Vozili smo

VOZILI SMO: Novi KIA Sportage četvrte generacije. 1,6 GDI 2WD košta od 166.990 kuna, a dizelaš 1,7 CRFI 2WD od 181.990 kuna

Novi KIA Sportage četvrte generacije Kijin je globalno popularan kompaktni SUV, s atraktivnim, potpuno novim dizajnom interijera i eksterijera, mnoštvom naprednih tehnologija te povećanom kvalitetom. Nakon globalne premijere na frankfurtskom salonu automobila u rujnu 2015. potpuno novi Sportage krenuo je s prodajom diljem europskih tržišta. Tako smo imali priliku voziti novi KIA Sportage na hrvatskoj prezentaciji za specijalizirane automobilske novinare iz Hrvatske na relaciji Zagreb - Vuglec Breg, koja je uključila gradske ulice i gusti promet, brzu cestu, dio auto-ceste, te uske, zavojite i brdske lokalne ceste Hrvatskog zagorja. Pogledajte kratki video na linku VIDEO NOVI KIA SPORTAGE.

Vozili smo novi KIA Sportage četvrte generacije
Vozili smo novi KIA Sportage četvrte generacije

KIA Sportage u svojoj četvrtoj generaciji nasravlja na uspjehu prethodnog modela, nudeći još inovativnije i sofisticiranije pakete u sve konkurentnijem razredu. Novi interijer ispunjen je materijalima visoke kvalitete i cjelovitim dizajnom, kao i nizom tehnologija koje omogućuju veću udobnost, praktičnost, povezanost i sigurnost. Niz novih i obnovljenih motora i mjenjača rezultirao je poboljšanom učinkovitošću i performansama, a dodatno su poboljšane i vozne karakteristike, upravljivost i profinjenost. Novo u ponudi je i 'GT Line' specifikacija po prvi puta dostupna vozačima Sportagea. Sportage GT Line dizajniran je i osmišljen kako bi se svidio kupcima koji su u potrazi za sportskom inačicom automobila istovremeno donoseći svestranost standardnog Sportagea, uz dodatak boljeg vizualnog i dinamičnog dojma.

Vozili smo novi KIA Sportage četvrte generacije
Vozili smo novi KIA Sportage četvrte generacije

Kia Sportage proizvodi se u Kijinom proizvodnom pogonu u Žilini, u Slovačkoj i ostaje najprodavaniji Kijin model u Europi, s više od 105.000 prodanih primjeraka u Europi u 2015. godini, odnosno čini 27,4% Kijine ukupne prodaje. Novi dizajn KIA Sportage dao je impozantniji izgled automobila, iako je novi model zadržao istu širinu (1.855 mm) kao i njegov prethodnik. Posve novi Sportage ima za 30 mm veći međuosovinski razmak (sada 2.670 mm), 40 mm je veća ukupna dužina vozila (do 4.480 mm) i duži, aerodinamičniji stražnji spojler kojim se postiže zavaljeniji oblik automobila. Od najviše točke krova, (visina 1.635 mm - nepromijenjeno u odnosu na prethodni model), Sportageova silueta lagano se spušta prema stražnjem dijelu automobila, a čvršći izgled blatobrana, oštrije linije i glađe površine Sportagea čine vizualno dinamičnijim. Sveukupni izgled inspiriran je definiranom muskulaturom sprintera. Duži prednji prevjes (do 20 mm) i kraći stražnji prevjes (smanjen za 10 mm), dodatno osnažuju profil vozila.Vozili smo novi KIA Sportage četvrte generacije
Vozili smo novi KIA Sportage četvrte generacije

Atraktivan novi dizajn stvorio je najaerodinamičnijeg Sportaga do sada, s koeficijentom otpora od 0,35 do 0,33 Cd – rezultat postignut boljom zaštitom podvozja i redizajniranim odbojnikom. Novi Sportage dostupan je sa 16-inčnim, 17-inčnim ili 19-inčnim aluminijskim naplatcima, a GT Line verzija ima unikatne 19-inčne gume kao standard. Putnički prostor generalno je povećan. Visina prostora za glavu iznosi 997 mm (+5 mm) za putnike sprijeda i 993 mm (+16 mm) za putnike straga, a maksimalni prostor za noge proširen je na 1.129 mm (+ 19 mm) za putnike sprijeda i 970 mm (+7 mm) za putnike straga. S postizanjem dodatnog prostora za putnike, razvojni timovi ispunili su svoje obećanje da će poboljšati udobnost Sportagea.

