s Direct Control ovjesom. U interesu sportskog izgleda, ovjes je u odnosu na limuzinsku izvedbu spušten za 15 milimetara i namješten je za udobnost s o amplitudni ovisnoj kontroli tvrdoće. Opcijski je dostupan Dynamic Body Control ovjes s prilagodljivom tvrdoćom. I on je niži. Koristeći prekidač na središnjoj konzoli kojim se upravlja standardnim Dynamic Select sustavom, vozač može mijenjati tvrdoću ovjesa. Dostupna su tri režima rada, sa širokim rasponom opcija namještanja: "Comfort", "Sport" i "Sport+".

Nova Mercedes-Benz E-klasa Coupé
Nova Mercedes-Benz E-klasa Coupé

Alternativno, nova E-klasa Coupé može se opremiti s više-komornim zračnim ovjesom, uključujući sveobuhvatnu stabilizaciju naginjanja lijevo-desno i naprijed-nazad. Prednosti ovog sustava: tri komore različitih dimenzija u stupovima opruga stražnje osovine i dvije u stupovima pruga prednje osovine omogućuju kontrolu tvrdoće ovjesa u tri stupnja. Na ovaj način, putnici uživaju u mekanom osnovnom ovjesu, zajedno sa sigurnim osjećajem dobrog upravljanja pri višim brzinama. Ovaj više-komorni zračni ovjes nadopunjen je s kontinuiranim, elektronski kontroliranim prilagodljivim sustavom kontrole tvrdoće. Tvrdoća ovjesa svakog pojedinog kotača namješta se potpuno automatski kako bi odgovarala trenutnim uvjetima vožnje i stanju na cesti – na primjer tijekom naglih manevara izbjegavanja prepreka ili vožnje po lošoj cesti. Time sustav osigurava dobru udobnost vožnje zajedno s izvrsnom dinamikom vožnje.

Nova Mercedes-Benz E-klasa Coupé
Nova Mercedes-Benz E-klasa Coupé

Koristeći Dynamic Select prekidač, vozač može također odabrati različite karakteristike ovjesa u kombinaciji s Air Body Control sustavom: "Comfort", ECO, "Sport", "Sport +" i Individual. Međutim, Dynamic Select sustav ne samo da omogućuje odabir karakteristike ovjesa u kombinaciji s Dynamic Body Control i Air Body Control sustavima, nego također vozaču omogućuje utjecaj na druge postavke vozila – kao što su odziv na pritisak papučice gasa, Eco start/stop funkcija, točke prebacivanja automatskog mjenjača i ostale. Ovisno o paketu opreme, Dynamic Select pruža slijedeće režime rada mjenjača: Comfort, ECO, Sport, Sport + i Individual. "Individual" vozaču omogućuje konfiguriranje svog vlastitog režima rada mjenjača.

Nova Mercedes-Benz E-klasa Coupé
Nova Mercedes-Benz E-klasa Coupé

Nova era povezivanja i digitalizacije označena je informacijsko-zabavnim sustavima u E-klasi Coupé s Comand Online sustavom. To uključuje laku integraciju pametnog telefona s informacijsko-zabavnim sustavom u vozilu uz pomoć kapacitivne veze s antenom i bežičnog punjenja. To znači da se kompatibilni mobilni telefoni mogu bežično puniti i također spojiti na vanjsku antenu vozila. To uklanja potrebu za utikačima i kabelima. Tu je i dodatna prednost: uporabom komunikacije u bliskom polju, pametni telefon vlasnika postaje digitalni ključ vozila uz pomoć kojega se automobil može otključati i zaključati, te upaliti. Ako je vozilo opremljeno s Comand Online sustavom, moguće je koristiti Appleov na pametnom telefonu baziran informacijsko-zabavni sustav CarPlay® kao i Googleov Android Auto™. Ako se preko USB priključka spoji kompatibilni pametni telefon, korisnik po želji može uključiti CarPlay® ili Android Auto sučelje.

Nova Mercedes-Benz E-klasa Coupé
Nova Mercedes-Benz E-klasa Coupé

Dodatno na Comand Online, dostupni su Audio 20 USB/GPS informacijsko-zabavni sustavi. Kao i Comand Online, dolaze s Bluetooth® hands-free sustavom i također imaju mogućnost spajanja na internet preko Bluetooth®-kompatibilnog mobilnog telefona s telefonskom karticom i opcijom prijenosa podataka. Comand Online također nudi integriranu funkciju bežične spojne točke. Dok je poznata Live Traffic Information opcija prije bila rezervirana za Comand Online sustav, u kombinaciji s Mercedes me connect nova E-klasa Coupé nudi jednaku funkcionalnost i s Audio 20 GPS sustavom s Garmin MAP PILOT sustavom. Live Traffic Information omogućuje prijem aktualnih, preciznih prometnih informacija u stvarnom vremenu. Druge nove značajke uključuju Free Flow prikaz – zelene linije jasno vozaču pokazuju trenutno prazne ceste – kao i prikaz i uzimanje u obzir prometne situacije dalje od glavnih cesta.

