Vozili smo

VOZILI SMO: potpuno novi Volvo XC90 - vizualno upečatljiv SUV iz Volva pokazuje budućnost skandinavske škole dizajna automobila

- Najmoćniji i najčišći premium SUV sa sedam sjedala na svijetu
- “High tech” reinterpretacija korisničkog sučelja
- Premijerno – pojedine funkcije sigurnosti i udobnosti
- Prvo vozilo izrađeno na novoj “Scalable Product Architecture” platformi

Od promocije na događaju u Stockholmu prošlog kolovoza, XC90 privlačio je veliku pažnju zahvaljujući svom zapanjujućem dizajnu i inovativnoj paleti pogonske grupe povezanoj s potpuno novim doživljajem unutar samog vozila. “XC90 predstavlja budućnost Volvo Car grupacije. Ovo je prvi korak u našem planu obnove cjelokupne flote i odražava našu posvećenost u pružanju potpuno novog iskustva u kategoriji luksuznih automobila. XC90 je rezultat neumornog istraživanja i inovacija koje su postale stvarnost zahvaljujući značajnim investicijama. Zaista smo oduševljeni što je naišao na tako dobar prijem”, izjavio je Håkan Samuelsson, predsjednik i izvršni direktor Volvo Car grupacije.

Potpuno novi Volvo XC90 - vizualno upečatljiv SUV iz Volva pokazuje budućnost skandinavske škole dizajna automobila
Potpuno novi Volvo XC90 - vizualno upečatljiv SUV iz Volva pokazuje budućnost skandinavske škole dizajna automobila

Kombinirajući karakterističan, ali siguran “izraz lica”, zajedno s redizajniranim Volvovim čeličnim znakom i prednjom svjetlosnom grupom u stilu “Torovog čekića” kao svojevrsnim potpisom, XC90 je spona s Volvovom poviješću te predstavlja utjelovljenje švedskog načina života i potpuno novo shvaćanje dizajna. “Prilikom dizajniranja Volva XC90, želja nam je bila da slavimo eleganciju, prostranost i blagostanje. O svakom detalju se dosta razmišljalo – od centralne konzole rasterećene suvišnih detalja koja dolazi uz veliki ekran osjetljiv na dodir do ručno izrađene “Orrefors” kristalne ručice mjenjača u našoj “Twin Engine” verziji. Fokusirali smo se na stvaranje

Potpuno novi Volvo XC90
Potpuno novi Volvo XC90

Kombinirajući karakterističan, ali siguran “izraz lica”, zajedno s redizajniranim Volvovim čeličnim znakom i prednjom svjetlosnom grupom u stilu “Torovog čekića” kao svojevrsnim potpisom, XC90 je spona s Volvovom poviješću te predstavlja utjelovljenje švedskog načina života i potpuno novo shvaćanje dizajna. “Prilikom dizajniranja Volva XC90, želja nam je bila da slavimo eleganciju, prostranost i blagostanje. O svakom detalju se dosta razmišljalo – od centralne konzole rasterećene suvišnih detalja koja dolazi uz veliki ekran osjetljiv na dodir do ručno izrađene “Orrefors” kristalne ručice mjenjača u našoj “Twin Engine” verziji. Fokusirali smo se na stvaranje novog izraza luksuza, jednostavnosti i digitalne izrade koja ima za cilj jedinstveno i umirujuće iskustvo”, izjavio je Thomas Ingenlath, viši potpredsjednik Odjela za dizajn.

Volvo XC90
Volvo XC90

Uzimajući najbolje iz Volovih inovativnih sigurnosnih sistema, XC90 dolazi potpuno opremljen “IntelliSafe” paketom kao standardnom opremom. On nam donosi prve dvije svjetske premijere – “Run-off Road” zaštitu i “auto Brake”, automatsko kočenje na raskrsnicama. “Promatrali smo statistike nesreća u stvarnom životu i proučavali scenarije pravih nesreća s našim timom za istraživanje prometih nezgoda. Ne proizvodimo nove sigurnosne sisteme samo da bismo prošli testove – razvijamo ih kako bismo spasili živote. Zato sa sigurnošću možemo potvrditi da je naš cilj u “Viziji 2020” da se nitko ne povrijedi ili strada u novom automobilu marke Volvo. Vjerujemo da smo razvili najsigurniji SUV na svijetu”, izjavio je Dr. Peter Mertens, stariji potpredsjednik Odjela za istraživanje i razvoj u Volvo Car grupaciji

