Pitanja i odgovori

Vozač koji vuče automobilom teretnu ili kamp prikolicu treba biti posebno pažljiv i prilagoditi stil vožnje novim uvjetima – pročitajte savjete i pravila za ispravnu vuču prikolice (1. nastavak)

Vozim osobni automobil Chevrolet Cruze s dizel motorom starim dvije godine. Kupio sam kamp kućicu od 5 metara i molim za savjet kako je vuči po cesti. Nemam nikakvog iskustva, pa je svaki savjet dobro došao. Tražio sam knjigu ili priručnik o vuči prikolice, ali u knjižarama nisma ništa našao. Možete li napisati neke savjete?

Branko Vrban, Zagreb

Vozači osobnih automobila u autoškoli na žalost nemaju mogućnost praktičnog uvježbavaja vještine vuče prikolice, premda im Zakon uz položeni vozački ispit to dozvoljava. Prije nego što pokušate vuči prikolicu, postoje neki jednostavni zakoni fizike i ceste koje biste trebali poznavati. Nekoliko važnih točaka:
- Uvijek slijedite preporuke za pravilnu vuču.
- Protuzakonito je premašiti masu opterećenja prikolice koju preporučuje proizvođač kuke za vuču ili priključka za vuču koji koristite.
- Sve prikolice, uključujući i one bez kočnica, moraju imati jasnu oznaku maksimalne bruto težine u kilogramima.

Zašto prikolice krivudaju, idu u stranu ili vrludaju?
Ako ste se ikada vozili iza prikolice na autocesti, vidjeli ste da krivudaju, idu u stranu ili vrludaju. Mnogi ljudi misle da je to dio vuče, ali nije. Ako ispravno opteretite prikolicu, tako da je prednji malo teži od stražnjeg, praktički možete eliminirati sve uobičajene probleme prilikom vuče prikolica.

Tri zakona fizike vuče
Kad prikolica skreće, prirodno će se htjeti rotirati oko vlastitog težišta. Možete smanjiti vrludanje tijekom skretanja postavljanjem težišta prema prednjem dijelu kombiniranog vozila i prikolice. Promjena položaja težišta mijenja rukovanje karakteristikama prikolice.

Fizika uspješne vuče
Pravilno pronalaženje i pozicioniranje težišta na prikolici tajna je uspješne vuče. Kod vuče je važno težište jer se motorno vozilo ili prikolica, naravno, "instinktivno" želi okrenuti oko svojeg težišta. Ono djeluje kao neka vrsta šarke i mjesto gdje se ta „šarka" nalazi ima značajan utjecaj na vuču. Kada se vuče prikolica, težište mora biti ravno ispred kotača prikolice tako da je prikolica savršeno slijedi. Kada je težište točno ispred kotača prikolice (najbolje oko 10 - 20 cm), prikolica će biti povlačena u ravnoj liniji i vi ćete moći sigurno skretati. Ako je težište predaleko naprijed, prikolica neće htjeti skretati i vozač će osjećati da se automobilom teško upravlja.

Kako izračunati težište?
Morate znati bruto težinu prikolice (koristite mosnu vagu), udaljenost od osovine do mjesta spajanja (dužina rude) i težinu prednjeg dijela (mosna vaga). Tada je:
Položaj težišta = (u cm ispred osovine prikolice) opterećenje prednjeg dijela u kg x duljina rude u cm po bruto težini prikolice u kg.

Kako utovariti i voziti prikolicu
Evo nekoliko praktičnih savjeta za utovar i vožnju prikolice.

Kako utovariti prikolicu
Uvijek provjerite priručnik kako biste utvrdili vučni kapaciteta svog Land Rover vozila.
Uvjerite se da je težište prema prednjem dijelu prikolice obično oko 10 - 20cm ispred osovine. Možete to učiniti tako da nešto veću težinu utovarite u prednji dio prikolice nego u stražnji.
Podesite stražnju kuku prikolice kako biste osigurali da je prikolica ravna ili malo spuštena na prednjoj strani, ali nikada na stražnjoj strani. Provjerite maksimalnu bruto težinu prikolice - to bi trebalo biti jasno označeno. Osigurajte teret na prikolici na za to predviđenim mjestima na prikolici. Utovarite teret pažljivo s obiju strana - i naprijed natrag.

Kako voziti s prikolicom
- Predvidite zaustavljanja i rano kočite.
- Ostavite razmak od najmanje četiri sekunde između svog vozila i onog ispred.
- Osigurajte si dodatan prostor za okretanje i manevriranje.
- Tijekom vrućih dana, čuvajte motor od pregrijavanja na dugim usponima.
- Koristite nižu brzinu kako bi se motor bolje hladio.

vuča prikolice
vuča prikolice


www.AUTOMANIA.hr pratite putem Mobilni | Youtube | Twitter | Facebook | ISSUU

AUTOMANIA.TV

Učitavam video ...

ANKETA