Povećane dimenzije novog Sportagea donose i veći teretni prostor koji je sada povećan s 465 litara na 503 litara (VDA) te je postao praktičniji zbog prtljažnog poda u dvije razine. Ova funkcionalnost omogućuje višim predmetima da stanu u prtljažnik, a da i dalje ostanu sakriveni ispod prtljažne pregrade. Sportage nudi i novi prostor za skladištenje koji se nalazi ispod poda, što ga činim jedinstvenim u klasi. Bez obzira na činjenicu da novi Sportage nije širi od prethodnog modela, preinakama na stražnjem dijelu karoserije prtljažni prostor sada je postao 35 mm širi. Donji rub otvorenog prtljažnika spušten je te je sada visina podizanja potrebna za utovar teških predmeta samo 732 mm (smanjena za 47 mm).

Vozili smo novi KIA Sportage četvrte generacije
Vozili smo novi KIA Sportage četvrte generacije

Posve novi Sportage ima veći kapacitet pohranjivanja goriva od modela treće generacije. Uz povećanje spremnika goriva s 58 litara na 62, vlasnicima novih automobila osigurano je smanjenje posjeta pumpama tijekom cijelog životnog vijeka automobila (ova funkcionalnost osobito je primjetna u kombinaciji s poboljšanjima smanjenja potrošnje goriva). U praznom hodu, novi Sportage bilježi samo 37 decibela, kada je opremljen benzinskim motorom (1 dB manje nego prethodni model) te 44 decibela , kada je opremljen dizelskim motorom (manje od 46 dB). Poboljšanje buke i vibracija motora rezultat je opsežne izolacije nadzorne ploče, kao i novih akustičnih štitova, postavljenih na motorima, koji nude bolje prigušenje buke i vibracija.

Vozili smo novi KIA Sportage četvrte generacije
Vozili smo novi KIA Sportage četvrte generacije

Novi Sportage osvojio je maksimalnih 5 zvjezdica u Euro NCAP sigurnosnim testovima. Pored najnovijeg 1,6-litrenog T-GDI motora benzinske boje brani još i 1,6-litreni GDI motor s izravnim ubrizgavanjem goriva. GDI motor, s 132 KS i 161 Nm okretnog momenta, naslijeđen je iz treće generacije Sportagea, ali uz brojne nadogradnje poput poboljšane aerodinamičke učinkovitosti i ISG sustava, kupcima pruža niže emisije i manju potrošnju goriva. 1,6-litreni T-GDI ‘Gamma’ motor napravljen je na istoj osnovi kao za cee'd GT i pro_cee'd GT modele, a namijenjen je svima onima koji vole sportsku vožnju. Dostupan isključivo u GT Line izvedbi, 1,6-litreni T-GDI motor ima niz nadogradnji kako bi ispunio zahtjeve vlasnika, koji traže bržu vožnju uz manju potrošnju goriva i veći okretni moment. Motor se može pohvaliti najvećom snagom 177 KS i okretnim momentom od 265 Nm u rasponu od 1.500 do 4.500 okr./min. T-GDI motor ima novi single-scroll turbopunjač s električnim bypass ventilom koji postiže bolji odziv i veću učinkovitost motora prilikom ubrzanja.

Novi Kia Sportage već u prodaji diljem Lijepe naše. Posve novi Kia Sportage već je stigao i u Hrvatsku i kao i svi ostali modeli Kia nudi jedinstveno Kia 7-godišnje jamstvo (do 150.000 km, prve tri godine bez ograničenja prijeđenih kilometara).

Vozili smo novi KIA Sportage četvrte generacije
Vozili smo novi KIA Sportage četvrte generacije


www.AUTOMANIA.hr pratite putem Mobilni | Youtube | Twitter | Facebook | ISSUU

AUTOMANIA.TV

Učitavam video ...

ANKETA