Tehnika
  • By: Mladen Kunščak
  • Foto: Goodyear
  • Objavljeno: 10.01.2018 13:00 sati
  • Kratki link: http://bit.ly/2uZzYBF

Što je sve potrebno da nastane kvalitetna zimska guma? - Proizvodnja nove zimske gume s vrhunskom izdržljivošću izazov je za više od 600 inženjera koji sudjeluju u razvoju i testiranju novog proizvoda

Razvoj vrhunske zimske gume koja omogućava izdržljivost na novoj razini izazov je za injženjere koji na razvoj nove gume, kao što je Goodyearova Ultra Grip, potroše do tri godine. Upravo je toliko vremena potrebno da se slože svi dijelovi velike slagalice što ih zahtijeva razvoj vrhunskoga proizvoda koji, osim općevažećih zakonskih zahtjeva zadovoljava i standarde proizvođača, koji su u Goodyearu među najvišima u industrijskoj branši. Mnogi vozači ne razmišljaju o tome koje će gume montirati na svoje vozilo, ali istodobno od njih očekuju prianjanje, reagiranje u zavoju, kratak put kočenja, što veći broj prijeđenih kilometara, dobre značajke u različitim vremenskim prilikama i na različitim temperaturama, a osim svega toga morale bi doprinijeti smanjenju potrošnje goriva, povećati udobnost vozača i još mnogo toga. Kada je riječ o zimskim gumama, očekivanja su još veća; budući da se zimi susrećemo sa snijegom, ledom, bljuzgom, niskim temperaturama i lošim uvjetima na cesti, općim zahtjevima korisnika na popis treba dodati i specifične zimske zahtjeve.

Goodyearov odjel  za dizajn je u procesu razvoja napravio 3.000 prototipova gume Goodyear Ultra Grip 9
Goodyearov odjel za dizajn je u procesu razvoja napravio 3.000 prototipova gume Goodyear Ultra Grip 9

Razvojni proces gume u kompaniji Goodyear započinje zajedničkim sastankom više od 15 odjela  koji novom proizvodu doprinose svaki svoje stručno znanje i iskustvo. Uključeni su stručnjaci za dezene, mješavine, materijale, proizvodnju, kemiju, fiziku i marketing. Tad se na temelju informacija prikupljenih na terenu definiraju potrebe potrošača i potrebe koje će guma morati zadovoljavati tijekom kotrljanja po cesti te se u projektnom studiju zamisli osnovna konstrukcija nove gume. Zatim se prema osnovnoj konstrukciji u različitim tehničkim odjelima počnu razvijati, testirati, ponovno razvijati i ponovno testirati novi proizvodi dok se ne zadovolje svi zahtijevani standardi. Spomenuti razvojni proces prošla je i guma UltraGrip. U procesu nastajanja prošla je kroz ruke 600-njak inženjera i stručnjaka za gume te je napravljeno je oko 3.000 njezinih prototipova. Guma je prošla sedam serija zimskih testova te je ukupno testirana više od 600 puta da bi se dobro provjerilo da Goodyear na tržište šalje kvalitetnu zimsku gumu koja čak nadmašuje njegove vlastite standarde.


www.AUTOMANIA.hr pratite putem Mobilni | Youtube | Twitter | Facebook | ISSUU

AUTOMANIA.TV

Učitavam video ...

ANKETA