Vijesti

Registarske oznake gradova za vozila u Republici Hrvatskoj

Standardna registarska pločica vozila u Republici Hrvatskoj sastoji se na lijevom početku od plavog polja oznake EU, te potom od dva slova koja označavaju iz kojega grada vozilo dolazi koje je Grbom Republike Hrvatske odvojeno od tri ili četiri broja, a na kraju se nalaze jedno ili dva slova koja su od brojeva odvojena povlakom. Moguća je induvidualizacija registarske pločice, odnosno da ona ima oznaku iz grada kojeg vozilo dolazi, a po želji u nastavku registarske pločice ima tri ili četiri slova i zatim jedno ili dva slova. Daljna induvidualizacija podrazumijeva da također pločica mora imati napis iz kojega grada dolazi, a zatim je sve ispisano po želji korisnika s minimalno jednom brojkom ili slovom, a maksimalno osam slova ili brojki, dok se slova i brojke moraju odvojiti povlakom.
Na standardnim registarskim pločicama sva slova i brojke su crna, dok su kod inozemnih državljana koji privremeno borave u Republici Hrvatskoj i kod privremeno registriranih vozila ona zelena. Na velikim kamionima i većim vozilima koja su prevelika za neke manje ceste slova i brojke registarske pločice moraju biti crvena. Registarske pločice MUP-a Republike Hrvatske sastoje se od šest plavih brojki koja su na dva jednaka dijela podijeljena Grbom Republike Hrvatske. Na vozilima Vojske Republike Hrvatske podloga je žuta, a slova su crna. No, vojna vozila nemaju oznaku iz kojega su grada, nego oznaku HV. Registracija kod diplomatskih vozila je ponešto drugačija, odnosno podloga je plava, a slova i brojke su žute. Sve navedene pločice su napravljene od metala, dok su probne registarske pločice od samoljepive naljepnice. To su privremene oznake koje se koriste dok se vozilo ne registrira i osigura. U nastavku donosimo registarske oznake gradova u Hrvatskoj...
Oznake gradova u Hrvatskoj
BJ - Bjelovar
BM - Beli Manastir
ČK - Čakovec
DA - Daruvar
DE - Delnice
DJ - Đakovo
DU - Dubrovnik
GS - Gospić
IM - Imotski
KA - Karlovac
KC - Koprivnica
KR - Krapina
KT - Kutina
KŽ - Križevci
MA - Makarska
NA - Našice
NG - Nova Gradiška
OG - Ogulin
OS - Osijek
PS - Slatina (ne izdaje se od kada je naziv grada promijenjen iz Podravska Slatina u Slatina. Slatina ima novu oznaku SL, ali oznaka PS još uvijek vrijedi i može se vidjeti na vozilima)
PU - Pula
PŽ - Požega
RI - Rijeka
SB - Slavonski Brod
SK - Sisak
SL - Slatina (nova oznaka za Slatinu)
SP - Slavonska Požega (ne izdaje se od kada je naziv grada promijenjen iz Slavonska Požega u Požega)
ST - Split
ŠI - Šibenik
VK - Vinkovci
VT - Virovitica
VU - Vukovar
VŽ - Varaždin
ZD - Zadar
ZG - Zagreb
ŽU - Županja


www.AUTOMANIA.hr pratite putem Mobilni | Youtube | Twitter | Facebook | ISSUU

AUTOMANIA.TV

Učitavam video ...

ANKETA