Tehnika

Nova Seat Arona dobila 5 Euro NCAP sigurnosnih zvjezdica

Nova Seat Arona postiže najbolje moguće rezultate na zahtjevnim Euro NCAP testovima te se pridružuje ostalim trima perjanicama, modelima Ateca, Leon i Ibiza. Marka Seat iznova pokazuje visoku razinu i standarde sigurnosti koje nude svi njezini modeli. Nova Seat Arona novi je član ponude vozila marke SEAT koja je dio najveće ofenzive proizvoda koju je španjolska marka ikad provela, a u kojoj se ističu redizajn modela Leon te nova Ibiza, Ateca i budući veliki SUV.  

Nova Seat Arona dobila 5 Euro NCAP sigurnosnih zvjezdica
Nova Seat Arona dobila 5 Euro NCAP sigurnosnih zvjezdica

Osvojiti pet zvjezdica na prestižnim i nezavisnim Euro NCAP testovima svaki je put sve teže jer su oni tijekom proteklih mjeseci postali uvelike zahtjevnijima. Euro NCAP podvrgava vozila koja se lansiraju na tržišta brojnim ispitivanjima koja su svaki put sve stroža. Kako bi se primjerice pouzdano mogla ispitati zaštita sigurnosti djece, koriste se ispitne lutke za crash testove koje simuliraju tjelesne dimenzije djece u dobi između 6 i 10 godina. Testovi frontalnog udara ili bočnog udara u stup pod kutom od 75 stupnjeva također su opsežniji. Baš poput ispitnih kriterija, raspon ispitnih lutaka koje se koriste tijekom ovih testova dodatno se proširio, a njihova sličnost ljudima prilagođena je kako bi se na najobjektivniji način mogli stvoriti stvarni uvjeti tijekom sudara.  

Nova Seat Arona dobila 5 Euro NCAP sigurnosnih zvjezdica
Nova Seat Arona dobila 5 Euro NCAP sigurnosnih zvjezdica

U svakoj od kategorija od kojih se Euro NCAP testovi sastoje nova je Seat Arona postigla izvrsne rezultate, a posebno se ističe u pogledu zaštite putnika i pješaka. Sustavi potpore za vozača u modelu Arona također su izvanredni. U pogledu toga posebno se ističe učinkovitost sustava autonomnog kočenja u nuždi (AEB) i sustava Front Assist. Zahvaljujući primjeni integrirane radarske tehnologije u kombinaciji s najnovijim verzijama sustava ABS i ESC, ovo vozilo ne djeluje samo kada prepozna druga vozila već i kada registrira pješake. S obzirom na sve navedeno, ovi sustavi vozilu omogućuju najsigurnije i najbrže kočenje.

Nova Seat Arona dobila 5 Euro NCAP sigurnosnih zvjezdica
Nova Seat Arona dobila 5 Euro NCAP sigurnosnih zvjezdica

Euro NCAP crash testovi postali su još zahtjevnijima od 2016. godine, i to ne samo u pogledu aktivne već i u pogledu pasivne i preventivne sigurnosti. Nova Seat Arona sada je dostupna sa zatezačima sigurnosnih pojaseva i sustavom za ograničenje sile zatezanja na prednjim i stražnjim sjedalima. Time se ostvaruju brojne prednosti u pogledu najzahtjevnijih izazova u području zaštite djece jer zatezači smanjuju labavost sigurnosnog pojasa oko prsnog koša i zdjelice putnika u trenutku udara, čime se jamči najbolje zatezanje kako za odrasle putnike tako i za djecu. Pričvrsne točke ISOFIX i Top Tether na stražnjim sjedalima modela Seat Arona isporučuju se u sklopu serijske opreme, jednako kao i limitator brzine, treći naslon za glavu na stražnjim sjedalima, sustav upozorenja na nevezani pojas za sva sjedala i šest zračnih jastuka. Proizvedena u Barceloni na novoj platformi MQB A0, nova Seat Arona premašuje trenutačne standarde za Euro NCAP testove te nudi potporu za vožnju uzbrdo, automatska svjetla, multikolizijsku kočnicu, kontrolu tlaka u gumama, svjetla za dnevnu vožnju kao dio serijske opreme, adaptivni tempomat, upozorenje na poprečni promet straga, sustav za nadzor mrtvog kuta te sustav Park Assist kako za okomito tako i za bočno parkiranje.


www.AUTOMANIA.hr pratite putem Mobilni | Youtube | Twitter | Facebook | ISSUU

AUTOMANIA.TV

Učitavam video ...

ANKETA