Pitanja i odgovori

Vozač koji vuče automobilom teretnu ili kamp prikolicu treba biti posebno pažljiv i prilagoditi stil vožnje novim uvjetima – pročitajte savjete i pravila za ispravnu vuču prikolice (3. nastavak)

Vozim osobni automobil Chevrolet Cruze s dizel motorom starim dvije godine. Kupio sam kamp kućicu od 5 metara i molim za savjet kako je vuči po cesti. Nemam nikakvog iskustva, pa je svaki savjet dobro došao. Tražio sam knjigu ili priručnik o vuči prikolice, ali u knjižarama nisma ništa našao. Možete li napisati neke savjete?

Branko Vrban, Zagreb

Donosimo treći nastavak odgovora na pitanje sa savjetima za rješavanje određenih situacija kod vuče prikolice:

Krivudanje
Premjestite težište prikolice prema naprijed, smanjite težinu prikolice, povećajte tlak u gumama prikolice i vozila prema specifikacijama proizvođača, ugradite prigušivač vrludanja, smanjite brzinu.

Pretjerano skretanje u zavojima
Premjestite težište prikolice dalje prema stražnjem dijelu vozila.

Ponire u zavoju
Povećajte tlak u zadnjim gumama vozila koje vuče, smanjite težinu prikolice.

Kuke
Ovdje su neke ključne točke za razmatranje s obzirom na kuke:
- Standardna 50 mm kuka s loptom pogodna je za vuču prikolice na cesti bruto težine do 3.500 kg.
- Prikolice s bruto težinom iznad 3.500 kg moraju imati prsten-kuku i spojenu kočnicu - posebna modifikacija vozila.
- Osigurajte dodatni prostor za kočenje i koristite ritmično kočenje ako nemate ABS.

Prikolice i kočenje
Mnogi proizvođači automobila na popisu svoje dodatne iopreme vozačim koji žele vuči prikolicu nude kupnju sustava pomoći za stabiliziranje prikolice. Takvi sustavi su odlično pomagalo koje doprinose sigurnosti vožnje automobila s prikolicom. Sustav pomaže da vučete sigurnije kroz otkrivanje oscilacija prikolice, a zatim pomoću selektivnog kočenja kako bi se riješile potencijalno opasne situacije. Sustav pomoći za stabiliziranje prikolice je inovativna sigurnosna značajka koju treba koristiti u kombinaciji s proaktivnim tehnikom vožnje. Evo nekoliko dodatnih savjeta za kočenje dok ste u vožnji:

Provjera kočnica
Bez obzira na tip prikolice koju vučete, važno je provjeriti cjelovitu radnju kočenja u najkraćem mogućem roku. Učinite to kada je sigurnosna situacija povoljna i uz uvažavanje drugih korisnika ceste. Čak i laka prikolica bez kočnica može utjecati na ukupan učinak kočenja. Ispitivanje spojenih kočnica također je potrebno jer prikolica možda ne koči proporcionalno, a to može dovesti do sila koje djeluju na vuču vozila pri kočenju.

Prekomjerno kočenje
Izbjegavajte nagla kočenja jer to može proizvesti prebacivanje opterećenja na spojnicu vučnog vozila i u vlažnim ili klizavim uvjetima može dovesti do zaključavanja prednjeg kotača. Iako ABS može pomoći u sprječavanju toga, umjereno kočenje je uvijek poželjno. Ako vaše vozilo nije opremljeno ABS-om, predlažemo ritmično kočenje (lagano pritiskanje papučice kočnice).

Sigurnije kočenje kod prikolica s kočenjem
Prikolice s kočnicama uvijek su stabilnije od onih bez kočnica. Međutim, kočenje može naglasiti i manje nestabilnosti. Kako biste osigurali sigurno kočenje kod prikolice s kočnicama, pobrinite se da:
- Uvijek kočite u ravnoj liniji radi maksimalne sigurnosti i kontrole.
- Ostavite razumnu udaljenost između svog vozila i onog ispred.-
- Razmislite o teretu koji vučete i vozite u skladu s tim.

Vožnja unazad - savjeti za blagu vožnju unazad
Početak vožnje unazad s vozilom i prikolicom u istom pravcu. Polako okrenite prikolicu, okretanjem vozila u suprotnom smjeru od onog u kojem želite da prikolica ide. Dok se stražnji dio vašeg vozilo kreće u smjeru suprotnom od onog u kojem želite da prikolica ide, stražnji dio prikolice će se okrenuti u smjeru u kojem ste željeli. Međutim, ne idite predaleko ili će se vozilo i prikolica dotaknuti. Nakon što se prikolica počne kretati u pravom smjeru, okrenite upravljač vozila i slijedite prikolicu i na kraju ispravite kada dođete do točnog smjera. Imajte na umu da se, općenito, okviri koji su dugi u usporedbi s osovinom vučnog vozila lakše mogu okretati unatrag od onih koji su kratki.

Savjeti za sigurnosnu rasvjetu na prikolici
Prije kretanja, uvjerite se da je oprema za rasvjetu na prikolici postavljena, da radi ispravno i zadovoljava najnovije propise rasvjete. Na samom kraju, trebali biste imati dva dobra pozicijska i zaustavna svjetla, pokazivače smjera, broj ploča osvjetljenja, te dva trokutasta, crvena stražnja reflektora. Pobrinite se da Vaša prikolica ima barem jedno crveno, stražnje svjetlo za maglu (što ćete možda morati dodati ako vaša prikolica je proizvedena nakon 31. ožujka 1980.). Dodatna svjetla mogu biti propisana na većim prikolicama, kao i prikolicama za prijevoz konja i ka
mp kućice.


www.AUTOMANIA.hr pratite putem Mobilni | Youtube | Twitter | Facebook | ISSUU

AUTOMANIA.TV

Učitavam video ...

ANKETA