Tehnika

Vožnja unazad? Uz naprednu kameru olakšava se vožnja unazad

- Novi Ford Focus nudi naprednu kameru koja olakšava vožnju unazad
- Širokokutna kamera vidi objekte i opasnosti koje vozač golim okom ne može vidjeti
- Radarski senzori otkrivaju vozilo koje prolazi iza i mogu aktivirati kočnice kako bi se izbjegao sudar

Kamere za vožnju unazad, koje vozaču pokazuju što se događa neposredno iza automobila, zadnjih nekoliko godina postaju sve popularnije kod kupaca automobila. Ford Focus pokazuje što se događa straga i može zakočiti ako uoči da prolazi vozilo iza vas. Sada, potpuno novi Ford Focus ide korak dalje - pokazujući vozačima što se događa "iza ugla". Smještena odmah iznad registarske pločice, kamera s poljem prikaza od 180 stupnjeva snima i sliku projicira na zaslon osjetljiv na dodir koji se nalazi u kokpitu - tako da vozač može lakše vidjeti  prolazak pješaka, biciklista ili drugih vozila iza automobila. Manevri unazad su također olakšani zahvaljujući radarskim senzorima koji nadziru područje iza automobila i upozoravaju vozača na vozila i motocikle koji prolaze iza automobila. Ako vozač ne reagira na upozorenja, kočnice se automatski aktiviraju.

"Znamo da je za gotovo sve naše kupce vožnja unazad ključan dio njihove svakodnevne vožnje, a jedan dio njih u tome ne uživa. Ova mala kamera značajno nam pomaže da vožnju unazad učinimo lakšom i sigurnijom", kaže Glen Goold, glavni programski inženjer novog Focusa.

Vožnja unazad? Uz naprednu kameru olakšava se vožnja unazad
Vožnja unazad? Uz naprednu kameru olakšava se vožnja unazad

Prema nedavnom istraživanju, četiri od pet najopasnijih vozačkih manevara uključivali su vožnju unazad, dok je peti ulazak na parkirališno mjesto vožnjom naprijed. Novi Focus predstavlja niz naprednih značajki i tehnologija, kao nijedan Ford do sada. Uz stražnju širokokutnu kameru, Focus nudi  i novi sustav upozorenja na vozila u mrtvom kutu. Uz samo upozorenje vozaču o vozilu ili motociklu koji bi uskoro mogli proći pokraj njega, u slučaju nužde sustav može automatski aktivirati kočnice kako bi se izbjegao sudar ili ublažile njegove posljedice, ako vozač ne reagira na prvotna upozorenja,


www.AUTOMANIA.hr pratite putem Mobilni | Youtube | Twitter | Facebook | ISSUU

AUTOMANIA.TV

Učitavam video ...

ANKETA