Vijesti

Stavite zimske gume na automobil kada su temperature ispod +7 stupnjeva, jer ljetne gume na hladnom gube elastičnost i lošije su od zimskih koje jedine osiguravaju sigurniju vožnju po ledu i snijegu

Na snijegu i ledu, te na temperaturama nižim od +7 stupnjeva ljetne gume gube elastičnost, kao i svojstva prianjanja na podlogu. Jedina ispravna odluka je kupiti zimske gume ili odustati od vožnje kada dođe do jakih zimskih uvjeta na prometnici. Niske temperature prvi su vjesnik kako je zima pred vratima. Pitanje je trenutka kada će snježne pahuljice osvanuti i na nizinskim dijelovima kontinenta, ali i na priobalju. Nije sve samo u snijegu i ledu koji se zadržava na prometnicama pa da ne biste trebali zimske gume. Svima je jasno kako zimske gume svojim grubljim profilom i specijalno konstruiranim lamelama na gaznoj površini osiguravaju bolji grip na ledu i snijegu, bilo utabanom ili svježe napadalom (rahlom). O Zakonom propisanoj zimskoj opremi u Hrvatskoj već smo pisali u članku ZIMSKA OPREMA U HRVATSKOJ pa na tom linku možete naći korisne i precizne naputke što Zakon traži u takvoj situaciji.

Stavite zimske gume na automobil kada su temperature ispod +7 stupnjeva
Stavite zimske gume na automobil kada su temperature ispod +7 stupnjeva

Gume posreduju između automobila i ceste pa možemo reći da su presudne za sigurnost. Svojstva prianjanja uz cestu uvelike ovise o njihovom kemijskom sastavu te je bitno da u svakom razdoblju godine vozilo ima odgovarajuće gume. Već pri temperaturi zraka nižoj od +7oC ljetne gume gube elastičnost, kao i svojstva prianjanja na podlogu koju imaju u uvjetima za koja su predviđena. Ako su istrošene ili neodgovarajuće, značajno će produžiti zaustavni put prilikom kočenja, čime predstavljaju rizik za sve sudionike u prometu. Pri tome ne zaboravite staviti na automobil sve četiri zimske gume, od istog proizvođača (marke), istog modela i iste dimenzije koju propisuje proizvođač automobila. Premda mnogi olako podcjenjuju tvrdnju kako treba na vozilu imati zimske gume kada temperatura padne ispod +7oC, jer žive u dijelu zemlje gdje ima malo, ili uopće nema, leda i snijega, savjetujemo kako navedena tvrdnja nije marketinški trik proizvođača guma kako bi vas natjerali na kupnju zimskih guma, već tehnološka realnost i gole činjenice. Isto tako odvojite malo svog vremena i investirajte u sitnice koje će značajno olakšati zimske probleme s automobilom. U članku PRIPREMITE AUTO ZA ZIMU možete pročitati korisne savjete kako pripremiti vozilo za zimu. Akumulator, antifriz, svjetla, lim, motorno ulje, zimske gume, samo su neki od detalja kojima trebate posvetiti svoju pozornost.


www.AUTOMANIA.hr pratite putem Mobilni | Youtube | Twitter | Facebook | ISSUU

AUTOMANIA.TV

Učitavam video ...

ANKETA