Noviteti

Škoda Fabia Facelift - hrvatska premijera na Zagreb Auto Showu

- Novi dizajn prednjeg i stražnjeg dijela vozila, glavna i stražnja svjetla u LED tehnici
- Dodatni sustavi potpore, novi infotainment sustav Swing Plus s 6,5-inčnim zaslonom i dodatnim ‚Simply Clever‘ detaljima

Na Međunarodnom salonu automobila 2018. u Ženevi Škoda Auto predstavila je znatno promijenjenu Škoda Fabiju. Češki proizvođač automobila uspješni je model u segmentu malih automobila poboljšao svježim dizajnerskim naglascima i mnogobrojnim tehničkim inovacijama. Uz izgled prednjeg i stražnjeg dijela iznova je dizajniran i interijer. Od sada se u vozilo ugrađuju LED glavna svjetla i LED stražnja svjetla isto kao i dodatni sustavi potpore za vozača. Škoda Connect i proširena ponuda ‚Simply Clever‘ detalja zaokružuju doživljaj vožnje. Škoda Fabia Facelift sada ima hrvatsku premijeru na Zagreb Auto Showu.

Škoda Fabia Facelift - hrvatska premijera na Zagreb Auto Showu
Škoda Fabia Facelift - hrvatska premijera na Zagreb Auto Showu

Modificirani dizajn prednjeg i stražnjeg branika i glavna svjetla i svjetla za maglu novih kontura jamče atraktivnu pojavnu sliku. Po prvi su puta za Škoda Fabiju u ponudi LED glavna svjetla kao i LED stražnja svjetla. Ponuda kotača od lakog metala proširena je između ostalog 18-colnim kotačima za kompaktni model. Nanovo dizajnirani kombinirani instrument, nove ukrasne letvice za instrumentnu ploču i dvobojne površine sjedala dodatno su oplemenili unutrašnjost. S proširenjem ponude sustava potpore za vozača Škoda Auto još jednom naprednu tehnologiju iz viših klasa donosi u segment malih automobila. Dok potpora pri promjeni voznog traka u vožnji cestama s više traka upozorava na vozila koja se kreću u mrtvom kutu, potpora izlaska iz parkirnog mjesta (Rear Traffic Alert) nadzire događanja iza vozila i upozorava na moguće kolizije kod vožnje unatrag. Osim toga će se ubuduće isporučivati i potpora za duga svjetla.
6,5-inčni zaslon spada u opseg opreme novog infotainment sustava Swing Plus. Pomoću njega moguće je koristiti i funkcije povezivosti kao što su SmartLink+ ili bluetooth veza za smartphone. Od sada se u Škoda Fabiji dodatno još proširuje ponuda ‚Simply Clever‘ opcija. Po želji su u stražnjem dijelu vozila na raspolaganju dva USB priključka. Prtljažnik sada opcijski raspolaže dvostranom podnom oblogom . U bočnom pretincu prtljažnika Škoda Fabia Combi nalazi se i LED džepna svjetiljka koju je moguće izvaditi.

Škoda Fabia Facelift - hrvatska premijera na Zagreb Auto Showu
Škoda Fabia Facelift - hrvatska premijera na Zagreb Auto Showu

Dizajn: dinamični eksterijer i unutrašnjost koja semože individualno dizajnirati. Modifikacije na rešetci hladnjaka kao i na prednjoj i stražnjoj masci › Nanovo dizajnirana LED prednja glavna svjetla i stražnja svjetla izoštravaju profil malog automobila. Novi kotači od lakog metala u 18-colnom formatu za kompaktni model › Novodizajniranim prednjim dijelom vozila i crnim krovnim spojlerom Škoda Fabia Monte Carlo naglašava sportske akcente › Bogati izbor novih obloga sjedala, sjedala s materijalom „suedia“ za liniju Style. Kompaktne proporcije, markantno vođene linije i dinamični oblici karakteriziraju Škoda Fabia eksterijer. Zahvaljujući novodizajniranom prednjem i stražnjem dijelu kao i novim kotačima od lakog metala mali automobil sada djeluje još dinamičnije. Dorađena Fabia od sada se po želji može naručiti i s LED glavnim i stražnjim svjetlima. U interijeru veliki izbor obloga i ukrasnih letvica osigurava svjež i elegantan ambijent. Osim toga vizualne akcente pružaju dizajnirani kombinirani instrument kao i osvijetljeni pretinac za odlaganje u središnjoj konzoli.

