Tehnika

ADAC je podvrgnuo VW e-Up! crash testu: razbijanje je prošlo bez problema i električni Up! položio je sigurnosne zahtjeve s istom ocjenom kao i klasični VW Up!

Koliko su sigurni električni automobili? Ovo pitanje postalo je jako važno i mnogi potencijalni kupci postali su sumnjičavi, jer su unazad mjesec dana zabilježena dva slučaja zapaljenja Tesla vozila nakon sudara. ADAC je odlučio provjeriti koliko je električni automobil siguran u sudaru, te je ispitivanju podvrgao čisto električni automobil VW e-Up! koji je razbio u simuliranom crash sudaru. ADAC je donio svoj zaključak:

'Za razliku od svog konvencionalnog brata koji za vožnju koristi motor na unutrašnje izgaranje, čista električna verzija VW e-Up! teža je za 250 kg. VW e-Up! je pri sudaru siguran kao i bilo koji drugi automobil. Simulirani sudar pokazao je kako je putnički prostor u cijelosti ostao netaknut, a električki sustav, uključujući baterije i kablove nisu imali nikakvih popratnih kvarova pri sudaru s preprekom brzinom 64 km/h. Baterije su smještene u sredini  vozila, pod prednjim i stražnjim sjedalima, te pri sudaru ne dolazi do oštećenja lima i samih baterija. Prema ADAC-u  nema dodatnog rizika koji bi bio uočen od strane električnog pogona.'

ADAC VW e-Up! crash test
ADAC VW e-Up! crash test

VW e-Up! je 100% EV, dakle elektromobil, koji za kretanje koristi isključivo elektromotor i struju iz punjivih baterija. VW e-Up! u serijskoj opremi ima automatski klima uređaj s grijanjem i hlađenjem, radio i satelitsku navigaciju, grijanje prednjeg vjetrobrana, LED dnevna svijetla… Moguće je birati između dva načina vožnje i to Eco i Eco+, dostupna su četiri moda aktivnog regenerativnog kočenja. Koriste se litij-ionske baterije najnovije tehnologije. Istraživanja su pokazala kako njemački vozači u prosjeku dnevno odvezu do 50 km, pa bi raspoloživi kapacitet baterije trebao biti i više nego dostatan za cijeli dan vožnje. VW E-up! treba samo pola sata punjenja da se dosegne 80 posto maksimalnog kapaciteta baterije.

ADAC VW e-Up! crash test
ADAC VW e-Up! crash test

Gradski mališan e-up! baziran je na tipičnom vozilu sa unutrašnjim izgaranjem, a riječ je o manjoj verziji atraktivnog up!-a sa četiri vrata. VW e-Up! pokreće elektromotor najveće snage 59kW (80 KS) i najvećeg okretnog momenta 210 Nm. S jednim punjenjem litij-ionske baterije kapaciteta 18,7 kWh može prijeći 160 km. S mjesta do ‘stotke’ ubrza za 12,4 sekundi, a najveća brzina je ograničena na 135 km/h. VW e-Up! troši 11,7 kWh struje na 100 km, pa je s tim podatkom svjetski rekorder u niskoj potrošnji struje.


www.AUTOMANIA.hr pratite putem Mobilni | Youtube | Twitter | Facebook | ISSUU

AUTOMANIA.TV

Učitavam video ...

ANKETA