Pitanja i odgovori

Savjetujemo što napraviti kada izgubite ili vam je ukradena vozačka dozvola? – na jednom mjestu su svi postupci koje morate napraviti da dođete do novog dokumenta

Izgubio sam vozačku dozvolu. Što sve moram i gdje napraviti kako bi dobio novu?

Željko Fintić, Split

Donosimo savjete policije što napraviti u slučaju da izgubite ili je ukrađena vozačka dozvola:

1. Nestanak vozačke dozvole prijavljuje se, bez odgode, policijskoj upravi/policijskoj postaji na čijem je području vozačka dozvola nestala, odnosno policijskoj upravi, odnosno policijskoj postaji koja ga vodi u evidenciji.

2. Zahtjev za izdavanje vozačke dozvole se podnosi u policijskoj upravi, odnosno policijskoj postaji na čijem području podnositelj zahtjeva ima prebivalište, uobičajeno prebivalište, odnosno na čijem se području podnositelj zahtjeva školuje. Ukoliko se vozačka dozvole izdaje u žurnom postupku, zahtjev se može podnijeti i u Policijskoj upravi zagrebačkoj.

3. Obrazac zahtjeva za izdavanje vozačke dozvole ispisuje službenik na šalteru, a podnositelj zahtjeva svojim potpisom na obrascu potvrđuje točnost ispisanih podataka.

4. Podnositelj zahtjeva prilaže:
1. ukoliko je originalna vozačka dozvola bila izdana u državi članici EGP, dokaz nadležnog tijela države koja je izdala originalnu vozačku dozvolu da je osobi bila izdana vozačka dozvola,
2. jednu fotografiju veličine 30x35 mm
3. 50,00 kn u državnim biljezima
4. dokaz o uplati 151,00 (redovni postupak), odnosno 200,00 kuna (žurni postupak) za obrazac vozačke dozvole putem uplatnice koja se podiže u policijskoj upravi, odnosno postaji, općom uplatnicom ili putem internet bankarstva, na IBAN državnog proračuna HR1210010051863000160, model HR65, poziv na broj 7005-477-OIB
5. osobna iskaznica, a ukoliko je originalna vozačka dozvola bila izdana u državi članici EGP-a dokaz o identitetu i odgovarajuću ispravu kojom osoba dokazuje uobičajeno prebivalište na području Republike Hrvatske ili da se na području Republike Hrvatske školuje najmanje šest mjeseci (na uvid).
NAPOMENA: Nije potrebno priložiti fotografiju ukoliko je podnositelj zahtjeva u protekle dvije godine podnio zahtjev za izdavanje elektroničke isprave za koju je fotografija pohranjena u Informacijskom sustavu Ministarstva unutarnjih poslova, a izgled osobe nije značajnije promijenjen.

5. Vozač je dužan bez odgode nadležnom tijelu prijaviti pronalazak vozačke dozvole.

vozačka dozvola
vozačka dozvola


www.AUTOMANIA.hr pratite putem Mobilni | Youtube | Twitter | Facebook | ISSUU

AUTOMANIA.TV

Učitavam video ...

ANKETA