Škoda Fabia Facelift
Škoda Fabia Facelift

Zahvaljujući novodizajniranom prednjem dijelu vozila dorađena Škoda Fabia sada izgleda još kvalitetnije. Finije istaknuta prednja maska i vertikalno postavljene lamele rešetke hladnjaka jamče elegantan nastup. Glavna svjetla sada se po želji mogu naručiti u LED tehnologiji i imaju elemente kristalne strukture, tipične za marku. I svjetla za maglu imaju nov dizajn koji naglašava karakter i zrelost prednjeg dijela. LED stražnja svjetla Škoda Fabije još više naglašavaju C oblik stražnjih svjetala tipičan za marku. Elegantan dojam ostavlja i nanovo dizajnirana stražnja maska s integriranim reflektorima. Obnovljena je i kompletno proširena ponuda opcijskih kotača od lakog metala. Sada se Škoda FABIA može naručiti i s 18-colnim kotačima od lakog metala „Vega“ (nije dostupno za Combi verziju modela). Škoda Fabia eksterijer moguće je dodatno individualizirati konceptom boja. Krov, A-stupovi, vanjska zrcala i opcijski 16-colni kotači od lakog metala „Vigo“ kod hatchback modela mogu se po želji lakirati u crnoj, bijeloj ili srebrnoj boji.

Škoda Fabia Facelift
Škoda Fabia Facelift

Novi naglasci u unutrašnjosti: suvremena, visokokvalitetna i funkcionalna. Škoda Fabia unutrašnjost prezentira se kao visokokvalitetna i funkcionalna. Linije opreme Active, Ambition i Style kao i varijanta modela Monte Carlo pružaju različite mogućnosti za individualiziranje unutrašnjosti, a uz to su po želji na raspolaganju i mnogobrojne dodatne opcije. Dvobojne obloge sjedala i kontrastni šavovi na osloncima za ruke u vratima omogućuju svježu atmosferu. U sklopu linije opreme Style od sada se mogu dobiti površine sjedala sa presvlakama od materijala suedia/platna. Kod opcijskih sportskih sjedala ove obloge od materijala suedia/platna krasi crveni kontrastni šav. Instrumentna ploča s novim ukrasnim letvicama i dorađenim kombiniranim instrumentom. Sada je izbor ukrasnih letvica za instrumentnu ploču još veći, a kombinirani instrument impresionira novodizajniranim okruglim instrumentima i prikazima na zaslonu. Oni se sada očitavaju još bolje. I rukovanje električnim podizačima prozora je optimizirano. Od sada se i bočna stakla mogu jednim pritiskom otvoriti ili zatvoriti do kraja. Kada se kod pritiskanja tipke za rukovanje svlada blagi otpor, prozori se otvaraju ili zatvaraju do kraja, a da se tipka ne mora dalje pritiskati.

