Tehnika

Tko vozi kakve motore: automobilska karta svijeta pokazuje kako u Japanu koriste hibrid, u Kini prevladavaju motori s unutarnjim izgaranjem, a u Europi i Indiji dizelski motori

Benzinski motori: Benzinski su motori diljem svijeta najpopularniji pogonski sklop. Kina predvodi u tom području: ondje gotovo 100% kupaca novih automobila odabire benzinske motore. U SAD-u i Japanu ta se brojka kreće oko 75%. Motori s neizravnim ubrizgavanjem goriva još su uvijek zastupljeni u više od pola vozila s benzinskim motorom. Smanjenja veličine motora postaju sve popularnija, a s njima i učinkoviti i ekonomični Boschevi motori s izravnim ubrizgavanjem goriva. Kombiniranjem izravnog ubrizgavanja goriva sa smanjivanjem veličine može se smanjiti potrošnja goriva i do 15%. Isto tako, turbo punjenje pomaže motoru da postigne veći okretni moment, posebice pri niskim brzinama motora. Tako se poboljšava mogućnost ubrzanja te pridonosi užitku u vožnji.
 
Diesel: U EU i Indiji svaki je drugi novi automobil dizelski. No i izvan tih najznačajnijih tržišta dizelski motor postaje sve popularniji. Primjerice, Sjedinjene Američke Države su rastuće tržište; a Bosch procjenjuje da će se udio zastupljenosti dizelskog motora na tome tržištu povećati s trenutnih 3% na čak 10%, koliko će iznositi 2018. Dizel postaje sve popularniji i u Južnoj Koreji. Za mnoge Europljane njegove su prednosti već jasne: moderni dizelski motor troši i do 25% manje goriva od usporedivog benzinskog motora, dok mu je okretni moment i do 40% veći.
 
Hibridna i električna vozila: U Japanu gotovo svako peto novo vozilo sadrži hibridni pogonski sklop. Zbog toga je Japan neosporan predvodnik elektrifikacije. Za samo nekoliko godina registrirani broj hibrida bit će znatno veći i izvan Japana. Bosch prognozira da će 2020. godine od 113 milijuna prodanih automobila diljem svijeta, 6,5 milijuna biti pravi hibridi, 3 milijuna plug-in hibridi, a 2,5 milijuna će biti u cijelosti električni automobili (pod pretpostavkom da se 2020. godine proda 113 milijuna vozila). Čak i sada Bosch razvija široku lepezu proizvoda za to masovno tržište koja obuhvaća hibridne sustave, plug-in hibride i pogonske sklopove za potpuno električna vozila. Nadalje, Bosch razvija hibrid iz početnog cjenovnog razreda koji se temelji na 48-voltnom električnom sustavu.
 
Fleksibilna goriva: Pogonski sklopovi koji se pokreću i na benzin i na alkohol (etanol) osobito su poznati u Brazilu. Drugo najveće tržište za ovakvu vrstu tehnologije su Sjedinjene Američke Države. Boschevi se sustavi pokreću na čisti etanol kao i na sve mješavine etanola i benzina. Vozači su nezavisniji pošto im takav sustav fleksibilnog goriva dopušta da koriste povoljniji etanol.
 
CNG (komprimirani prirodni plin): CNG pogonski sklopovi postaju sve popularniji diljem svijeta. Već deset godina prodaja na svjetskoj razini raste za 25%. U Južnoj su Koreji vozila s CNG pogonskom sklopovima već preuzela 11% udjela na tržištu. Bosch u ponudi ima cjelokupni sustav koji omogućava da se vozila kontinuirano pokreću na ovo povoljno gorivo. Ovo je značajna prednost za vozače, pošto je CNG do 50% jeftiniji od benzina te može smanjiti emisiju CO2 i do 25%.


www.AUTOMANIA.hr pratite putem Mobilni | Youtube | Twitter | Facebook | ISSUU

AUTOMANIA.TV

Učitavam video ...

ANKETA