Predstavljamo

Novi model smart electric drive: savršen pogon za savršen gradski automobil

Zahvaljujući novom modelu smart electric drive prelazak na električnu mobilnost nikada nije bio atraktivniji. To je zato što je novi model smart electric drive kombinacija jedinstvene pokretljivosti modela smart i lokalne vožnje bez emisija – savršena kombinacija za gradsku vožnju. Užitak vožnje s četvrtom generacijom električnog pogona dostupan je ne samo na modelima smart fortwo coupé i smart fortwo kabriolet, već i po prvi put na modelu s četiri sjedala smart forfour. U budućnosti će smart biti jedini proizvođač automobila na svijetu koji u svom proizvodnom programu nudi modele s motorima s unutarnjim izgaranjem i potpuno električnim pogonom.

Novi model smart electric drive: savršen pogon za savršen gradski automobil
Novi model smart electric drive: savršen pogon za savršen gradski automobil

Plasiranje na tržište započet će na proljeće 2017. U Njemačkoj će se početne cijene za smart fortwo electric drive kretati od 21.940 eura (što je preporučena maloprodajna cijena s uključenim PDV-om od 19 %). Na hrvatskom tržištu očekivana cijena s PDV-om iznositi će oko 175.000 kn. Smart electric drive se na tržištu RH očekuje u svibnju 2017.

Smart electric drive se na tržištu RH očekuje u svibnju 2017.
Smart electric drive se na tržištu RH očekuje u svibnju 2017.

„smart je savršen gradski automobil s električnim pogonom, a sada je postao još malčice više savršen”, kazala je dr. Annette Winkler, rukovoditeljica za smart. „To je zato što vam uskoro u ponudi donosimo sve modele iz proizvodnog programa – smart fortwo, forfour pa čak i naš smart kabriolet – u verzijama s potpuno električnim pogonom. Zajedno s brojnim ljubiteljima modela smart i pasioniranim vozačima tri prethodne generacije modela, radujemo se jedinstvenoj zabavnoj vožnji koju jamči novi smart electric drive. A i cijena mu je iznimno atraktivna, osobito u državama gdje se nalazi u premium kategoriji među kupcima.”

Smart electric drive se na tržištu RH očekuje u svibnju 2017.
Smart electric drive se na tržištu RH očekuje u svibnju 2017.

Njegove vozne karakteristike hitre su i živahne kao nikada dosad. Tome doprinosi i iznimno malen radijus okretanja koji pri vrijednosti od 6,95 metara za model s dva sjedala točno odgovara onom njegova brata na klasičan pogon. A ispunjavamo i sve želje po pitanju boja i dodatne opreme – za model smart electric drive dostupne su brojne opcije korisničke prilagodbe.

Vrijeme punjenja važan je čimbenik kupcima električnih vozila, a novi smart electric drive i u tom području donosi poboljšanja. Svi su modeli opremljeni novim, snažnim ugrađenim punjačem u osnovnoj opremi. U SAD-u i Ujedinjenom Kraljevstvu vrijeme punjenja iznosi 2,5 sata – što je upola manje u odnosu na prethodnika. Zahvaljujući aplikaciji „smart control” postupak punjenja sada se može praktično nadzirati s udaljene lokacije, a pritom se može i upravljati brojnim funkcijama, primjerice inteligentnim punjenjem.


(0 – 80 %) uz uvjet lokalne dostupnosti trofaznog punjenja.
(0 – 80 %) uz uvjet lokalne dostupnosti trofaznog punjenja.

Na jesen 2017. na tržištu će biti dostupan posebno snažan brzi punjač od 22 kW kao dodatna opcija. On će omogućiti znatno brže punjenje električnog pogona na modelu smart: kraće od 45 minuta. Modeli smart fortwo electric drive serijski se proizvode u tvornici Hambach u Francuskoj. Modeli smart forfour electric drive proizvode se u tvornici u Novom Mestu, u Sloveniji. smart je opremljen baterijom sestrinske tvrtke poduzeća Daimler, Deutsche ACCUMOTIVE. Sjedište tvrtke je u Kamenzu, Saskoj, a proizvodi „električna srca” za modele smart electric drive od 2012.

Novi model smart electric drive
Novi model smart electric drive

Elektromotor od 60 kW (81 KS) radi u stražnjem dijelu modela smart electric drive i prenosi snagu neprekidnog omjera na kotače. Snažan okretni moment od 160 Nm dostupan je odmah iz stanja mirovanja. Doseg vožnje električnog pogona iznosi otprilike 160 km – što je savršeno za lokalna kretanja gradom bez štetnih emisija. Maksimalna brzina elektronički je ograničena na 130 km/h u čitavom proizvodnom programu. Zahvaljujući snažnim karakteristikama elektromotora, smart treba samo jedan fiksni omjer brzina. Nema potrebe za mijenjanjem brzina, što je velika prednost u gustom gradskom prometu. U brzini za vožnju unatrag mijenja se smjer okretanja motora. Pogonski se sklop proizvodi u tvornici tvrtke Renault, u Clèonu, Sjevernoj Francuskoj.