Škoda Fabia Facelift
Škoda Fabia Facelift

Sportsku crtu lifestyle-varijante Škoda Fabia Monte Carlo naglašavaju novodizajnirani prednji spojler kao i crni krovni spojler. Dinamičan nastup Škoda Fabia Monte Carlo ističu među ostalim i sportska sjedala: presvučena su Carbon kožom crvene -satensko crne boje i imaju bijele kontrastne šavove. Po prvi se puta u Škoda Fabiji koriste plastične trake koje su integrirane u obloge sjedala i tamo ostavljaju osobit vizualni akcent. Krovna obloga, obloge A-stupova kao i obloga središnje konzole izvedeni su u crnoj boji. Osim toga unutrašnjost Škoda FABIA Monte Carlo ukrašavaju ukrasna letvica u Carbon dizajnu kao i crveni kontrastni šavovi na oblogama vrata i središnjeg oslonca za ruke. Škoda Fabia ima jedan od najvećih prtljažnika u svom segmentu. Škoda Fabiju lako je i udobno voziti jer je kompaktnih dimenzija. Ona je u i gradskom prometu agilna. Unutrašnjost velikih dimenzija, karakteristična za marku, nudi obilje mjesta za najviše pet putnika. To je u kombinaciji s jednim od najvećih prtljažnika u klasi čini idealnim pratiteljem za svakodnevnicu i slobodno vrijeme. Škoda Fabia svojim je agilnim voznim svojstvima i svojom svestranom unutrašnjošću maksimalno prilagođena svim zahtjevima. Zahvaljujući kratkim prevjesima karoserije bez problema možete naći parkirno mjesto i u centru grada. Pri tome FABIA unatoč kompaktnoj dužini od 3.997 milimetara (kompaktni model) i 4.262 milimetara kod Fabije COMBI na raspolaganje stavlja prostranu unutrašnjost.

Škoda Fabia Facelift
Škoda Fabia Facelift

Obilje prostora za najviše pet putnika potvrđuje da i dorađena FABIA u unutrašnjosti predstavlja autentičnost marke Škoda. Unutrašnji prostor dužine je 1.674 milimetara dok širina u području laktova iznosi 1.401 milimetara sprijeda i 1.386 milimetara straga. U prednja se vrata mogu staviti boce veličine do 1,5 litara, dok stražnje obloge vrata nude mjesta za boce veličine 0,5 litara. Škoda Fabia unutrašnjost iznimno je varijabilna, među ostalim i zahvaljujući osobito velikom prtljažniku. Kompaktni model nudi prostor za odlaganje stvari od najmanje 330 litara. Preklapanjem stražnje klupe koja je djeljiva u omjeru 40:60 obujam prtljažnika može se povećati na maksimalnih 1.150 litara. Kroz 960 milimetara široki otvor prtljažnika u Fabiju u svakom trenutku možete jednostavno utovariti svu prtljagu. Sve ovo potvrđuje da Škoda FABIA ima jedan od najvećih prtljažnika u svom segmentu. Škoda Fabia Combi nudi prtljažnik još većih dimenzija obujma od 530 do 1.395 litara. Zahvaljujući poklopcu prtljažnika koji je moguće visoko podići, niskom utovarnom rubu i otvoru prtljažnika širokom 960 mm moguće je bez problema utovariti i glomazne predmete.

Škoda Fabia Facelift
Škoda Fabia Facelift

Dodatni sustavi potpore za vozača povećavaju udobnost i sigurnost u Škoda Fabiji. Pri tome su u mali automobil ugrađene i inovativne tehnologije koje se inače nalaze tek u višim klasama automobila. LED glavna svjetla, koja su po prvi puta dostupna za Škoda Fabiju, opremljena su adaptivnim upravljanjem. Uz to je novo i sljedeće: potpora pri promjenivoznog traka, Rear Traffic Alert i potpora za duga svjetla omogućavaju sada u Škoda Fabiji još suvereniju, sigurniju i udobniju vožnju u različitim prometnim situacijama. Dorađena Škoda Fabia pruža cjelovitu pasivnu i aktivnu sigurnost. Serijski su u vozilu među ostalim ugrađeni: elektronička kontrola stabilizacije ESC s ABS-om, MSR, ASR, EDS, HBA, multikolizijska potpora pri kočenju, elektronička blokada diferencijala XDS, priprema za dvije dječje sjedalice sa sigurnosnim sustavom Isofix na stražnjim sjedalima, nadzor tlaka u gumama i šest zračnih jastuka. Opcijski se mogu nabaviti: „ACC – automatska regulacija razmaka“, kamera za vožnju unatrag, parkirni senzori, „Front Assist“ s integriranom City funkcijom kočenja u nuždi, sustav prepoznavanje umora (Driver Alert), „Easy Light Assist“, „Light and Rain Assist“, potpora za duga svjetla, potpora pri promjeni voznog traka (Blind Spot Detect), Rear Traffic Alert low (potpora za izlazak iz parkirnog mjesta), sustav za ograničenje brzine i potpora za kretanje uzbrdo.