Potpuno novi Volvo XC90
Potpuno novi Volvo XC90

Zahvaljujući učinkovitim preformansama koje isporučuju Volvovi četverocilindrični “Drive-E” motori, XC90 nudi širok spektar pogonskih opcija. “Naš “Drive-E” četverocilindrični motori nude veliki opseg snage za XC90 i u benzinskoj i u dizel varijanti, kao i s pogonom na prednje i s pogonom na sva četiri kotača. Na samom vrhu predstavljamo Vam našu beskompromisnu “Twin engine” tehnologiju u XC90 T8, koja isporučuje 400 konjskih snaga i samo 59 g CO2/km. To čini XC90 T8 najsnažnijim i najčistijim premium SUV vozilom na tržištu”, dodao je Dr. Peter Mertens. Uvođenje “Twin Engine” tehnologije u XC90, koji smo razvili u suradnji sa Siemensom, postavili smo novi standard u učinkovitost performansi u segmentu premium SUV-a. Volvo Car grupacija ima dugu povijest u elektrifikaciji – prvi hibridni koncept automobil (ECC) bio je napravljen 1992. Volvo Car je predstavio i prvi svjetski “plug-in” dizel hibrid u V60 sports wagon 2011. godine.

Potpuno novi Volvo XC90
Potpuno novi Volvo XC90

Volvo Car grupacija razvila je potpuno nove vozne karakteristike i sisteme upravljanja za XC90 u Volvovom novom laboratoriju za simulaciju šasije koja predstavlja pravo remek-djelo. Rezultati govore sami za sebe. XC90 utjelovljuje uglađen, ali okretan karakter u gradu, donosi uzbudljivu vožnju na seoskim cestama te udobno iskustvo na autocesti. “Smjernice koje sam dao timu za šasije tijekom razvoja ovog modela su da vozač i putnici moraju osjetiti nešto kao “opušteno povjerenje”. Šasija XC90 je dizajnirana kako bi se pobrinula za individualne stilove vožnje u svim vremenskim prilikama i pri svakakvim uvjetima na cesti. Sve smo to postigli zahvaljujući novorazvijenom “Four Corner Active Air Suspension” sistemu”, rekao je Dr. Peter Mertens.

Potpuno novi Volvo XC90
Potpuno novi Volvo XC90

Ističemo potpuno novo viđenje komandi u automobilu u odnosu na tradicionalno postavljene komande. Vozačko okruženje u XC90 je bazirano na tehnologiji osjetljivoj na dodir i intuitivno postavljenom meniju koji eliminira svaki napor prilikom personalizacije ili interakcije sa sistemom. Volvov “Sensus control system” pruža potpunu povezanost s paletom korisnih aplikacija baziranih na “cloud” rješenjima i servisima kojima se može upravljati putem ekrana osjetljivog na dodir, preko kontrola na upravljaču ili preko naprednog sistema kontrole glasom. Aplikacija za pametne telefone “Volvo On Call” pruža daljinski pristup mnogim zgodnim funkcijama poput zagrijavanja, lokacije, slanja rute automobilu i još mnogo toga.

Potpuno novi Volvo XC90
Potpuno novi Volvo XC90

“Izgradili smo premium SUV s vrlo dobro osmišljenim sigurnosnim karakteristikama, luksuznom udobnošću, čvrstim i adaptivnim postavkama voznih karakteristika i zadivljujućim skandinavskim dizajnom. XC90 je samo početak. U narednih nekoliko godina, zamijenit ćemo svaki automobil u našem portfoliju i XC90 će tada biti najstariji automobil u Volvo Car salonima”, zaključio je Håkan Samuelsson.

Potpuno novi Volvo XC90
Potpuno novi Volvo XC90

Potpuno novi Volvo XC90
Potpuno novi Volvo XC90

Potpuno novi Volvo XC90
Potpuno novi Volvo XC90

Potpuno novi Volvo XC90
Potpuno novi Volvo XC90

Potpuno novi Volvo XC90
Potpuno novi Volvo XC90

{image:14:url:clanak}


www.AUTOMANIA.hr pratite putem Mobilni | Youtube | Twitter | Facebook | ISSUU

AUTOMANIA.TV

Učitavam video ...

ANKETA