Nova Mercedes-Benz E-klasa Coupé
Nova Mercedes-Benz E-klasa Coupé

Udobnosti dodatno doprinosi nova Concierge usluga, koja je ekskluzivno dostupna u svim modelima E-klase u kombinaciji s Mercedes me connect. Za klijente koji odaberu ovu uslugu, ponuda uključuje niz prilagođenih opcija pomoći: od rezerviranja stola u restoranu do naputaka o turističkim rutama, informacija o kulturnim i sportskim događanjima i rezervacijama do slanja navigacijskih odredišta direktno u vozilo. Pristup je jasan: registrirani Mercedes me connect korisnici mogu pozvati Concierge uslugu u 19 država u cijeloj Europi bilo preko iCall tipke u vozilu ili preko Mercedes me aplikacije. Nakon toga osobni asistent preuzima brigu o svemu ostalom.

Nova Mercedes-Benz E-klasa Coupé
Nova Mercedes-Benz E-klasa Coupé

Kao član trenutne obitelji E-klase, novi Coupé model je značajno inteligentniji od svog prethodnika. Dolazi sa svim značajkama E-klase, najinteligentnije poslovne limuzine. Active Brake Assist dio je standardne opreme. U mogućnosti je vozača upozoriti na neizbježni sudar, pružiti optimalnu podršku u slučaju kočenja u nuždi i po potrebi, također autonomno aktivirati kočnice. Dodatno na spora vozila, vozila koja se zaustavljaju ili miruju, sustav također može detektirati pješake koji prelaze zonu opasnosti ispred vozila. Druge istaknute značajke uključuju Drive Pilot: ovaj sustav predstavlja Mercedes-Benzov slijedeći korak prema autonomnoj vožnji. Kao i Distance Pilot Distronic, nije samo u mogućnosti održati pravilnu udaljenost do vozila ispred na svim vrstama cesta, nego po prvi put, također ih može slijediti do brzina od 210 km/h.

Nova Mercedes-Benz E-klasa Coupé
Nova Mercedes-Benz E-klasa Coupé

Remote Parking Pilot sustav također predstavlja novost: po prvi put, ovaj sustav omogućuje pomicanje vozila u i iz garaže i parkirnih mjesta daljinskim putem uz pomoć aplikacije na pametnom telefonu, što putnicima omogućuje lak ulazak i izlazak iz automobila, čak i u uskim prostorima. E-klasa Coupé također se opcijski dostupna s drugim inteligentnim tehničkim sustavima, uključujući:
- MULTIBEAM LED prednja svjetla visoke razlučivosti. Ova prednja svjetla, od kojih svako uključuje 84 individualno aktivirane LED lampe visokih performansi, automatski osvjetljavaju površinu ceste s do sada neviđenom precizno kontroliranom raspodjelom snopa svjetlosti visokog intenziteta – bez zasljepljivanja drugih sudionika u prometu.
- MAGIC VISION CONTROL – inteligentan i jako učinkoviti sustav pranja i brisanja vjetrobrana. Ruka brisača uvijek prska tekućinu za pranje direktno ispred ruba metlice, uz pomoć sustava dovođenja tekućine integriranom u ruku brisača – i to radi u oba smjera brisanja. Rezultat je da nema naglog prskanja veće količine tekućine za pranje, što ometa vidno polje vozača, a istovremeno se postiže maksimalni efekt čišćenja. Kompletni MAGIC VISION CONTROL sustav, uključujući metlice brisača, zagrijava se pri niskim temperaturama kako bi se spriječilo nakupljanje snijega ili leda tijekom zime.

Kao ekskluzivni i sportski coupé, najnoviji član obitelji E-klase može se pohvaliti sa skoro pedeset godina povijesti. Njegov prvi prethodnik predstavljen je 1968. (u to vrijeme je bio poznat kao "Stroke Eight" coupé). Nakon toga su slijedili drugi modeli ove serije – jedno vrijeme s oznakom CLK. Svaka generacija je kombinirala superiorni dizajn s agilnim sportskim značajkama i modernim luksuzom na visokoj razini. E-klasa Coupé se u salonima očekuje u proljeće 2017. godine.


www.AUTOMANIA.hr pratite putem Mobilni | Youtube | Twitter | Facebook | ISSUU

AUTOMANIA.TV

Učitavam video ...

ANKETA