Sport

U Limskom kanalu slavio Gajić, o pobjedniku će se odlučivati na Grobniku

Poznata automobilistička staza iznad Limskog kanala ponovo je, po četvrti put, namamila rekordnih 120 vozačica i vozača iz Slovenije, Italije, Austrije i Hrvatske koji su se natjecali u najmlađoj domaćoj disciplini – Formula driver, koja se boduje za međunarodni HAKS Kup i Prvenstvo istarske rivijere. U organizaciji Autokluba “Poreč motorsport” te uz suorganizaciju Autokluba “Skok racing” i pokroviteljstvo općine Kanfanar održana je četvrta stanica Formula driver kupa. U ukupnoj konkurenciji pobjedu je odnio aktualni prvak kupa, Dragan Gajić (MSC St. Veit) sa svojom Opel Corsom HVR. U okršaju koji je ostao neizvjestan do zadnjeg metra staze, nakon tri vožnje bio je za samo 38 stotinki brži od Ivana Juranića (AKK Petar Klepac), trenutno vodećeg juniora sezone i mlade nade automobilizna, kako ga već mnogi s pravom nazivaju. Na treće mjesto ukupnog poretka se plasirao još jedan mladi i publici dobro poznat vozač Edi Kuharić (AK Opatija motorsport) u superbrzoj Zastavi Yugo, zaostavši tek dvije sekunde za vodećim. Četvrti je bio Donald Milokanović (AK Skok racing), dok je peto mjesto zauzeo Marino Poropat (AK Istra racing team). Sama činjenica da se prvih pet vozača nakon tri vožnje našlo unutar četiri sekunde dovoljno nam govori o atraktivnosti koju ova disciplina pruža.

U Limskom kanalu slavio Gajić, o pobjedniku će se odlučivati na Grobniku
U Limskom kanalu slavio Gajić, o pobjedniku će se odlučivati na Grobniku

Pripreme vozača i njihovih pratećih ekipa traju danima, ali često zbog brojnih obaveza mnogi i noći provode u garaži nebi li što bolje uštimali svoje bolide. Jedan od njih je i Gajić koji nam je u razgovoru  otkrio kako su na utrku došli umorni nakon noći provedene u pripremi Corse. – Tako smo umorni krenuli i na trening. Nakon slabije prve vožnje, znao sam da moram dosta ubrzati, kako mi brži konkurenti ne bi pobjegli predaleko. Već u drugoj vožnji dostigao sam najbolje vrijeme dana i stigao do tada najbržeg na ukupno svega 3 stotinke zaostatka. Tako smo znali svi da će treća vožnja biti odlučujuća, dodaje Gajić. Koncentracija je ostala i kad je krenuo u zadnju vožnju, a vožnjom “na nož” opet je stigao najbrže u cilj. – To je druga pobjeda u ovoj sezoni u Formula driveru te na zadnju utrku na Grobnik idemo kao vodeći u prvenstvu, zaključuje Gajić. Pobjedu u “Limu”, kako nam je rekao, poklonio je sebi za rođendan, a s vjernom ekipom koja brine da vozilo tehnički bude maksimalno spremno, slavio je do dugo u noć.
Bliski susret sa šikanom u drugoj vožnji koštao je Juranića dragocjene sekunde zbog koje mu je promaklo najviše postolje. – Kad sam vidio koliko je jakih i konkurentnih automobila stiglo u Lim, nisam se ni zamišljao u samom vrhu. Nakon odvoženog treninga vidio sam da je staza zapravo jako brza, a u usporedbi sa konkurencijom bio sam u velikom zaostatku i nisam bio siguran mogu li dostići njihovo vrijeme. Ali nakon prve od tri utrke, na moje iznenađenje, postigao sam najbrže vrijeme. U drugoj utrci sam okrznuo šikanu i to me usporilo za sekundu,  Gajić je pak za sekundu ubrzao što je na koncu dovelo do izjednačenih vremena pred treću, odlučujuću vožnju, kazao nam je Ivan Juranić.  S dozom opreznosti, ali neznatno sporijom zadnjom vožnjom stigao je do 46 bodova u trenutnom poretku kupa FD, odnosno samo 4 boda iza vodećeg.

