Tehnika

Tehnologija Volva koja nadzire cestu za 360 stupnjeva ključna za ostvarenje cilja prometnih nezgoda bez žrtava

S razvojem nove sigurnosne tehnologije, koja utvrđuje putanju za izbjegavanje prometnih nesreća, Volvo je napravio jedan od najvećih iskoraka prema ostvarenju svoje vizije da do 2020. godine nitko ne bi trebao smrtno stradati ili biti ozbiljno ozlijeđen u novom Volvo automobilu. U prosincu 2014. godine, četverogodišnji Non-Hit Car and Truck projekt dolazi do svog kraja, ostavljajući iza sebe krunsko dostignuće - sljedeću generaciju senzorske tehnologije koja nudi pregled ceste od 360 stupnjeva oko vozila. Kao rezultat suradnje švedskih akademija, instituta i industrijskih partnera, ovaj se projekt temelji na razvoju novih tehnologija i unapređenju postojećih s ciljem smanjenja rizika od nesreća kako za putnička, tako i za komercijalna vozila. Jedan od posve novih izazova projekta bilo je stvaranje kohezivnog sustava detekcije kojeg pokrivaju brojni senzori diskretno instalirani oko automobila. Projekt se temelji na razvoj centraliziranog Senzor Fusion sustava koji omogućava razmjenu informacija između brojnih uključenih tehnologija - kamere, radara, GPS-a i drugih. Putem ove mreže tehnologija, sustav može ponuditi pogled na okruženje od 360 stupnjeva i otkriti  sve potencijalno opasne objekte koje vozač inače ne može na vrijeme uočiti. Fokusiranjem na dostupne automobilske senzore, projekt je napravio veliki iskorak prema ostvarenju ove inovativne tehnologije u bliskoj budućnosti.

Besprijekoran pogled od 360 stupnjeva oko vozila
Besprijekoran pogled od 360 stupnjeva oko vozila

Pogled od 360 stupnjeva unaprijeđen je generatorom manevara - novim sigurnosnim elementom koji koristi softver kako bi identificirao putanju za izbjegavanje nesreća u svim prometnim scenarijima. Sustav koji radi tako što konstantno analizira potencijalne prijetnje, može čak i asistirati vozaču putem automatskog kočenja i upravljanja. Kako bi se ilustrirao rad sistema, projekt je uključivao stvaranje dva testna vozila.  „Volvo Cars je definitivno na prvoj liniji kada su u pitanju inovativna istraživanja sustava aktivne sigurnosti. S Non-Hit Car and Truck projektom napravili smo značajan iskorak prema realizaciji vizije koja nalaže da do 2020. godine stvorimo automobil u kojemu nitko ne bi trebao smrtno stradati ili biti teško ozlijeđen. Ova je tehnologija važna i za razvoj autonomnih vozila koja će biti u mogućnosti da automatski skreću i koče, kako bi izbjegli kontakt s drugim objektom. Sljedeći korak je stvaranje automobila koji se prilagođava ponašanju vozača,“ ističe Anders Almevad, projektni menadžer Non-Hit Car projekta pri Volvo Cars.

Non-Hit Car and Truck projekt, vrijedan 80 milijuna SEK, podržava viziju Volva da do 2020. godine nitko ne bi trebao smrtno stradati ili biti teško ozlijeđen u novom Volvo automobilu. Fokus je bio na razvoju tehnologija koje će smanjiti rizik od nesreća, kako za putničke automobile, tako i za komercijalna vozila. Partneri projekta su bili Volvo Cars, AB Volvo, ÅF (razvoj senzorske fuzije), HiQ (razvoj tehnologije senzora), Mecel (dobavljač senzora) i Sveučilište Chalmers.


www.AUTOMANIA.hr pratite putem Mobilni | Youtube | Twitter | Facebook | ISSUU

AUTOMANIA.TV

Učitavam video ...

ANKETA