Tehnika

U svijetu se godišnje ukrade vozila u vrijednosti 3 milijarde dolara - kvalitetan auto alarm najpouzdanija je zaštita vozila od vandalizma i krađe

Vjerujemo kako vam nije poznato kako se svakih 20 sekundi u Europi ukrade jedno vozilo. Statistika govori kako se godišnje u svijetu ukrade vozila u vrijednosti 3 milijarde dolara. U Hrvatskoj se godišnje ukrade oko 2.500 osobnih i gospodarskih vozila. Pri tom je zamjetan trend porasta krađe dostavnih vozila, pa i kamiona, ali ne zbog samih vozila, već zbog vrijednosti tereta koji prevoze. U Hrvatskoj je oko 80% krađa otpada na automobile, čak 80% krađa obavlja se noću, a najviše se krade u noći s nedjelje na ponedjeljak. Od svih mogućih zaštita od krađe automobila koje možete susresti na tržištu, protuprovalni alarmni uređaj se u praksi pokazao najučinkovitijim rješenjem za zaštitu od provale. Ugrađeni auto alarm smanjuje vjerojatnost krađe do 10 puta, a posljedice štete i do 20 puta. Ako se pri tom odlučite za kvalitetniji auto alarm najnovije tehnologije povezan s GSM i GPS uređajima učinili ste doista maksimalno za zaštitu svog vozila. Uglavnom se kradu vozila koja nemaju nikakav naknadno ugrađen sistem za zaštitu od krađe. Zaštita od krađe koja je tvornički ugrađena u automobil je dobra ali nije savršena te pravim profesionalnim lopovima ne predstavlja nikakvu prepreku, zato savjetujemo naknadnu ugradnju auto alarma. Čak i naljepnica na staklu koja upozorava da ste ugradili auto alarm, kao i treptajuća dioda može odbiti potencijalnog lopova.

Ugrađeni auto alarm smanjuje vjerojatnost krađe do 10 puta, a posljedice štete i do 20 puta
Ugrađeni auto alarm smanjuje vjerojatnost krađe do 10 puta, a posljedice štete i do 20 puta

Naš je savjet da pri kupnji auto alarma ne izaberete najjeftiniji model, jer takav pruža najslabiju zaštitu. Auto alarmi imaju mogućnost daljinskog centralnog zaključavanja svih vrata, te zatvaranje prozora i naravno zvučnu zaštitu od otvaranja automobila koja se kombinira i sa ultrazvučnom zaštitom koja registrira pokrete unutar vozila. Danas moderni auto alarmi mogu biti izuzetno napredni, doslovce mali ručni kompjutori koji mogu biti povezani sa GSM prijenosnim telefonskim uređajem ili imaju satelitsku vezu, s mogućnosti pokretanja, ali i blokiranja rada motora, te lociranje mjesta na kojem se ukradeno vozilo trenutačno nalazi, a na raspolaganju je i velik niz drugih mogućnosti. Alarmi s rotirajućim kodovima, modularnog sistema i sofisticirane tehnologije, s dojavom na LCD daljinskog upravljača ili na mobitel, apsolutno su najefikasniji način zaštite od krađe, a ujedno i pružaju neke vrlo praktične (i donedavno nezamislive) pogodnosti kao što su daljinsko paljenje vozila (preko daljinskog upravljača ili preko mobitela), satelitsko pozicioniranje vozila, satelitsko praćenje vozila (čak i preko Interneta), zaštita od otmice... Alarmi dolazi sa privjescima ili skakavcima koji se koriste umjesto originalnih tvorničkih za daljinsko otključavanje vozila, a njihove baterije katkada izdrže dvije i više godina, što nije slučaj s baterijama u tvorničkim daljinskim privjescima. Elektronika pojefinjuje, pa tako i auto alarmi danas imaju puno pristupačnije cijene nego nekada.

Automobilski alarm može biti povezan sa GPS i GSM
Automobilski alarm može biti povezan sa GPS i GSM

Danas naprednije verzije auto alarma mogu daljinski pokrenuti motor vozila, a prema želji vlasnika vozila, može se uključiti grijanje ili klima uređaj u vozilu te otopiti led sa stakla ili rashladiti unutrašnjost vozila. Startano vozilo je pod alarmom, zaključano i sigurno od provale. Postupak memoriranja alarma ne dopušta pokretanje motora dok pozicija mjenjača nije u neutralnom položaju (kod vozila s ručnim mjenjačem). Takvi modeli alarma javljaju stanje alarma na udaljenosti jednog kilometra od vozila i to vibrirajući ili bipajući na daljinskom upravljaču s ugrađenim LCD ekranom. Pravilan odabir sistema za zaštitu je vrlo bitan, pa s obzirom na marku i model automobila za savjet pitajte stručnjaka u ovlaštenom servisu za ugrađivanje auto alarma. Oštećenja na vozilima, kvar centralnog procesora, ogrebotine, nefunkcioniranje uređaja, lažni alarmi, samo su neke od posljedica loših ugradnji i nekvalitetnih uređaja. Kod ovlaštenog servisera dobit ćete profesionalnu i kvalificiranu uslugu. Sva osiguravajuća društva kod krađe vozila isplaćuju otprilike 80% vrijednosti vozila i to one vrijednosti koja je najniža po tabeli procjene. Ugradnjom auto alarma sprečavate provalu i krađu, jer ako kradljivac u dvije do tri minute ne uspije provaliti odustat će od daljnjih pokušaja.

Rotirajući kodovi štite izuzetno pouzdano, pa je izdatak za auto alarm mala cijena zaštite
Rotirajući kodovi štite izuzetno pouzdano, pa je izdatak za auto alarm mala cijena zaštite


www.AUTOMANIA.hr pratite putem Mobilni | Youtube | Twitter | Facebook | ISSUU

AUTOMANIA.TV

Učitavam video ...

ANKETA