Vijesti

Praktični savjeti za vozače: Kako provjeriti i nadopuniti razinu motornog ulja? Ispravna razina motornog ulja ključna je za nesmetan rad i dugi vijek motora

Održavanje ispravne razine motornog ulja ključno je za njegovo nesmetano djelovanje i dugi vijek samog motora. Možete navratiti do najbližeg servisa, gdje će posao rado obaviti umjesto vas, no ovdje je nekoliko savjeta kako da to napravite sami. Ovi praktični savjeti dati će vam detaljnije upute, vezane za vaš automobil. Uza sve navedeno, budite sigurni kako je motor ugašen i da ste ga osigurali od neželjenog pomicanja ručnom kočnicom. Ostavite vozilo na ravnom i pričekajte da se ohladi motor kako bi se ulje sa stijenaka motora nakupilo u karteru, pa tek onda izvadite mjernu šipku.

Praktični savjeti za vozače: Kako provjeriti i nadopuniti razinu motornog ulja?
Praktični savjeti za vozače: Kako provjeriti i nadopuniti razinu motornog ulja?

Pročitajte kako provjeriti i nadopuniti razinu motornog ulja!
Prvi korak: Zaustavite automobil na ravnoj podlozi i pričekajte sat vremena da se ulje u motoru slegne. Otvorite poklopac motora i potražite mjernu šipku. Najčešće se nalazi negdje ispred motora, blago obojane ručice.
Drugi korak: Izvadite mjernu šipku i krpicom obrišite ulje sa nje.
Treći korak: Umočite ju natrag u ulje, izvucite van i očitajte. Ako je razina na mjernoj šipci ispod oznake za minimalnu količinu, trebate ga doliti.
Četvrti korak: Da biste ga napunili, maknite poklopac za punjenje motornog ulja, polako dolijevajte ulje i zatim pričekajte nekoliko minuta, prije nego što opet provjerite razinu. Previše ulja može biti jednako loše kao premalo – ne smijete prepuniti motor. Da biste izabrali odgovarajuću kvalitetu ulja za motor svog vozila, pogledajte u knjižicu održavanja.
Peti korak: Poklopac zatvorite tako, da ga spustite s visine najmanje 15 centimetara. Kako biste se uvjerili da je dobro zatvoren, pokušajte poklopac podignuti iz zaključanog položaja. Ako ne možete, sigurno ste ga zatvorili.


www.AUTOMANIA.hr pratite putem Mobilni | Youtube | Twitter | Facebook | ISSUU

AUTOMANIA.TV

Učitavam video ...

ANKETA