Najčitanije

VIDEO: Usporedni test zimske gume, all-season i ljetne gume

Tijekom zime među vozačima se svake godine razbuktaju diskusije je li po zimi potrebno na kotače automobila staviti zimske gume ili je bolje rješenje imati cjelogodišnje all-season gume ili se može jednako sigurno i pouzdano voziti s ljetnim gumama. Proveden je usporedni test sva tri tipa automobilskih guma na ledu sklizališta, kako bi se osigurali jednaki uvjeti podloge, u ovom slučaju led po kojem se skliže klizaljkama. Korištena su tri ista automobila koji su se razlikovali samo po boji karoserije i guma koje su imali na kotačima. Usporedni test guma proveden je u tri discipline – ubrzanje, zaustavljanje i vožnja u zavoju. Pročitajte rezultate koji sami za sebe govore koja je guma na ledu najsigurnija.

VIDEO: Usporedni test zimske gume, all-season i ljetne gume
VIDEO: Usporedni test zimske gume, all-season i ljetne gume

UBRZANJE:
Crveni automobil opremljen ljetnim gumama ubrzao je do pola klizališta i zakočio za 7,4 sekunde. Srebrni automobil opremljen all-season gumama istu radnju je obavio naravno kraće za 6,5 sekundi. Tamno plavi automobil sa zimskim gumama trebao je za istu radnju samo 4,5 sekunde.
ZAUSTAVLJANJE:
Mjeren je zaustavni put na ledu klizališta od brzine 16 km/h pa do potpunog zaustavljanja. Automobil s ljetnim gumama ima zaustavni put 14,33 metara, sa all-season gumama 12,14 metara, a sa zimskim gumama zaustavni put bio je samo 6,65 metara.
VOŽNJA U ZAVOJU:
Vozila su trebala odvesti zavoj pod 90 stupnjeva brzinom 16 km/h. Automobil s ljetnim gumama izgubio je trakciju već pri ulasku u zavoj i skoro produžio ravno, a uključena dinamička kontrola sigurnosti nije mogla previše pomoći. Automobil sa all-season gumama u istoj situaciji ponašao se puno bolje, ali trakciju su gume izgubile već sredinom zavoja, pa je vozilo opet izletjelo izvan zavoja i pored pomoći elektronike. Automobil sa zimskim gumama uspješno je odvezao zavoj bez gubitka trakcije i za razliku od prva dva vozila nije srušio nijedan kontrolni stožac koji je označavao zamišljeni rub zavoja.
Pogledajte i video testiranja:


www.AUTOMANIA.hr pratite putem Mobilni | Youtube | Twitter | Facebook | ISSUU

AUTOMANIA.TV

Učitavam video ...

ANKETA