U Limskom kanalu slavio Gajić, o pobjedniku će se odlučivati na Grobniku
U Limskom kanalu slavio Gajić, o pobjedniku će se odlučivati na Grobniku

– Prekrasan sportski vikend i meni posebno draga utrka, naročito zbog svoje brzine i zahtjevnosti, svake godine sve brojniji park vozača, jaka konkurencija koja nikad ne spava – to je ono što svi volimo jer nas tjera da napredujemo u vožnjama i budemo sve brži. Teško je govoriti o nekim očekivanjima jer svi idemo na pobjedu. Na kraju nije ni pobjeda toliko bitna koliko je bitno druženje sa svim vozačima, prijateljima i publikom. To je ono što najdulje ostaje u pozitivnom sjećanju, kaže Donald Milokanović. – U Limu sam se pojavio kao vodeći u kupu i male prednosti nakon pobjede u Ogulinu. Ova sezona Formule Driver je posebno napeta jer su se dosad na svakoj utrci izmjenjivali pobjednici što je dovelo do zgusnutog bodovnog stanja na vrhu ljestvice, dodao je Milokanović. Zadovoljan svojim četvrtim mjestom, s novih deset bodova i kao drugoplasirani u kupu, kao i ostatak konkurencije kreće s pripremama za grobničku utrku. Formula driver natjecanja iz godine u godinu rastu što pokazuje redovito veliki broj prijavljenih natjecatelja, ali i konstanto unaprjeđivanje natjecanja u organizacijskom i promotivnom smislu. Suradnja s TV Istrom i direktan prijenos podignuo je nedjeljno događanje na jednu višu razinu, tako da je slika s ovog predivnog kutka Istre otišla uživo diljem Lijepe Naše. Sljedeća, posljednja stanica kupa održat će se 11. i 12. studenog na grobničkoj pisti.
Rezultati – HAKS Kup FDukupno (zbroj vremena tri vožnje): 1. Dragan Gajić (MSC St. Veit, Opel Corsa HVR) 5:21,142 minuta, 2. Ivan Juranić (Renault 5) +0,386 sekundi, 3. Edi Kuharić (AK Opatija motorsport, Zastava Yugo) +5,330, 4. Donald Milokanović (AK Skok racing, Zastava 750) +8,389, 5. Marino Poropat (AK Istra racing team, Renault Clio Sport) +10,075, 6. Goran Sruk (AK Dubrava, Renault Clio RS) +18,432, 7.Sandro Zilli (AK Buzet autosport, Renault Clio Cup) +23,139, 8.Nino Andrejević (AK Opatija, Zastava 750) +24,791, 9. Maurizio Cvitić (IAK Istra racing team, Peugeot 106 Rally) +26,097, 10. Zoran Grabović (AKK Petar Klepac, Opel Kadet Proto) +27,199.
Serija -1400 ccm: 1. Kocijančić (AK Skok Racing), 2. Bajerić (AK Istra racing team), 3. Rajić (AMK NO Traction);
Serija +1400 ccm: 1. Petrić (AK Rijeka), 2. Hrvatin (AK D.T.), 3. Vrga (AK Dubrava);
Sport/sprint -1400 1. Andrejević (AK Opatija), 2. Medica (AK Buzet Autosport), 3. Martincich (AK Skok racing);
Sprint/sport 1400-1600 1. Cvitić (AK Istra racing team), 2. M. Kodelja (AK Buzet autosport), 3. S. Ogris (MSC St. Veit);
Sprint/sport +1600 ccm: 1. Gajić (MSC St. Veit), 2. Juranić (AKK Petar Klepac), 3. Poropat (AK Istra racing team);
Super sport 1. D.Milokanović (AK Skok racing), 2. Grabović (AKK Petar Klepac);
Zastava sport/sprint: 1.Kuharić (AK Opatija Motorsport), 2.N.Adam (DTD Kaučič), 3. Janko (AK Istra racing team);
Vozačice 1. Romina Bressan (AK Buzet Autosport), 2. Aleksandra Jurdana (AK RI autosport), 3. Doris Labinjan (AK D.T.).


www.AUTOMANIA.hr pratite putem Mobilni | Youtube | Twitter | Facebook | ISSUU

AUTOMANIA.TV

Učitavam video ...

ANKETA