Noviteti

Škoda Vision X: koncept koji je fascinirao posjetitelje Zagreb Auto Showa 2018

Škoda Vision X je koncept koji je fascinirao posjetitelje Zagreb Auto Showa 2018. Treba svakako pohvaliti hrbatskog uvoznika automobila marke Đškoda da je uspio osigurati za ovaj autosalon ovaj koncept koji vrlo brzo ide u serijsku proizvodnju. Poznato je kako su konceptni automovili izuzetno rijetki gosti na Zagreb auto Showu, zato i ne iznenađuje ogroman interes posjetitelja za Škoda Vision X. Škoda Vision X je treći model SUV u obitelji Škode. Ujedno to je prvo hibridno vozilo s pogonom na zemni plin, benzin i struju u Škodinoj povijesti. Sportski, kompaktan i pun naprednih tehnologija – tako Škoda vidi urbani crossover model budućnosti. Škoda Vision X imala je svjetsku premijeru na Međunarodnom salonu automobila 2018. u Ženevi, a eto samo mjesec dana kasnije došla je u Hrvatsku.
Dužna iznosi 4.255, širina 1.807 a visina 1.537 milimetara; međuosovinski razmak iznosi 2.645 milimetara dok prtljažnik ima obujam od 380 litara. Kompaktne proporcije, kratki prevjesi i precizne linije naglašavaju agilni i sportski karakter konceptnog vozila. U unutrašnjosti nudi inovativnu infotainment tehnologiju. Posebna novost: osobito održiva koncepcija pogona kombinira CNG-, benzinski i električni pogon. Uz spontan razvoj snage i veću agilnost omogućuje i vrijednosti emisije CO2 manje od 90 grama po kilometru. Konceptna studija 1,5 l G-TEC motora s unutarnjim izgaranjem, četiri cilindra i turbopunjenjem specijalno je razvijena za uporabu s CNG gorivom (komprimirani zemni plin). CNG može biti uobičajeni zemni plin ali i bioplin ili i e-plin, sintetički proizveden pomoću ekološke struje. Već kod pogona na konvencionalni zemni plin CNG vozilo emitira 18 do 25 posto manje CO2 nego model s benzinskim motorom uz usporedivu snagu. I udio dušikovih oksida, fine prašine i drugih emisija znatno je manji nego kod benzinskih i dizelskih motora. Dodavanjem bioplina emisije CO2 postaju još niže. Kod 100-postotnog udjela bioplina ili e-plina CNG vozila postaju CO2 neutralna.

Škoda Vision X: koncept koji je fascinirao posjetitelje Zagreb Auto Showa 2018
Škoda Vision X: koncept koji je fascinirao posjetitelje Zagreb Auto Showa 2018

CNG pogon proizvodi najveću snagu od 96 kW (130 KS) kao i najveći okretni moment od 200 Nm. Jedan CNG spremnik nalazi se ispod stražnjeg sjedala, a drugi iza stražnje osovine. CNG pogon snagu usmjerava na prednju osovinu dok je na stražnjoj osovini smješten elektromotor. On se uključuje po potrebi kako bi na raspolaganje stavio dodatnu snagu za pokretanje (boost efekt) ili kako bi se poboljšala trakcija na glatkim podlogama ili izvan asfaltiranih cesta. Kapacitet kompaktnog akumulatora elektromotora dovoljan je da konceptnu studiju na dionici od 2 km pogoni na isključivi električni pogon. Tako je primjerice, Škoda Vision X, moguće voziti u naseljima, unutar gradskih ekoloških zona ali i u prirodi, isključivo snagom elektromotora, gotovo bešumno i bez emisija štetnih tvari. Škoda Vision X prva je Škoda s pogonom na sve kotača koja nema kardansko vratilo.
CNG pogon podržavaju dva elektromotora – motor na izgaranje preko generatora pogonjenog remenom (RSG) raspolaže elektromotorom koji u kombinaciji s drugim elektromotorom na stražnjoj osovini osigurava permanentni pogon na sve kotače. On energiju dobiva iz 48 V litij-ionskog sustava baterija. Zahvaljujući rekuperaciji litij-ionska baterija puni se tijekom vožnje. Za vrijeme kočenja ili vožnje u praznom hodu Škoda Vision X pretvara kinetičku u električnu energiju koju poslije koristi za vožnju. Maksimalni okretni moment od 70 Nm na raspolaganju je odmah nakon pokretanja, što je tipično za elektromotore. Na taj se način osjetno intenziviraju spontanost prilikom kretanja i agilnost kod međuubrzanja. Prednosti akumulatorskih baterija posebice su manja masa, veći kapacitet kao i povoljna cijena. U svakodnevnom prometu inteligentan sustav za upravljanje hibridnim pogonom omogućuje učinkovitu koordinaciju motora na izgaranje i elektromotora. Usto vozač i odabirom profila vožnje može odrediti način kojim se upravlja pogonom. Vozač pritiskom na tipku može odabrati isključivo pogon na električnu energiju, u kojem se Škoda Vision X lokalno vozi bez bilo kakvih emisija. Studija po potrebi vozi na prednji ili stražnji pogon ili s pogonom na sve kotače. Stražnjim pogonom na cestu se prenosi svega 1.000 Nm, dok mu doseg zahvaljujući dodatnom rezervnom spremniku benzina iznosi do 650 km. . Snagom dvije pogonske jedinice od 0 do 100 km/ ubrzava za 9,3 sekundi; njegova največa brzina iznosi 200 km/h.


www.AUTOMANIA.hr pratite putem Mobilni | Youtube | Twitter | Facebook | ISSUU

AUTOMANIA.TV

Učitavam video ...

ANKETA