Novi model smart electric drive
Novi model smart electric drive

Pored osnovnog načina rada mjenjača, vozač može odabrati način rada ECO. On je namijenjen posebno učinkovitom stilu vožnje. Osim toga, ograničena je maksimalna brzina, krivulja papučica gasa prilagođena je, a maksimalna razina obnavljanja unaprijed je odabrana. U načinu rada bez gasa ili prilikom kočenja, kinetička se energija vozila pretvara u električnu – to se naziva obnavljanje. Radarsko obnavljanje, koje je aktivno u osnovnom načinu rada mjenjača, ima funkciju predviđanja. Radarski senzor prati stanje u prometu i odabire se razina obnavljanja koja odgovara trenutačnoj situaciji.

Novi model smart electric drive
Novi model smart electric drive

Za uštedu energije i veći doseg, smart electric drive ima i daljinski klima-uređaj. To omogućuje da se, primjerice, željena temperatura u unutrašnjosti postigne dok se vozilo još puni na utičnici. Zahvaljujući aplikaciji „smart control” brojne se informacije o električnom pogonu mogu dohvatiti putem pametnog telefona, tableta ili osobnog računala, a funkcijama kao što su aktivacija klima-uređaja prije ulaska u vozilo ili inteligentno punjenje može se upravljati daljinski. Novi model ima više opcija od prethodnika. Primjerice, dva programibilna vremena polaska znače da se inteligentno punjenje i postavke daljinskog klima-uređaja ne moraju uvijek iznova postavljati za česte relacije.Modeli smart electric drive bolje su opremljeni od svoje braće s klasičnim pogonom jer na ploči s instrumentima imaju dodatni instrument s mjeračom struje i za prikaz statusa baterije (u osnovnoj opremi) ili se mogu na zahtjev dodatno opremiti paketom opreme za zimu s grijanim kolom upravljača za maksimalnu temperaturnu udobnost (dodatna oprema). Paket dodatne opreme za model s električnim pogonom (dostupan kao opcija) vozilu daje upadljiv i izražajan izgled sa sigurnosnom ćelijom tridion i maskama vanjskih retrovizora u ekskluzivnoj „električno” zelenoj boji. A udovoljava se i svim željama kada su u pitanju boja i dodatna opreme, jer je program izrade po mjeri smart BRABUS dostupan i za modele smart fortwo electric drive.

Novi model smart electric drive
Novi model smart electric drive

Upadljive dizajnerske značajke kao što su „električno” zelena boja poseban model smart electric drive greenflash čine još upadljivijim i posebno istaknutim pri plasiranju na tržište. Od prve probne flote vozila s električnim pogonom 2007. u Londonu smart je preuzeo vodeću ulogu u području električne mobilnosti kada je 100 modela smart fortwo electric drive krenulo cestama glavnog grada Ujedinjenog Kraljevstva i to iznimno uspješno. Godine 2009. smart na tržite plasira drugu generaciju modela smart fortwo electric drive i to na 18 tržišta. Cilj je bio prikupiti što više povratnih informacija o tome kako kupci koriste i pune električna vozila. Visoka potražnja premašila je sva očekivanja. Umjesto planiranih 1000 vozila, u tvornici Hambach proizvedeno je preko 2.000 modela smart fortwo electric drive.

Novi model smart electric drive
Novi model smart electric drive

Od lipnja 2012. širokom krugu kupaca na raspolaganju je treća generacija modela smart fortwo electric drive inovativna i napredna koncepta. Osim toga, 2013. smart fortwo prvo je potpuno električno vozilo koje se iz Europe uvozi u Kinu. U Njemačkoj se električni smart sam izborio za vodeću poziciju među električnim vozilima na tržištu u iznimno kratkom vremenu, osvojivši tržišni udio od ukupno 40 posto, što je pozicija koju drži već tri godine zaredom. Model smart electric drive pogodovao je i razvoju uspješnosti marke s flotom car2go od 1400 vozila u tri grada.  Samo u okviru flote vozila car2go, smart electric drive pod kotačima ima preko 35 milijuna km u zahtjevnoj svakodnevnoj upotrebi od plasiranja na tržište. Smart electric drive se na tržištu RH očekuje u svibnju 2017.

Novi model smart electric drive
Novi model smart electric drive


www.AUTOMANIA.hr pratite putem Mobilni | Youtube | Twitter | Facebook | ISSUU

AUTOMANIA.TV

Učitavam video ...

ANKETA