Tehnika

Znate li kako je završila prva utrka autonomnih električnih formula?

Znate li kako je završila prva utrka autonomnih električnih formula? Da, osim klasičnih benzinskih bolida Formula 1 vozi se paralelno i prvenstvo  Formula E s električnim bolidima koji voze samo na baterije i struju, a njima upravljaju vozači. Kako se ubrzano radi na razvoju sustava za autonomnu vožnju vozila, dakle automobila koji voze bez vozača, ova novotarija je konačno i u praksi isprobana na prvoj utrci autonomnih električnih formula.

Prva utrka autonomnih električnih formula
Prva utrka autonomnih električnih formula

Prva utrka autonomnih električnih formula bez vozača odvezena je u Buenos Airesu u sklopu Roborace događaja. Doduše, utrka je imala samo dva prototipna bolida formule bez vozača, pa i nije neka utrka. Pomalo je bilo i razočaravajuće, jer se na ovoj mini utrci jedan od samovozećih bolida formule uspio razbiti u ogradu, tako da je drugi bolid bio pobjednik. Dva prototipna bolida formule bez vozača zovu se DevBot,  a elektroniku je razvila tvrtka Nvidia. DevBot bolidi formule voze na struju, a imaju najveću brzinu 180 km/h.

Prva utrka autonomnih električnih formula
Prva utrka autonomnih električnih formula

Umjetna inteligencija vozi bolide, a hrpa senzora i lidar (laserski radar) omogućavaju međusobno komuniciranje bolida kako bi izbjegli sudare. Očito komunikacija jednog od bolida sa zaštitnom ogradom nije najbolje funkcionirala kada se bolid zabio u nju i napravio ‘totalku’.


www.AUTOMANIA.hr pratite putem Mobilni | Youtube | Twitter | Facebook | ISSUU

AUTOMANIA.TV

Učitavam video ...

ANKETA