Škoda Fabia Facelift
Škoda Fabia Facelift

Opcijska potpora pri promjeni voznog traka povećava sigurnost pri vožnji cestama s više voznih traka kao i pri pretjecanju. Radarski senzori nadziru događanja u prometu iza i pored vozila. LED signal u vanjskom zrcalu upozorava na vozila koja se kreću u takozvanom mrtvom kutu ili se brzo približavaju od straga. Rear Traffic Alert low (potpora za izlazak iz parkirnog mjesta) koristi radarske senzore na stražnjem dijelu vozila kako bi nadzirao događanja iza vozila prilikom izlaska iz parkirnog mjesta ili izlaska iz kolnih ulaza kretanjem unatrag. Kao upozorenje na opasnost od kolizije služe zvuk upozorenja i vizualni signal na monitoru vozila. Potpora za duga svjetla smanjuje opasnost od zasljepljivanja drugih sudionika u prometu tijekom noćnih vožnji. Čim prednja kamera registrira vozila iz suprotnog smjera ili vozila koja se voze ispred, sustav automatski prebacuje na kratka svjetla. Potpora za duga svjetla isporučuje se i za halogena glavna svjetla. U opseg opreme opcijskih LED glavna svjetla s adaptivnom raspodjelom svjetlosti su prvi puta dostupna za Škoda Fabiju spada i funkcija AFS (adaptivna prednja glavna svjetla). Ova funkcija osvjetljenje kolnika prilagođava odgovarajućoj situaciji u vožnji. Na taj je način u svakom trenutku na raspolaganju svjetlo koje je u nekom trenutku najbolje odgovara trenutačnoj situaciji – u gradu, na brzim cestama, na autocestama kao i u uvjetima loše vidljivosti.

Škoda Fabia Facelift
Škoda Fabia Facelift

Prednja glavna svjetla su dorađena. U osnovnoj se verziji za kratka i duga svjetla koriste H7 halogena glavna svjetla bez leća koja imaju jačinu svjetlosti veću od najbolje verzije halogenih glavnih svjetala ranije verzije Škoda Fabije. Kod svjetala za dnevnu vožnju koriste se četiri LED jedinice. Zbog poboljšane tehnologije novih svjetala za dnevnu vožnju u dorađenoj Škoda FABIJI svjetlost je još veće jačine. Najbolja verzija LED glavnih svjetala nadopunjena je novom corner funkcijom. Prilikom skretanja zavoj ne osvjetljava svjetlo za maglu, već ga automatski osvjetljava svjetleća dioda integrirana izravno u glavnim svjetlima. Zahvaljujući boljem položaju sada je moguće jednostavnije zamijeniti sve žaruljice. Nanovo dizajnirana stražnja svjetla također su u LED tehnici. Za stop svjetla koristi se šest LED jedinica. Stražnje svjetlo svijetli u obliku slova C, tipično za marku Škoda, i to preko svjetlosnog vodiča koji napajaju dvije LED jedinice. Obje LED jedinice pokrivene su specijalnim pjeskarenim prozirnim staklom koje stvara vizualni dojam da je svjetleća površina veća. Usto je struktura stražnjih svjetala dopunjena elementima kristalnog oblika tipičnim za marku. Svjetlo za maglu nije sastavni dio stražnjeg svjetla, već se nalazi ispod njega.

