Green car

Realan test dosega 8 električnih automobila: baterije su i dalje najveći problem!

I pored značajnog napretka tehnologije električnih automobila, njihova trenutačna slava ima se zahvaliti marketinškom pristupu i euforiji koja je ponekad bez realne osnove. Deklarirani tehnički podaci o kapacitetu baterije i dosegu izraženog u kilometrima koje pojedino električno vozilo može odvesti bez dopunjavanja baterija strujom još je daleko od tvorničkih podataka koji su debelo, da tako u rukavicama kažemo, preoptimistični. Zato je svaka zima pravi realan test za električne automobile, a razni mediji provode i različite testove električnih automobila u zimskom periodu. Ovom prilikom donosimo rezultate testiranja njemačkog časopisa Auto Bild koji je izveo realan test dosega 8 električnih automobila. Napominjemo da su se radila praktična mjerenja potrošnje struje iz baterija, a nisu se za zaključak uzeli podaci koje serviraju proizvođači tih vozila.
Treba istaknuti uvjete u kojima je praktičan test dosega 8 električnih automobila bio izveden. Ekipa njemačkog časopisa Auto Bild provela je vožnju pri vanjskoj temperaturi zraka 5º C i s klima uređajem podešenim na temperaturu 21º C, a svih osam električnih automobila morala su odvesti istu test rutu dugačku 143 km koja je uključivala 43 km autoceste vožnje brzinom do 130 km/h (ili sporije ovisno od maksimalne brzine vozila) te dionicu od 18 km vožnje stop&go. Vozilo se sa upaljenim kratkim (oborenim) svjetlima, akumulatori su bili napunjeni na 100%, a unutrašnjost kabine je prije početka testa bila zagrijana. Samo za dobre poznavatelje stanja tehnologije kod aktualnih električnih automobila rezultat ovog praktičnog testiranja nije iznenađujući, ali ipak je izuzetno interesantan. Rezultat testiranja možemo opisati kao – 'Neki od testiranih električnih automobila nisu imali dovoljan doseg da završe određenu test rutu…'

Realan test dosega 8 električnih automobila: baterije su i dalje najveći problem!
Realan test dosega 8 električnih automobila: baterije su i dalje najveći problem!

Bilo bi zanimljivije da je na primjer testiran Smart ForFour ED, a ne SmartForTwo ED, te da je na mjesto testiranog Nissan e-NV200 Evalia došao Nissan Leaf, a svakako je šteta da se među testiranim električnim automobilima nije našao i BMW i3. Volkswagen e-up je podbacio i izmjeren mu je doseg od tek 79 km, dok Nissan e-NV200 Evalia uz nedovoljan doseg od 101 km i nije završio test rutu ima najlošiju efikasnost utroška električne struje iz baterije. Zanimljivo je kako je SmartForTwo ED i uz neznatno manji kapacitet baterije imao veći doseg od Volkswagen e-up, što se može objasniti kako je Smart s manjom karoserijom trošio manje električne energije za zagrijavanje unutrašnjosti kabine u odnosu na Up koji ima veću kabinu.
S obzirom na niske temperature pokazalo se kako je efikasnost sustava za zagrijavanje kabine (heat pump) od ogromnog utjecaja na doseg. Po tom pitanju Opel Ampera-e s uvjerljivo najvećim kapacitetom baterije zbog prevelikog utroška energije za zagrijavanje kabine ima slabiji doseg i jako lošu efikasnost. U praksi se eto pokazalo kako Renault Zoe ima zadovoljavajući doseg, a da je po efikasnosti Hyundai IONIQ Electric bio najbolji.


www.AUTOMANIA.hr pratite putem Mobilni | Youtube | Twitter | Facebook | ISSUU

AUTOMANIA.TV

Učitavam video ...

ANKETA