Tehnika

Novi kočnički disk tvrtke Buderus Guss proizvodi do 90 posto manje prašine pri kočenju

- Član Boscheva upravnog odbora Hoheisel: „iDisc je napredna inačica kočničkog diska. Ima golem tržišni potencijal.”
- Kočnice i gume uzrokuju 32 posto emisija čestica povezanih s vožnjom.
- Karbidni premaz proizvoda iDisc smanjuje trošenje kočnica i povećava radnu sigurnost.
- iDisc se počeo proizvoditi za europskog proizvođača u studenome 2017. godine.
- Potražnja za automobilskim kočničkim diskovima iznosila je više od 330 milijuna jedinica u 2016. godini.
- iDisc Boscheve podružnice pomaže u rješavanju emisija čestica u gradovima

Anđeli čuvari imaju mnogo lica. Jedno od njih je i savršeno okrugli kočnički disk veličine tanjura i debljine palca. Davno prije ABS-a, ESP-a, zračnih jastuka i drugih značajki, oni su vožnju činili sigurnijom i znatno smanjivali zaustavni put te tako pomagali spriječiti brojne prometne nesreće. Danas, međutim, postoji drugi razlog zašto su kočnički diskovi u središtu javne pozornosti: prašina od kočenja. Većina onečišćenja česticama iz cestovnog prometa nastaje trošenjem ceste, guma i kočnica, a ne izgaranjem goriva. Prema podacima agencije za zaštitu okoliša savezne pokrajine Baden-Württemberg kočnice i gume uzrokuju 32 posto emisija čestica povezanih s vožnjom, a približno je pola tih čestica prašina od kočenja. Stoga je znatno smanjenje količina prašine od kočenja ključno za poboljšanje kvalitete zraka, osobito u gradovima. Upravo je zato Boscheva podružnica Buderus Guss razvila iDisc. U usporedbi s konvencionalnim kočničkim diskom on proizvodi do 90 posto manje prašine od kočenja. „Bosch ne nastoji održati čistoću zraka samo ispod poklopca motora”, izjavio je dr. Dirk Hoheisel, čiji opseg nadležnosti u Boschevu upravnom odboru obuhvaća i Buderus Guss. „iDisc je napredna inačica kočničkog diska. Ima golem tržišni potencijal.” iDisc se počeo proizvoditi za europskog proizvođača u studenome 2017. godine.

Novi kočnički disk tvrtke Buderus Guss proizvodi do 90 posto manje prašine pri kočenju
Novi kočnički disk tvrtke Buderus Guss proizvodi do 90 posto manje prašine pri kočenju

Jedinstvena prodajna prednost proizvoda iDisc („i” predstavlja inovaciju) jest premaz od volframova karbida koji je trenutačno dostupan samo od proizvođača Buderus Guss. Ta se tehnologija temelji na konvencionalnom kočničkom disku od lijevanog željeza. Boscheva podružnica svake godine proizvede do 20 milijuna tih diskova na svojim lokacijama u Breidenbachu i Ludwigshütteu u Njemačkoj. Kako bi se konvencionalni disk pretvorio u iDisc, tarni se prsteni prije premazivanja podvrgavaju mehaničkoj, toplinskoj i galvanskoj obradi. Sve je to dio postupka koji su istraživači tvrtki Buderus Guss i Bosch razvijali dugi niz godina. U pogledu cijene, iDisc je otprilike triput skuplji od uobičajenog kočničkog diska od lijevanog željeza i triput jeftiniji od keramičkog kočničkog diska. Cijena će se vjerojatno još snižavati s povećanjem obujma proizvodnje. „iDisc ima sve što je potrebno da zamijeni konvencionalni kočnički disk od lijevanog čelika i postane novi standard na tržištu kočničkih diskova”, izjavio je Gerhard Pfeifer, glavni direktor tvrtke Buderus Guss. „S obzirom na raspravu o onečišćenju česticama koja se neprekidno vodi u brojnim zemljama i velikim gradovima diljem svijeta, ništa ne stoji na putu ovom postignuću” – osobito zato što će kočnički diskovi za automobile biti potrebni još desetljećima te se obujam njihove proizvodnje i dalje povećava. Svjetska potražnja za kočničkim diskovima u 2016. godini samo je za automobile iznosila više od 330 milijuna jedinica.

Novi kočnički disk tvrtke Buderus Guss proizvodi do 90 posto manje prašine pri kočenju
Novi kočnički disk tvrtke Buderus Guss proizvodi do 90 posto manje prašine pri kočenju

Još jedan argument u korist proizvoda iDisc jesu njegove brojne pozitivne odlike. Osim znatnog smanjenja količine prašine od kočenja, karbidni premaz pruža i veću radnu sigurnost. Učinak kočenja sličan je učinku keramičke kočnice, osobito kada je riječ o slabljenju kočnica, jer je poznato da se snaga kočenja smanjuje nakon uzastopnih manevara kočenja. Poput keramičkog kočničkog diska, iDisc je u tom pogledu vrlo stabilan te samo malo gubi na učinku usporavanja. Trošenje je također znatno smanjeno. Ovisno o čvrstoći karbidnog premaza, uporabni vijek proizvoda iDisc dvaput je dulji od vijeka uobičajenog kočničkog diska. Ogrebotine na tarnom prstenu? Nema šanse. Ni korozija nije problem. To je velika prednost, osobito u električnim automobilima. Budući da električni automobili obnavljaju energiju kočenja u postupku koji se naziva obnavljanje, njihove se kočnice manje naprežu te na tarnim prstenima često nastaje hrđa. S time povezano privremeno usporeno reagiranje tijekom kočenja ne događa se kod proizvoda iDisc.
Prljavi naplatci odlaze u povijest
Ljubiteljima naplataka također će se svidjeti iDisc. Sjajni karbidni premaz kočničkog diska izgleda vrlo atraktivno. Budući da je otporan na trošenje i koroziju, zadržat će lijep izgled čak i nakon višegodišnje uporabe, a to ga čini savršenim rješenjem za trend otvorenih naplataka. Najbolje je to što 90-postotno smanjenje količine prašine od kočenja uz iDisc otklanja potrebu za redovitim čišćenjem naplataka agresivnim sredstvima za čišćenje. Zaštita okoliša može imati i praktične koristi.


www.AUTOMANIA.hr pratite putem Mobilni | Youtube | Twitter | Facebook | ISSUU

AUTOMANIA.TV

Učitavam video ...

ANKETA