Škoda Fabia Facelift
Škoda Fabia Facelift

Novi infotainment sustav Swing Plus sa 6,5-inčnim zaslonom › Infotainment online s proširenim opsegom funkcija › Dodatne usluge za Care Connect omogućavaju zaključivanje i otključavanje vozila › Umrežavanje sa smartphoneom i drugim krajnjim uređajima preko Škoda Connect aplikacije › SmartLink+ omogućava integraciju sustava Apple CarPlay, Android Auto, MirrorLinkTM i SmartGate. Škoda Fabia infotainment sustavi impresioniraju savršenom povezivošću i velikim brojem raznovrsnih funkcija. Njima se može upravljati preko kapacitivnog dodirnog zaslona koji sada kod infotainment sustava Swing nudi dijagonalu zaslona od 6,5 inča. Uz to je dodatno proširena i ponuda digitalnih Škoda Connect usluga. Dorađena Škoda Fabia ima još veću ponudu audio i infotainment sustava. Uz audio sustav Blues u ponudi su i infotainment sustavi Swing, Swing Plus i Amundsen. Infotainment sustav Amundsen dodatno raspolaže i navigacijskim sustavom. U usporedbi s infotainment sustavom Swing sustav Swing Plus dodatno nudi bluetooth vezu i SmartLink+ tehnologiju.

Škoda Fabia Facelift
Škoda Fabia Facelift

Bogate mobilne online Škoda Connect usluge mogu se podijeliti na područja infotainment online i Care Connect. Ove usluge savršeno nadopunjavaju infotainment ponudu. Care Connect usluge u različitim situacijama pružaju bogatu podršku i raspoložive su za infotainment sustave Swing, Swing Plus i Amundsen. Brzu pomoć nudi opcijski poziv u nuždi: čim se aktivira neki sustav oslona, primjerice zračni jastuk, automatski se aktivira i poziv u nuždi, koji se može aktivirati i manualno. Putem ove proaktivne usluge moguće je na putu dogovoriti primjerice i termin za servis. Sustav Amundsen dodatno omogućava korištenje infotainment online usluga. Pri tome je u ponudi za Škoda Fabiju nova usluga online prometnih informacija. Ona u realnom vremenu informira o zastojima i usporenom prometu. Škoda Connect aplikacija omogućuje da se iz daljine provjeri jesu li prozori i vrata vozila zatvoreni. Osim toga ona informira o trenutačnoj kilometraži, aktualnoj količini goriva u spremniku ili o preostalom dometu (daljinski pristup vozilu Remote Access). Novom funkcijom „Remote lock/unlock“ vozilo se može zaključati i otključati na daljinu. Navigacijska odredišta mogu se preko aplikacije s računala ili smartphonea poslati izravno na infotainment sustav.

Škoda Fabia Facelift
Škoda Fabia Facelift

Preko funkcije “Media command“, koja je sada raspoloživa za Škoda Fabiju, putnici na dva tableta mogu upravljati reprodukcijom audio i video datoteka -ako su uređaji preko aplikacije Škoda Media command i Wi-Fi-ja povezani s infotainment sustavom Amundsen. Inovativna SmartLink+ tehnologija pretvara Škoda Fabiju u infotainment centralu. Sustav raspolaže standardima Apple CarPlay, Android Auto, MirrorLinkTM i SmartGate. Kada se priključi prikladan smartphone i pokrene odgovarajuća aplikacija, moguće je koristiti veliku ponudu različitih infotainment usluga. Dva USB priključka u stražnjem dijelu vozila › Dvostrana podna obloga u prtljažniku › LED svjetiljka u prtljažniku kombi modela koja se može izvaditi Marka Škoda odlikuje se praktičnim detaljima koji povećavaju udobnost i funkcionalnost usvakodnevnom korištenju, Ti detalji ne smiju nedostajati ni u Fabiji. Ponuda ‚Simply Clever’ detalja sada je dodano proširena. U stražnjem dijelu Škoda Fabije po želji su na raspolaganju dva USB priključka. Na taj način putnici mogu puniti i strujom napajati primjerice smartphone ili druge uređaje. Prtljažnik Škoda Fabije sada na raspolaganju ima dvostranu podnu oblogu. Usto u ‚Simply Clever‘ detalje Škoda Fabije Combi sada spada i LED džepna svjetiljka koja se može izvaditi. Ona se nalazi u bočnom pretincu prtljažnika i njena se baterija puni automatski za vrijeme vožnje.


www.AUTOMANIA.hr pratite putem Mobilni | Youtube | Twitter | Facebook | ISSUU

AUTOMANIA.TV

Učitavam video ...

ANKETA